Legendárne londýnske orechové rezy sú dezertom, ktorý spája generácie. Vychutnajte si tradičnú chuť a vôňu orechov v každom kúsku tohto výnimočného zákusku.
Legendárne londýnske orechové rezy, recept, ktorý koluje v našej rodine už roky, sa právom pýšia svojím miestom na slávnostnom stole. Ich príprava síce vyžaduje trochu viac času a trpezlivosti, no výsledok stojí za každú minútu strávenú v kuchyni. Vďaka kombinácii jemných orechových korpusov a lahodných krémov sa tento zákusok stane hviezdou každej oslavy.
Ingrediencie:
- Čas prípravy: 60 minút
- Čas pečenia: 30 minút na jeden korpus
- Počet porcií: približne 20
Orechové korpusy (2 kusy, každý sa po upečení rozreže na polovicu)
Prvý korpus:
- 10 bielkov
- 300 g cukru
- 200 g mletých vlašských orechov
- 2 lyžice hladkej múky
- 10 g prášku do pečiva
Druhý korpus:
- 10 bielkov
- 300 g cukru
- 200 g pražených mletých mandlí
- 2 lyžice hladkej múky
- 10 g prášku do pečiva
Plnka 1 (orechová)
- 300 g mletých vlašských orechov
- 100 g cukru
- 150 ml mlieka
- 125 g masla
Plnka 2 a 3 (žĺtková a čokoládová)
- 20 žĺtkov
- 300 g cukru
- 375 g masla
- 150 g pražených mletých lieskových orieškov
- 200 g horkej čokolády
- 1 lyžica oleja
Postup prípravy:
Príprava orechových korpusov:
- Vyšľaháme bielky s cukrom do lesklej peny (približne 5 minút).
- Jemne primiešame mleté orechy, múku a prášok do pečiva.
- Cesto vylejeme na plech (42 × 32 cm) vystlaný papierom na pečenie a zarovnáme.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C, po vložení do rúry znížime na 160 °C a pečieme 30 minút.
- Opakujeme s druhým korpusom, pričom namiesto orechov použijeme pražené mandle.
- Po vychladnutí každý korpus rozrežeme na polovicu, čím získame 4 vrstvy.
Orechová plnka:
- Vlašské orechy a cukor zmiešame.
- Mlieko privedieme do varu a horúce ho nalejeme na orechy, premiešame.
- Keď vychladne, vyšľaháme maslo a postupne doň primiešame orechovú zmes.
Príprava žĺtkovej a čokoládovej plnky:
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej peny.
- Vložíme nad vodný kúpeľ a za stáleho miešania varíme 25 minút.
- Odstavíme a necháme vychladnúť, občas premiešame.
- Čokoládu rozpustíme s lyžicou oleja a necháme vychladnúť.
- Maslo vyšľaháme do peny a v dvoch dávkach pridáme vychladnuté žĺtky.
- Rozdelíme na 2 časti v pomere 2:1.
- Do väčšej časti pridáme rozpustenú čokoládu a premiešame.
- Do menšej primiešame pražené mleté lieskové oriešky.
- Náplne vložíme do chladničky na 30 minút.
Plnenie:
- Prvý korpus – orechová plnka
- Tretí korpus – polovica čokoládovej plnky
- Druhý korpus – lieskovooriešková plnka
- Štvrtý korpus – zvyšná čokoládová plnka
Koláč necháme stuhnúť v chladničke, potom môžeme ozdobiť podľa fantázie.
Tipy:
Pre extra jemnosť – Korpusy môžeme pred plnením jemne pokvapkať rumom alebo kávou.
Elegantné zdobenie – Na vrch môžeme pridať čokoládovú polevu, oriešky alebo šľahačku.
Dlhšia trvanlivosť – Koláč sa skvele hodí na oslavy, pretože v chladničke vydrží až 5 dní.
Tento luxusný dezert je ideálny na slávnostné príležitosti! 🍰
Video recept:
Legendárne londýnske orechové rezy sú dezertom, ktorý zanechá trvalý dojem. Vychutnajte si chuť tradície a poctivého domáceho pečenia.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Domaći Recepti
Ak sa vám tento recept páčil, podeľte sa oň so svojimi priateľmi – určite ich potešíte!