Search

Ľahký slivkový koláč s lahodnou lieskovoorieškovou drobenkou podľa babky Stanky

Slivkový koláč s lahodnou lieskovoorieškovou drobenkou
Slivkový koláč s lahodnou lieskovoorieškovou drobenkou

Obsah receptu

Publikované: 27. augusta 2024, 00:00

Tento ľahký slivkový koláč s lahodnou lieskovoorieškovou drobenkou je dokonalou sladkou pochúťkou, ktorá vás prenesie do babičkinho kuchynského kráľovstva. S každým sústom pocítite jemnosť šťavnatých sliviek a krehkosť orieškovej drobenky.

Hľadáte dezert, ktorý vás očarí nielen chuťou, ale aj jednoduchosťou prípravy? Slivkový koláč s orieškovo-škoricovou drobenkou je perfektnou voľbou, ktorú ocení celá rodina.

Slivkový koláč s lahodnou lieskovoorieškovou drobenkou

Ingrediencie:

Na orieškovo-škoricovú strúhanku:

  • 1/2 šálky (60 g) hladkej múky
  • 1/3 šálky (75 g) cukru
  • 1/2 šálky (50 g) mletých lieskových orieškov
  • 1/2 ČL škorice
  • 1/3 šálky (75 g) mäkkého masla

Na cesto na koláč:

  • 1/2 šálky + 2 lyžice (140 g) veľmi mäkkého masla
  • 2/3 šálky (75 g) práškového cukru
  • 2 ČL vanilkového cukru
  • Citrónová kôra
  • 2 vajíčka
  • 1 3/4 šálky (200 g) hladkej múky
  • 2-3 ČL prášku do pečiva
  • 2-3 lyžice jogurtu
  • 700g slivky

Postup prípravy:

Príprava orieškovo-škoricovej drobenky:

  • Zmiešajte 60 g múky, 75 g cukru, 50 g mletých lieskových orieškov, 1/2 ČL škorice a 75 g mäkkého masla, kým nevznikne drobivá zmes.
  • Drobenku vložte do chladničky, aby sa ochladila.

Príprava sliviek:

  • Odkôstkujte 700 g sliviek a nakrájajte ich na polovice alebo štvrtiny.

Cesto:

  • Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte formu na pečenie (priemer 26 cm) papierom na pečenie.
  • V miske vyšľahajte 140 g mäkkého masla, 75 g práškového cukru, 2 ČL vanilkového cukru a trochu citrónovej kôry, kým zmes nebude hladká.
  • Pridajte 2 vajíčka a dôkladne premiešajte do peny.
  • Zmiešajte 200 g múky s 2-3 ČL prášku do pečiva a krátko premiešajte so zvyšnými ingredienciami.
  • Pridajte 2-3 lyžice jogurtu a opäť krátko premiešajte, aby sa cesto spojilo.

Zostavenie koláča:

  • Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozotrite.
  • Na cesto poukladajte nakrájané slivky a posypte ich orieškovo-škoricovou drobenkou.

Pečenie:

  • Pečte koláč vo vyhriatej rúre približne 50 minút.
  • Po upečení urobte test paličkou – ak sa na špajdľu nelepí cesto, koláč je hotový.
  • Nechajte koláč vychladnúť a prípadne ho posypte trochou práškového cukru.

Servírovanie:

  • Podávajte koláč so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.

Tipy:

  • Pred podávaním môžete koláč posypať práškovým cukrom pre extra sladkosť.
  • Skúste pridať trochu mandľového extraktu do cesta pre jemnú mandľovú arómu.
  • Ak nemáte lieskové oriešky, môžete použiť mleté mandle alebo vlašské orechy.

Slivkový koláč s lahodnou lieskovoorieškovou drobenkou – Video recept:

Slivkový koláč s lahodnou lieskovoorieškovou drobenkou je nielen chutným dezertom, ale aj skvelým spojením tradície a moderného pečenia. Ideálny na rodinné posedenia či ako sladké prekvapenie pre priateľov. Užite si každý kúsok tejto lahôdky!

Súvisiace články:

Slivky a orechy opražíme a pridáme lyžicu kakaa! Toto musíte vidieť! Najlepší dezert zo sliviek

Rýchly jablkový koláč so slivkami! Vezmite 2 jablká a pár sliviek a budete ohromení! Jednoduché a chutné

K slivkám stačí pridať lyžicu kakaa! Dezert, ktorý poblázni svet!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Selmas Recipes

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty