Skoro ako keby ste potrebovali len kapustu a pár vajec* na prípravu tejto božskej večere či obeda! Tieto fantastické chrumkavé kapustové placky sú jednoduché, lacné a ich aktívna príprava vám zaberie len pár minút. Recept, ktorý si zamilujete pre jeho chuť a nenáročnosť. (Samozrejme, recept vyžaduje aj ďalšie bežné suroviny ako cibuľu, cesnak, múku a koreniny.)
Ak neviete, čo si počať s hlávkovou kapustou, ktorú máte doma, pripravte si tento jednoduchý recept. Placky z hlávkovej kapusty môžete podávať ako ľahký obed alebo večeru s osviežujúcim jogurtovým dipom, ale môžete si na nich pochutnať aj ako na zaujímavej prílohe či desiate.
- Čas prípravy: cca 30 minút (+ varenie/chladenie kapusty)
- Čas vyprážania: cca 15-20 minút (celkovo)
- Počet porcií: cca 12-18 placiek (6 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Placky (základ skoro len kapusta a vajcia*):
- 1 stredne veľká hlávková kapusta (biela, cca 750 g)
- 2 vajcia
- 2 ks stredne veľkých cibúľ
- 4–5 strúčikov cesnaku
- 75 g hladkej múky (preosiatej, cca 5-6 PL)
- 1 čajová lyžička sušeného tymianu (alebo majoránu)
- Chilli vločky alebo pasta (podľa chuti, voliteľné)
- Soľ (cca 1-1,5 ČL, alebo podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (cca 1/2 ČL, alebo podľa chuti)
- Rastlinný olej (cca 2-3 PL, na restovanie cibule/cesnaku)
Jogurtový dip s koriandrom:
- 150-200 g hustého bieleho jogurtu (gréckeho typu)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- Hrsť čerstvého koriandra (nasekaného, alebo petržlenovej vňate/pažítky)
- ¼ čajovej lyžičky soli (alebo podľa chuti)
- ½ čajovej lyžičky čerstvej citrónovej šťavy (alebo podľa chuti)
Na vyprážanie:
- Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový) v dostatočnom množstve na vyprážanie (cca 1 cm vrstva)
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvé bylinky na ozdobu
Postup prípravy
Príprava kapusty a základu:
- Kapustu očistite, odstráňte vrchné listy a tvrdý hlúbik. Nakrájajte ju na hrubšie pásy.
- Pásy kapusty vložte do kuchynského robota a krátkymi pulzami nasekajte na drobné kúsky (nie na kašu). Alternatívne môžete kapustu nakrájať najemno nožom alebo nastrúhať na hrubom strúhadle.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo osolenej vody. Vložte do nej nasekanú kapustu a varte ju pod pokrievkou približne 10 minút, aby zmäkla, ale zostala stále mierne pevná.
- Uvarenú kapustu ihneď sceďte cez husté sitko a veľmi dôkladne z nej vytlačte čo najviac prebytočnej vody (môžete použiť ruky alebo ju stláčať v sitku lyžicou). Nechajte ju vychladnúť.
- Medzitým si pripravte cibuľu a cesnak. Obe cibule ošúpte a nakrájajte najemno. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno.
- Na panvici rozohrejte 2-3 lyžice oleja. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a restujte ju na strednom ohni dosklovita (asi 3 minúty). Pridajte prelisovaný cesnak a restujte spolu ešte asi 30 sekúnd, kým sa nerozvonia. Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
Miešanie cesta na placky:
- Do veľkej misy dajte dobre vyžmýkanú a vychladnutú kapustu. Pridajte orestovanú cibuľu s cesnakom (aj s olejom z panvice).
- Pridajte 2 celé vajcia, sušený tymian (alebo majorán), soľ (začnite s menším množstvom), čerstvo mleté čierne korenie a prípadne chilli podľa chuti.
- Pridajte preosiatu hladkú múku (75 g). Všetko spolu dôkladne premiešajte vareškou alebo rukami, aby vznikla kompaktná zmes, z ktorej sa dajú tvarovať placky. Ak by bola zmes príliš riedka (kvôli zvyšnej vode z kapusty), pridajte ešte trochu múky alebo strúhanky.
Vyprážanie placiek:
- Na väčšej panvici rozohrejte vrstvu oleja (cca 1 cm) na stredne vysokú teplotu. Olej by mal byť horúci, ale nemal by sa dymiť.
- Pomocou polievkovej lyžice alebo rukami (môžete si ich navlhčiť) tvarujte z kapustovej zmesi malé placky (priemer cca 6-8 cm, hrúbka cca 1-1,5 cm) a opatrne ich vkladajte do horúceho oleja. Nesmažte ich príliš veľa naraz.
- Smažte placky z jednej strany približne 3 až 4 minúty, kým nie sú pekne zlatohnedé a chrumkavé.
- Opatrne ich obracačkou otočte a smažte ďalšie 3-4 minúty aj z druhej strany dozlatista. Mali by byť prepečené aj vo vnútri.
- Hotové usmažené placky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby sa odsal prebytočný tuk. Takto postupne vysmažte všetku zmes.
Príprava dipu:
- Kým sa placky smažia alebo chladnú, pripravte si dip. V malej miske zmiešajte hustý biely jogurt, prelisovaný cesnak (2 strúčiky), najemno nasekaný čerstvý koriander (alebo inú bylinku), soľ a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte a dajte vychladiť.
Servírovanie:
- Kapustové placky podávajte teplé alebo aj studené spolu s pripraveným jogurtovým dipom. Môžete ich servírovať ako hlavné jedlo so zemiakmi alebo šalátom, alebo ako chutnú prílohu či desiatu.
Videorecept
Tipy
- Najdôležitejším krokom pre dobrú konzistenciu placiek je dôkladné vyžmýkanie uvarenej a scedenej kapusty. Čím menej vody v nej zostane, tým lepšie budú placky držať tvar a budú chrumkavejšie. Kapustu sekám najemno v robote, je to najrýchlejšie.
- Orestovaná cibuľka s cesnakom dodá plackám skvelú chuť. Pridávam ich k vychladnutej kapuste spolu s vajíčkami, len trochou múky na spojenie a koreninami (tymian alebo majorán sú super). Cesto príliš nemiešam.
- Placky tvarujem lyžicou alebo rukami a vyprážam ich na panvici na strednom ohni v asi centimetrovej vrstve oleja z oboch strán dozlatista. Treba ich smažiť pomalšie, aby sa prepiekli aj vnútri.
- Po usmažení ich nechám odkvapkať na papierových utierkach. Ten jogurtový dip s cesnakom a koriandrom (alebo petržlenom/pažítkou) sa k nim úžasne hodí a celý pokrm krásne osvieži. Sú výborné teplé aj studené.
Skoro len kapusta a pár vajec a máte na stole tieto božské chrumkavé placky. Fantastický a jednoduchý recept, ktorý si pripravíte za pár minút aktívnej práce.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Einfache Rezepte