Search

Legendárne londýnske orechové rezy – podľa tradičného receptu, ktorý pripravovali už naše mamy

Legendárne londýnske orechové rezy
Legendárne londýnske orechové rezy

Obsah receptu

Legendárne londýnske orechové rezy sú dezertom, ktorý spája generácie. Vychutnajte si tradičnú chuť a vôňu orechov v každom kúsku tohto výnimočného zákusku.

Legendárne londýnske orechové rezy, recept, ktorý koluje v našej rodine už roky, sa právom pýšia svojím miestom na slávnostnom stole. Ich príprava síce vyžaduje trochu viac času a trpezlivosti, no výsledok stojí za každú minútu strávenú v kuchyni. Vďaka kombinácii jemných orechových korpusov a lahodných krémov sa tento zákusok stane hviezdou každej oslavy.

Ingrediencie:

  • Čas prípravy: 60 minút
  • Čas pečenia: 30 minút na jeden korpus
  • Počet porcií: približne 20

Orechové korpusy (2 kusy, každý sa po upečení rozreže na polovicu)

Prvý korpus:

  • 10 bielkov
  • 300 g cukru
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 10 g prášku do pečiva

Druhý korpus:

  • 10 bielkov
  • 300 g cukru
  • 200 g pražených mletých mandlí
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 10 g prášku do pečiva

Plnka 1 (orechová)

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 100 g cukru
  • 150 ml mlieka
  • 125 g masla

Plnka 2 a 3 (žĺtková a čokoládová)

  • 20 žĺtkov
  • 300 g cukru
  • 375 g masla
  • 150 g pražených mletých lieskových orieškov
  • 200 g horkej čokolády
  • 1 lyžica oleja

Postup prípravy:

Príprava orechových korpusov:

  1. Vyšľaháme bielky s cukrom do lesklej peny (približne 5 minút).
  2. Jemne primiešame mleté orechy, múku a prášok do pečiva.
  3. Cesto vylejeme na plech (42 × 32 cm) vystlaný papierom na pečenie a zarovnáme.
  4. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C, po vložení do rúry znížime na 160 °C a pečieme 30 minút.
  5. Opakujeme s druhým korpusom, pričom namiesto orechov použijeme pražené mandle.
  6. Po vychladnutí každý korpus rozrežeme na polovicu, čím získame 4 vrstvy.

Orechová plnka:

  1. Vlašské orechy a cukor zmiešame.
  2. Mlieko privedieme do varu a horúce ho nalejeme na orechy, premiešame.
  3. Keď vychladne, vyšľaháme maslo a postupne doň primiešame orechovú zmes.

Príprava žĺtkovej a čokoládovej plnky:

  • Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej peny.
  • Vložíme nad vodný kúpeľ a za stáleho miešania varíme 25 minút.
  • Odstavíme a necháme vychladnúť, občas premiešame.
  • Čokoládu rozpustíme s lyžicou oleja a necháme vychladnúť.
  • Maslo vyšľaháme do peny a v dvoch dávkach pridáme vychladnuté žĺtky.
  • Rozdelíme na 2 časti v pomere 2:1.
    • Do väčšej časti pridáme rozpustenú čokoládu a premiešame.
    • Do menšej primiešame pražené mleté lieskové oriešky.
  • Náplne vložíme do chladničky na 30 minút.

Plnenie:

  1. Prvý korpus – orechová plnka
  2. Tretí korpus – polovica čokoládovej plnky
  3. Druhý korpus – lieskovooriešková plnka
  4. Štvrtý korpus – zvyšná čokoládová plnka

Koláč necháme stuhnúť v chladničke, potom môžeme ozdobiť podľa fantázie.

Tipy:

Pre extra jemnosť – Korpusy môžeme pred plnením jemne pokvapkať rumom alebo kávou.
Elegantné zdobenie – Na vrch môžeme pridať čokoládovú polevu, oriešky alebo šľahačku.
Dlhšia trvanlivosť – Koláč sa skvele hodí na oslavy, pretože v chladničke vydrží až 5 dní.


Tento luxusný dezert je ideálny na slávnostné príležitosti! 🍰

Video recept:

Legendárne londýnske orechové rezy sú dezertom, ktorý zanechá trvalý dojem. Vychutnajte si chuť tradície a poctivého domáceho pečenia.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Domaći Recepti


Ak sa vám tento recept páčil, podeľte sa oň so svojimi priateľmi – určite ich potešíte!

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty