Milujete pečenie, no odrádza vás zložité váženie surovín a hromada špinavého riadu? Potom je tento recept presne pre vás! Vitajte vo svete geniálne jednoduchých lyžicových koláčov, kde nepotrebujete váhu, len obyčajnú polievkovú lyžicu. Tento jablkový koláč je stelesnením jednoduchosti a rýchlosti. Jeho kúzlo sa však neskrýva len v príprave. Vďaka minimálnemu množstvu múky a obrovskej porcii šťavnatých jabĺk je výsledkom neuveriteľne vláčny, svieži a ľahký dezert. Nie je to klasická piškóta, ale skôr božská, jablkami nabitá delikatesa, ktorú osviežuje iskrivá chuť a vôňa citróna.
Predstavte si, že všetky suroviny len jednoducho zamiešate v jednej miske, nalejete do formy a o chvíľu sa už z vašej rúry šíri neodolateľná vôňa pečených jabĺk, masla a citrónovej kôry. Je to presne ten typ receptu, ktorý si zamilujú začiatočníci a ocenia aj skúsení pekári v dňoch, keď sa im nechce púšťať do ničoho zložitého. Poďme na to, tento koláčik je dôkazom, že tie najlepšie veci sú často tie najjednoduchšie.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 1 okrúhly koláč (priemer formy 24 cm), cca 8 porcií
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na cesto:
- 2 ks vajec
- 4 PL kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 1 ks chemicky neošetreného citróna (potrebujeme kôru aj šťavu)
- 50 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
- 4 PL hladkej múky
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
- 4 ks stredne veľkých jabĺk (šťavnatejšej odrody)
Na dokončenie:
- Maslo na vymastenie formy
- Hrubá múka na vysypanie formy
- Marhuľová alebo jablková marmeláda na potretie (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava cesta a jabĺk:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom cca 24 cm) dôkladne vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- Vo väčšej miske vyšľaháme celé vajcia so štipkou soli a 4 lyžicami cukru do svetlej, nadýchanej peny. Šľaháme aspoň 3-4 minúty.
- Do vaječnej peny pridáme najemno nastrúhanú kôru z celého citróna a prilejeme rozpustené, mierne vychladnuté maslo. Jemne premiešame.
- V samostatnej miske zmiešame hladkú múku s kypriacim práškom a túto zmes preosejeme do misky s vaječným základom. Opatrne a zľahka všetko spojíme na hladké, polotekuté cesto.
- Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame na hrubé plátky alebo nakrájame na malé kocky. Ihneď ich pokvapkáme šťavou z celého citróna, aby nezhnedli, a premiešame.
- Pripravené jablká pridáme k cestu a všetko spolu jemne premiešame, len kým sa suroviny nespoja.
Pečenie a dokončenie:
- Cesto rovnomerne vylejeme a rozotrieme do pripravenej formy.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C po dobu 40 minút. Či je koláč hotový, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
- Upečený koláč vyberieme z rúry a povrch ešte horúceho koláča potrieme tenkou vrstvou marmelády. Marmeláda sa na teple pekne roztopí a vytvorí lesklú glazúru.
- Koláč necháme vo forme úplne vychladnúť. Až potom ho opatrne vyberieme a môžeme ho nakrájať a podávať.
Videorecept
Tipy
- Hotový a vychladnutý koláč rada pred podávaním ešte jemne poprášim práškovým cukrom. Vyzerá to krásne a dodá to ďalší dotyk sladkosti.
- Namiesto marhuľovej marmelády niekedy používam ríbezľovú, ktorá koláču svojou jemnou kyslosťou dodá príjemne svieži kontrast.
- Pre chrumkavý element zvyknem do cesta pridať aj hrsť nasekaných vlašských orechov alebo mandľových lupienkov.
- Tento koláč je fantastický sám o sebe, ale ak ho chcem povýšiť na luxusný dezert, servírujem ho ešte mierne teplý s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Tento koláčik je dôkazom, že na veľkolepý výsledok netreba veľa námahy. Je taký jednoduchý, že sa stane vaším záchrancom vždy, keď dostanete chuť na niečo sladké, domáce a poctivé. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Talianske recepty, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.