Search

Legendárne londýnske orechové rezy – podľa tradičného receptu, ktorý pripravovali už naše mamy

Legendárne londýnske orechové rezy
Legendárne londýnske orechové rezy

Obsah receptu

Publikované: 23. februára 2025, 13:20

Legendárne londýnske orechové rezy sú dezertom, ktorý spája generácie. Vychutnajte si tradičnú chuť a vôňu orechov v každom kúsku tohto výnimočného zákusku.

Legendárne londýnske orechové rezy, recept, ktorý koluje v našej rodine už roky, sa právom pýšia svojím miestom na slávnostnom stole. Ich príprava síce vyžaduje trochu viac času a trpezlivosti, no výsledok stojí za každú minútu strávenú v kuchyni. Vďaka kombinácii jemných orechových korpusov a lahodných krémov sa tento zákusok stane hviezdou každej oslavy.

Ingrediencie:

  • Čas prípravy: 60 minút
  • Čas pečenia: 30 minút na jeden korpus
  • Počet porcií: približne 20

Orechové korpusy (2 kusy, každý sa po upečení rozreže na polovicu)

Prvý korpus:

  • 10 bielkov
  • 300 g cukru
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 10 g prášku do pečiva

Druhý korpus:

  • 10 bielkov
  • 300 g cukru
  • 200 g pražených mletých mandlí
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 10 g prášku do pečiva

Plnka 1 (orechová)

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 100 g cukru
  • 150 ml mlieka
  • 125 g masla

Plnka 2 a 3 (žĺtková a čokoládová)

  • 20 žĺtkov
  • 300 g cukru
  • 375 g masla
  • 150 g pražených mletých lieskových orieškov
  • 200 g horkej čokolády
  • 1 lyžica oleja

Postup prípravy:

Príprava orechových korpusov:

  1. Vyšľaháme bielky s cukrom do lesklej peny (približne 5 minút).
  2. Jemne primiešame mleté orechy, múku a prášok do pečiva.
  3. Cesto vylejeme na plech (42 × 32 cm) vystlaný papierom na pečenie a zarovnáme.
  4. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C, po vložení do rúry znížime na 160 °C a pečieme 30 minút.
  5. Opakujeme s druhým korpusom, pričom namiesto orechov použijeme pražené mandle.
  6. Po vychladnutí každý korpus rozrežeme na polovicu, čím získame 4 vrstvy.

Orechová plnka:

  1. Vlašské orechy a cukor zmiešame.
  2. Mlieko privedieme do varu a horúce ho nalejeme na orechy, premiešame.
  3. Keď vychladne, vyšľaháme maslo a postupne doň primiešame orechovú zmes.

Príprava žĺtkovej a čokoládovej plnky:

  • Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej peny.
  • Vložíme nad vodný kúpeľ a za stáleho miešania varíme 25 minút.
  • Odstavíme a necháme vychladnúť, občas premiešame.
  • Čokoládu rozpustíme s lyžicou oleja a necháme vychladnúť.
  • Maslo vyšľaháme do peny a v dvoch dávkach pridáme vychladnuté žĺtky.
  • Rozdelíme na 2 časti v pomere 2:1.
    • Do väčšej časti pridáme rozpustenú čokoládu a premiešame.
    • Do menšej primiešame pražené mleté lieskové oriešky.
  • Náplne vložíme do chladničky na 30 minút.

Plnenie:

  1. Prvý korpus – orechová plnka
  2. Tretí korpus – polovica čokoládovej plnky
  3. Druhý korpus – lieskovooriešková plnka
  4. Štvrtý korpus – zvyšná čokoládová plnka

Koláč necháme stuhnúť v chladničke, potom môžeme ozdobiť podľa fantázie.

Tipy:

Pre extra jemnosť – Korpusy môžeme pred plnením jemne pokvapkať rumom alebo kávou.
Elegantné zdobenie – Na vrch môžeme pridať čokoládovú polevu, oriešky alebo šľahačku.
Dlhšia trvanlivosť – Koláč sa skvele hodí na oslavy, pretože v chladničke vydrží až 5 dní.


Tento luxusný dezert je ideálny na slávnostné príležitosti! 🍰

Video recept:

Legendárne londýnske orechové rezy sú dezertom, ktorý zanechá trvalý dojem. Vychutnajte si chuť tradície a poctivého domáceho pečenia.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Domaći Recepti


Ak sa vám tento recept páčil, podeľte sa oň so svojimi priateľmi – určite ich potešíte!

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty