Sú jedlá, ktoré sú korunou každého slávnostného stola či nedeľného obeda. Táto legendárna roláda z mletého mäsa je presne takým prípadom. Je to dokonalá ukážka toho, ako sa z poctivých surovín dá vykúzliť jedlo, ktoré je nielen neuveriteľne chutné, ale aj nádherné na pohľad. Predstavte si dokonale ochutené, šťavnaté mleté mäso, ktoré v sebe ukrýva prekvapenie v podobe lahodnej plnky zo syra, restovanej zeleniny a žiarivých varených vajíčok, ktoré sa ukážu v celej svojej kráse pri každom reze. Zabudnite na suchú sekanú, toto je šťavnatá delikatesa, ktorá zaručene zožne úspech.
Hoci výsledok vyzerá ako od šéfkuchára, príprava je priamočiara a zvládnete ju s naším podrobným návodom bez problémov. Kľúčom k dokonalému výsledku je dvojfázové pečenie, ktoré zaručí, že roláda zostane vo vnútri nádherne šťavnatá, zatiaľ čo na povrchu získa neodolateľnú zlatistú a chrumkavú kôrku. Svieži šalát z červenej repy, ktorý si k nej pripravíme, skvele doplní a vyváži bohatú chuť mäsa.
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas pečenia: cca 55 minút
- Počet porcií: 1 veľká roláda (cca 8 porcií)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na mäsovú roládu:
- 800 g mletého mäsa (ideálne mix bravčového a hovädzieho 50:50)
- 2 ks vajec
- 30 g strúhanky
- 7 g sladkej mletej papriky (cca 1 PL)
- 15 g soli (cca 2,5 ČL)
- 7 g čerstvo mletého čierneho korenia (cca 1,5 ČL)
- 3 PL oleja (na potretie alobalu)
Plnka:
- 130 g smotanového syra (napr. Lučina, Philadelphia)
- 90 g tvrdého syra (nastrúhaného, napr. eidam alebo gouda)
- 5 ks vajec (uvarených natvrdo)
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkvy
- 110 g konzervovaných šampiňónov (plátky)
- 20 ml oleja
- soľ a čierne korenie na dochutenie
Na svieži šalát:
- 1 ks varená červená repa
- 1 ks varená mrkva
- 1 ks šalátová uhorka
- 2 strúčiky cesnaku
- 25 ml rastlinného oleja
- 20 ml sójovej omáčky
- 10 ml citrónovej šťavy
Postup prípravy
Príprava plnky a mäsovej zmesi
- Najprv si pripravíme suroviny na plnku. Päť vajec uvaríme natvrdo (v osolenej vode varíme cca 10 minút), schladíme ich a ošúpeme. Cibuľu nasekáme nadrobno, mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo. Šampiňóny zlejeme z nálevu.
- Na panvici rozohrejeme 20 ml oleja. Pridáme cibuľu a restujeme ju 2 minúty do sklovita. Pridáme nastrúhanú mrkvu a šampiňóny a všetko spolu restujeme ďalšie 3-4 minúty. Zmes odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme mäsovú zmes. Vo veľkej mise rukami dôkladne zmiešame mleté mäso, 2 surové vajcia, strúhanku, sladkú papriku, soľ (15 g) a čierne korenie (7 g), kým sa všetky ingrediencie dokonale nespoja.
- Na pracovnú dosku si rozprestrieme veľký kus alobalu a potrieme ho 3 lyžicami oleja. Na alobal rovnomerne rozprestrieme mäsovú zmes do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 2 cm.
- V malej miske zmiešame smotanový syr s nastrúhaným tvrdým syrom. Túto syrovú zmes natrieme na mäsový plát, pričom po okrajoch necháme malý voľný pás.
- Na syrovú vrstvu rovnomerne rozložíme vychladnutú zeleninovo-šampiňónovú zmes.
Tvarovanie a pečenie rolády
- Do stredu pripraveného plátu poukladáme za sebou do jedného radu 5 ošúpaných varených vajec.
- Pomocou alobalu začneme roládu opatrne a pevne rolovať. Keď je zrolovaná, dobre stlačíme spoj a aj konce, aby plnka nevytekala. Roládu necháme zabalenú v alobale.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Zabalenú roládu preložíme na plech na pečenie.
- Pečieme 35 minút v alobale.
- Po 35 minútach plech opatrne vyberieme z rúry. Alobal z vrchnej časti rolády rozbalíme a stiahneme k bokom tak, aby bol vrch a boky rolády odhalené. Dávame pozor na horúcu paru!
- Odokrytú roládu vrátime do rúry a dopečieme ďalších 15-20 minút, alebo kým jej povrch nie je krásne zlatohnedý a chrumkavý.
Príprava šalátu a servírovanie
- Kým sa roláda dopeká, pripravíme si šalát. Uvarenú červenú repu a uvarenú mrkvu nastrúhame nahrubo. Šalátovú uhorku nastrúhame tiež a zľahka z nej vytlačíme prebytočnú vodu.
- V mise zmiešame pripravenú zeleninu. V malom poháriku zmiešame citrónovú šťavu, sójovú omáčku, olej a prelisované strúčiky cesnaku. Zálievku nalejeme na zeleninu a všetko dobre premiešame.
- Upečenú roládu vyberieme z rúry a pred krájaním ju necháme aspoň 10 minút odpočívať. Krájame na hrubšie plátky a podávame teplú so sviežim zeleninovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte lepšiu chuť a šťavnatosť rolády niekedy pred dopekaním (po odstránení alobalu) potriem jej povrch plátkami anglickej slaniny.
- Do mäsovej zmesi rád pridávam aj pretlačený strúčik cesnaku a lyžičku sušenej majoránky, krásne to mäso prevonia a dochutí.
- Ak mi zostane roláda na druhý deň, je fantastická aj za studena, nakrájaná na tenké plátky s čerstvým chlebom a horčicou alebo chrenom.
- Namiesto šampiňónov niekedy do plnky pridávam aj na kocky nakrájanú sterilizovanú kápiu alebo hrášok, ktoré vytvoria na reze krásnu farebnú mozaiku.
Toto slávnostné jedlo je skutočnou ozdobou stola a jeho príprava je jednoduchšia, než sa zdá. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Cookrate – Meat Recipes, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.