Search

Len kapusta a pár vajec: Božské chrumkavé placky hotové za pár minút

kapustové placky
kapustové placky

Obsah receptu

Skoro ako keby ste potrebovali len kapustu a pár vajec* na prípravu tejto božskej večere či obeda! Tieto fantastické chrumkavé kapustové placky sú jednoduché, lacné a ich aktívna príprava vám zaberie len pár minút. Recept, ktorý si zamilujete pre jeho chuť a nenáročnosť. (Samozrejme, recept vyžaduje aj ďalšie bežné suroviny ako cibuľu, cesnak, múku a koreniny.)

Ak neviete, čo si počať s hlávkovou kapustou, ktorú máte doma, pripravte si tento jednoduchý recept. Placky z hlávkovej kapusty môžete podávať ako ľahký obed alebo večeru s osviežujúcim jogurtovým dipom, ale môžete si na nich pochutnať aj ako na zaujímavej prílohe či desiate.

  • Čas prípravy: cca 30 minút (+ varenie/chladenie kapusty)
  • Čas vyprážania: cca 15-20 minút (celkovo)
  • Počet porcií: cca 12-18 placiek (6 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Placky (základ skoro len kapusta a vajcia*):

  • 1 stredne veľká hlávková kapusta (biela, cca 750 g)
  • 2 vajcia
  • 2 ks stredne veľkých cibúľ
  • 4–5 strúčikov cesnaku
  • 75 g hladkej múky (preosiatej, cca 5-6 PL)
  • 1 čajová lyžička sušeného tymianu (alebo majoránu)
  • Chilli vločky alebo pasta (podľa chuti, voliteľné)
  • Soľ (cca 1-1,5 ČL, alebo podľa chuti)
  • Čerstvo mleté čierne korenie (cca 1/2 ČL, alebo podľa chuti)
  • Rastlinný olej (cca 2-3 PL, na restovanie cibule/cesnaku)

Jogurtový dip s koriandrom:

  • 150-200 g hustého bieleho jogurtu (gréckeho typu)
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
  • Hrsť čerstvého koriandra (nasekaného, alebo petržlenovej vňate/pažítky)
  • ¼ čajovej lyžičky soli (alebo podľa chuti)
  • ½ čajovej lyžičky čerstvej citrónovej šťavy (alebo podľa chuti)

Na vyprážanie:

  • Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový) v dostatočnom množstve na vyprážanie (cca 1 cm vrstva)

Na dokončenie (voliteľné):

  • Čerstvé bylinky na ozdobu

Postup prípravy

Príprava kapusty a základu:

  1. Kapustu očistite, odstráňte vrchné listy a tvrdý hlúbik. Nakrájajte ju na hrubšie pásy.
  2. Pásy kapusty vložte do kuchynského robota a krátkymi pulzami nasekajte na drobné kúsky (nie na kašu). Alternatívne môžete kapustu nakrájať najemno nožom alebo nastrúhať na hrubom strúhadle.
  3. Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo osolenej vody. Vložte do nej nasekanú kapustu a varte ju pod pokrievkou približne 10 minút, aby zmäkla, ale zostala stále mierne pevná.
  4. Uvarenú kapustu ihneď sceďte cez husté sitko a veľmi dôkladne z nej vytlačte čo najviac prebytočnej vody (môžete použiť ruky alebo ju stláčať v sitku lyžicou). Nechajte ju vychladnúť.
  5. Medzitým si pripravte cibuľu a cesnak. Obe cibule ošúpte a nakrájajte najemno. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno.
  6. Na panvici rozohrejte 2-3 lyžice oleja. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a restujte ju na strednom ohni dosklovita (asi 3 minúty). Pridajte prelisovaný cesnak a restujte spolu ešte asi 30 sekúnd, kým sa nerozvonia. Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.

Miešanie cesta na placky:

  1. Do veľkej misy dajte dobre vyžmýkanú a vychladnutú kapustu. Pridajte orestovanú cibuľu s cesnakom (aj s olejom z panvice).
  2. Pridajte 2 celé vajcia, sušený tymian (alebo majorán), soľ (začnite s menším množstvom), čerstvo mleté čierne korenie a prípadne chilli podľa chuti.
  3. Pridajte preosiatu hladkú múku (75 g). Všetko spolu dôkladne premiešajte vareškou alebo rukami, aby vznikla kompaktná zmes, z ktorej sa dajú tvarovať placky. Ak by bola zmes príliš riedka (kvôli zvyšnej vode z kapusty), pridajte ešte trochu múky alebo strúhanky.

Vyprážanie placiek:

  1. Na väčšej panvici rozohrejte vrstvu oleja (cca 1 cm) na stredne vysokú teplotu. Olej by mal byť horúci, ale nemal by sa dymiť.
  2. Pomocou polievkovej lyžice alebo rukami (môžete si ich navlhčiť) tvarujte z kapustovej zmesi malé placky (priemer cca 6-8 cm, hrúbka cca 1-1,5 cm) a opatrne ich vkladajte do horúceho oleja. Nesmažte ich príliš veľa naraz.
  3. Smažte placky z jednej strany približne 3 až 4 minúty, kým nie sú pekne zlatohnedé a chrumkavé.
  4. Opatrne ich obracačkou otočte a smažte ďalšie 3-4 minúty aj z druhej strany dozlatista. Mali by byť prepečené aj vo vnútri.
  5. Hotové usmažené placky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby sa odsal prebytočný tuk. Takto postupne vysmažte všetku zmes.

Príprava dipu:

  1. Kým sa placky smažia alebo chladnú, pripravte si dip. V malej miske zmiešajte hustý biely jogurt, prelisovaný cesnak (2 strúčiky), najemno nasekaný čerstvý koriander (alebo inú bylinku), soľ a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte a dajte vychladiť.

Servírovanie:

  1. Kapustové placky podávajte teplé alebo aj studené spolu s pripraveným jogurtovým dipom. Môžete ich servírovať ako hlavné jedlo so zemiakmi alebo šalátom, alebo ako chutnú prílohu či desiatu.

Videorecept

Tipy

  1. Najdôležitejším krokom pre dobrú konzistenciu placiek je dôkladné vyžmýkanie uvarenej a scedenej kapusty. Čím menej vody v nej zostane, tým lepšie budú placky držať tvar a budú chrumkavejšie. Kapustu sekám najemno v robote, je to najrýchlejšie.
  2. Orestovaná cibuľka s cesnakom dodá plackám skvelú chuť. Pridávam ich k vychladnutej kapuste spolu s vajíčkami, len trochou múky na spojenie a koreninami (tymian alebo majorán sú super). Cesto príliš nemiešam.
  3. Placky tvarujem lyžicou alebo rukami a vyprážam ich na panvici na strednom ohni v asi centimetrovej vrstve oleja z oboch strán dozlatista. Treba ich smažiť pomalšie, aby sa prepiekli aj vnútri.
  4. Po usmažení ich nechám odkvapkať na papierových utierkach. Ten jogurtový dip s cesnakom a koriandrom (alebo petržlenom/pažítkou) sa k nim úžasne hodí a celý pokrm krásne osvieži. Sú výborné teplé aj studené.

Skoro len kapusta a pár vajec a máte na stole tieto božské chrumkavé placky. Fantastický a jednoduchý recept, ktorý si pripravíte za pár minút aktívnej práce.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Einfache Rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty