Sú jedlá, ktoré sú korunou každého slávnostného stola či nedeľného obeda. Táto legendárna roláda z mletého mäsa je presne takým prípadom. Je to dokonalá ukážka toho, ako sa z poctivých surovín dá vykúzliť jedlo, ktoré je nielen neuveriteľne chutné, ale aj nádherné na pohľad. Predstavte si dokonale ochutené, šťavnaté mleté mäso, ktoré v sebe ukrýva prekvapenie v podobe lahodnej plnky zo syra, restovanej zeleniny a žiarivých varených vajíčok, ktoré sa ukážu v celej svojej kráse pri každom reze. Zabudnite na suchú sekanú, toto je šťavnatá delikatesa, ktorá zaručene zožne úspech.
800gmletého mäsa(ideálne mix bravčového a hovädzieho 50:50)
2ksvajec
30gstrúhanky
7gsladkej mletej papriky(cca 1 PL)
15gsoli(cca 2,5 ČL)
7gčerstvo mletého čierneho korenia(cca 1,5 ČL)
3PLoleja(na potretie alobalu)
Na plnku:
130gsmotanového syra(napr. Lučina, Philadelphia)
90gtvrdého syra(nastrúhaného, napr. eidam alebo gouda)
5ksvajec(uvarených natvrdo)
1kscibule
1ksmrkvy
110gkonzervovaných šampiňónov(plátky)
20mloleja
soľ, čierne korenie na dochutenie plnky
Na svieži šalát:
1ksvarenej červenej repy
1ksvarenej mrkvy
1ksšalátovej uhorky
2strúčikycesnaku
10mlcitrónovej šťavy
20mlsójovej omáčky
25mlrastlinného oleja
Pokyny
Príprava plnky a mäsovej zmesi:
1. Najprv si pripravíme suroviny na plnku. Päť vajec uvaríme natvrdo (v osolenej vode varíme cca 10 minút), schladíme ich a ošúpeme. Cibuľu nasekáme nadrobno, mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo. Šampiňóny zlejeme z nálevu.
2. Na panvici rozohrejeme 20 ml oleja. Pridáme cibuľu a restujeme ju 2 minúty do sklovita. Pridáme nastrúhanú mrkvu a šampiňóny a všetko spolu restujeme ďalšie 3-4 minúty. Zmes odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
3. Medzitým si pripravíme mäsovú zmes. Vo veľkej mise rukami dôkladne zmiešame mleté mäso, 2 surové vajcia, strúhanku, sladkú papriku, soľ (15 g) a čierne korenie (7 g), kým sa všetky ingrediencie dokonale nespoja.
4. Na pracovnú dosku si rozprestrieme veľký kus alobalu a potrieme ho 3 lyžicami oleja. Na alobal rovnomerne rozprestrieme mäsovú zmes do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 2 cm.
5. V malej miske zmiešame smotanový syr s nastrúhaným tvrdým syrom. Túto syrovú zmes natrieme na mäsový plát, pričom po okrajoch necháme malý voľný pás.
6. Na syrovú vrstvu rovnomerne rozložíme vychladnutú zeleninovo-šampiňónovú zmes.
Tvarovanie a pečenie rolády:
7. Do stredu pripraveného plátu poukladáme za sebou do jedného radu 5 ošúpaných varených vajec.
8. Pomocou alobalu začneme roládu opatrne a pevne rolovať. Keď je zrolovaná, dobre stlačíme spoj a aj konce, aby plnka nevytekala. Roládu necháme zabalenú v alobale.
9. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Zabalenú roládu preložíme na plech na pečenie.
10. Pečieme 35 minút v alobale.
11. Po 35 minútach plech opatrne vyberieme z rúry. Alobal z vrchnej časti rolády rozbalíme a stiahneme k bokom tak, aby bol vrch a boky rolády odhalené. Dávame pozor na horúcu paru!
12. Odokrytú roládu vrátime do rúry a dopečieme ďalších 15-20 minút, alebo kým jej povrch nie je krásne zlatohnedý a chrumkavý.
Príprava šalátu a servírovanie:
13. Kým sa roláda dopeká, pripravíme si šalát. Uvarenú červenú repu, uvarenú mrkvu a surovú šalátovú uhorku nastrúhame nahrubo. Z uhorky zľahka vytlačíme prebytočnú vodu.
14. V mise zmiešame pripravenú zeleninu. V malom poháriku zmiešame citrónovú šťavu, sójovú omáčku, olej a prelisované strúčiky cesnaku. Zálievku nalejeme na zeleninu a všetko dobre premiešame.
15. Upečenú roládu vyberieme z rúry a pred krájaním ju necháme aspoň 10 minút odpočívať. Krájame na hrubšie plátky a podávame teplú so sviežim zeleninovým šalátom.
Poznámky
1. Pre ešte lepšiu chuť a šťavnatosť rolády niekedy pred dopekaním (po odstránení alobalu) potriem jej povrch plátkami slaniny.2. Do mäsovej zmesi rád pridávam aj pretlačený strúčik cesnaku a lyžičku sušenej majoránky, krásne to mäso prevonia.3. Ak mi zostane roláda na druhý deň, je fantastická aj za studena, nakrájaná na tenké plátky s chlebom a horčicou.4. Namiesto šampiňónov niekedy do plnky pridávam aj sterilizovanú kápiu alebo hrášok, ktoré vytvoria na reze krásnu farebnú mozaiku.