Search

Legendárna fašírková roláda plnená vajcom: RECEPT na slávnostný obed.

fašírková roláda s vajcom
Fašírková roláda s vajcom, zdroj: AI

Obsah receptu

Sú jedlá, ktoré sú korunou každého slávnostného stola či nedeľného obeda. Táto legendárna roláda z mletého mäsa je presne takým prípadom. Je to dokonalá ukážka toho, ako sa z poctivých surovín dá vykúzliť jedlo, ktoré je nielen neuveriteľne chutné, ale aj nádherné na pohľad. Predstavte si dokonale ochutené, šťavnaté mleté mäso, ktoré v sebe ukrýva prekvapenie v podobe lahodnej plnky zo syra, restovanej zeleniny a žiarivých varených vajíčok, ktoré sa ukážu v celej svojej kráse pri každom reze. Zabudnite na suchú sekanú, toto je šťavnatá delikatesa, ktorá zaručene zožne úspech.

Hoci výsledok vyzerá ako od šéfkuchára, príprava je priamočiara a zvládnete ju s naším podrobným návodom bez problémov. Kľúčom k dokonalému výsledku je dvojfázové pečenie, ktoré zaručí, že roláda zostane vo vnútri nádherne šťavnatá, zatiaľ čo na povrchu získa neodolateľnú zlatistú a chrumkavú kôrku. Svieži šalát z červenej repy, ktorý si k nej pripravíme, skvele doplní a vyváži bohatú chuť mäsa.

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas pečenia: cca 55 minút
  • Počet porcií: 1 veľká roláda (cca 8 porcií)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na mäsovú roládu:

  • 800 g mletého mäsa (ideálne mix bravčového a hovädzieho 50:50)
  • 2 ks vajec
  • 30 g strúhanky
  • 7 g sladkej mletej papriky (cca 1 PL)
  • 15 g soli (cca 2,5 ČL)
  • 7 g čerstvo mletého čierneho korenia (cca 1,5 ČL)
  • 3 PL oleja (na potretie alobalu)

Plnka:

  • 130 g smotanového syra (napr. Lučina, Philadelphia)
  • 90 g tvrdého syra (nastrúhaného, napr. eidam alebo gouda)
  • 5 ks vajec (uvarených natvrdo)
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkvy
  • 110 g konzervovaných šampiňónov (plátky)
  • 20 ml oleja
  • soľ a čierne korenie na dochutenie

Na svieži šalát:

  • 1 ks varená červená repa
  • 1 ks varená mrkva
  • 1 ks šalátová uhorka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 25 ml rastlinného oleja
  • 20 ml sójovej omáčky
  • 10 ml citrónovej šťavy

Postup prípravy

Príprava plnky a mäsovej zmesi

  1. Najprv si pripravíme suroviny na plnku. Päť vajec uvaríme natvrdo (v osolenej vode varíme cca 10 minút), schladíme ich a ošúpeme. Cibuľu nasekáme nadrobno, mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo. Šampiňóny zlejeme z nálevu.
  2. Na panvici rozohrejeme 20 ml oleja. Pridáme cibuľu a restujeme ju 2 minúty do sklovita. Pridáme nastrúhanú mrkvu a šampiňóny a všetko spolu restujeme ďalšie 3-4 minúty. Zmes odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
  3. Medzitým si pripravíme mäsovú zmes. Vo veľkej mise rukami dôkladne zmiešame mleté mäso, 2 surové vajcia, strúhanku, sladkú papriku, soľ (15 g) a čierne korenie (7 g), kým sa všetky ingrediencie dokonale nespoja.
  4. Na pracovnú dosku si rozprestrieme veľký kus alobalu a potrieme ho 3 lyžicami oleja. Na alobal rovnomerne rozprestrieme mäsovú zmes do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 2 cm.
  5. V malej miske zmiešame smotanový syr s nastrúhaným tvrdým syrom. Túto syrovú zmes natrieme na mäsový plát, pričom po okrajoch necháme malý voľný pás.
  6. Na syrovú vrstvu rovnomerne rozložíme vychladnutú zeleninovo-šampiňónovú zmes.

Tvarovanie a pečenie rolády

  1. Do stredu pripraveného plátu poukladáme za sebou do jedného radu 5 ošúpaných varených vajec.
  2. Pomocou alobalu začneme roládu opatrne a pevne rolovať. Keď je zrolovaná, dobre stlačíme spoj a aj konce, aby plnka nevytekala. Roládu necháme zabalenú v alobale.
  3. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Zabalenú roládu preložíme na plech na pečenie.
  4. Pečieme 35 minút v alobale.
  5. Po 35 minútach plech opatrne vyberieme z rúry. Alobal z vrchnej časti rolády rozbalíme a stiahneme k bokom tak, aby bol vrch a boky rolády odhalené. Dávame pozor na horúcu paru!
  6. Odokrytú roládu vrátime do rúry a dopečieme ďalších 15-20 minút, alebo kým jej povrch nie je krásne zlatohnedý a chrumkavý.

Príprava šalátu a servírovanie

  1. Kým sa roláda dopeká, pripravíme si šalát. Uvarenú červenú repu a uvarenú mrkvu nastrúhame nahrubo. Šalátovú uhorku nastrúhame tiež a zľahka z nej vytlačíme prebytočnú vodu.
  2. V mise zmiešame pripravenú zeleninu. V malom poháriku zmiešame citrónovú šťavu, sójovú omáčku, olej a prelisované strúčiky cesnaku. Zálievku nalejeme na zeleninu a všetko dobre premiešame.
  3. Upečenú roládu vyberieme z rúry a pred krájaním ju necháme aspoň 10 minút odpočívať. Krájame na hrubšie plátky a podávame teplú so sviežim zeleninovým šalátom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte lepšiu chuť a šťavnatosť rolády niekedy pred dopekaním (po odstránení alobalu) potriem jej povrch plátkami anglickej slaniny.
  2. Do mäsovej zmesi rád pridávam aj pretlačený strúčik cesnaku a lyžičku sušenej majoránky, krásne to mäso prevonia a dochutí.
  3. Ak mi zostane roláda na druhý deň, je fantastická aj za studena, nakrájaná na tenké plátky s čerstvým chlebom a horčicou alebo chrenom.
  4. Namiesto šampiňónov niekedy do plnky pridávam aj na kocky nakrájanú sterilizovanú kápiu alebo hrášok, ktoré vytvoria na reze krásnu farebnú mozaiku.

Toto slávnostné jedlo je skutočnou ozdobou stola a jeho príprava je jednoduchšia, než sa zdá. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Cookrate – Meat Recipes, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty