Hľadáte recept na dezert, ktorý je osviežujúci, krémový a navyše vyzerá úžasne? Potom musíte vyskúšať tento krémový smotanový koláč s lesným ovocím! Je to lahodná alternatíva ku klasickým cheesecakom, ktorá si vás získa svojou jemnou chuťou a textúrou. Krehké maslové cesto tvorí základ pre bohatú plnku pripravenú z hustého vanilkového pudingu a veľkého množstva kyslej smotany. Celý zážitok korunuje vrstva šťavnatého lesného ovocia zaliata čírym tortovým želé. Každé sústo sa doslova rozplýva na jazyku!
Aj keď sa môže zdať príprava zložitejšia, zvládnu ju aj menej skúsení pekári. Dôležité je dodržať postup pri príprave cesta a nechať koláč po upečení poriadne vychladnúť a stuhnúť v chladničke. Výsledok však stojí za všetku námahu. Tento smotanový koláč je ideálny na letné oslavy, posedenia s priateľmi alebo ako elegantný dezert po nedeľnom obede. Kombinácia krémovej plnky a kyselkavého ovocia je jednoducho neodolateľná.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút + 30 minút chladenie cesta
- Čas pečenia: cca 70 minút
- Čas chladenia a tuhnutia: min. 4-6 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií: cca 12-16 kúskov
- Náročnosť: Stredná
- Forma: Okrúhla tortová forma s priemerom 26 cm
Potrebujeme
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva (cca 5-6 g)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 100 g studeného masla (82% tuku), nakrájaného na kocky
- 1 ks vajce (veľkosť M)
Krémová plnka:
- 2 balíčky vanilkového pudingového prášku (každý cca 40 g)
- 200 g kryštálového cukru
- 500 ml plnotučného mlieka
- 800 g hustej kyslej smotany (min. 16-18% tuku), izbovej teploty
Vrchná vrstva:
- cca 450 g lesného ovocia (môže byť mrazené alebo čerstvé)
- (Ak používate mrazené) 1 polievková lyžica kukuričného škrobu (voliteľné)
- 1 balíček číreho tortového želé
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru (alebo podľa návodu na želé)
- 250 ml vody alebo ovocnej šťavy (podľa návodu na želé)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- V mise zmiešajte preosiatu hladkú múku, kypriaci prášok, kryštálový cukor a vanilkový cukor.
- Pridajte na kocky nakrájané studené maslo a prstami alebo pomocou robota (s nadstavcom na krehké cesto) rýchlo zapracujte do múčnej zmesi, kým nevznikne jemná mrvenička.
- Pridajte celé vajce a krátko spracujte, len kým sa cesto nespojí do kompaktnej gule. Dôležité: Nemiešajte dlho, aby cesto nebolo tuhé.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte aspoň na 30 minút odpočívať do chladničky.
- Okrúhlu tortovú formu s priemerom cca 26 cm dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou (alebo dno vyložte papierom na pečenie a boky vymažte a vysypte).
- Vychladené cesto vyberte z chladničky. Odoberte približne jednu tretinu cesta a odložte ju bokom. Zvyšné dve tretiny cesta roztlačte prstami alebo vyvaľkajte na pomúčenej doske na kruh o niečo väčší ako dno formy a opatrne ho preneste na dno pripravenej formy.
- Zo zvyšnej tretiny cesta vytvarujte dlhý valček a vytlačte ho po vnútornom obvode formy do výšky približne 3-4 cm, čím vytvoríte okraj koláča. Dno cesta vo forme popichajte na viacerých miestach vidličkou. Formu s cestom môžete dať zatiaľ do chladničky.

Príprava krému a pečenie:
- Rúru predhrejte na 170 °C (teplovzdušnú na cca 150-160°C).
- Pripravte krém: V miske dôkladne metličkou rozmiešajte 2 balíčky vanilkového pudingového prášku s 200 g kryštálového cukru v troche mlieka (cca 100 ml z celkového množstva 500 ml). Rozmiešajte dohladka.
- Zvyšok mlieka (cca 400 ml) priveďte v hrnci k varu. Keď mlieko vrie, stíšte oheň a za stáleho miešania doň vlejte rozmiešanú pudingovú zmes.
- Za neustáleho miešania varte na miernom ohni cca 1-2 minúty, kým puding nezhustne na veľmi hustú kašu.
- Hotový hustý puding odstavte z ohňa, prikryte jeho povrch potravinárskou fóliou (aby sa dotýkala krému a nevznikla kožka) a nechajte ho mierne vychladnúť (cca 10-15 minút), aby nebol úplne horúci.
- Do vlažného pudingu postupne metličkou po častiach zašľahajte kyslú smotanu (ktorá by mala mať izbovú teplotu), kým nevznikne hladký a jednotný krém.
- Pripravený krém nalejte na cesto v tortovej forme a povrch uhlaďte stierkou.
- Pečenie (fáza 1): Vložte formu do predhriatej rúry a pečte 40-45 minút. Krém by mal po okrajoch začať tuhnúť.
- Pridanie ovocia a dopečenie (fáza 2): Opatrne vyberte koláč z rúry. Na povrch horúceho krému rovnomerne rozložte lesné ovocie. Ak používate mrazené ovocie, nerozmrazujte ho (môžete ho predtým zľahka premiešať s lyžicou kukuričného škrobu, aby pustilo menej šťavy).
- Vráťte koláč do rúry a dopekajte ešte približne 25-30 minút. Celkový čas pečenia by mal byť okolo 70 minút. Okraje cesta by mali byť zlatisté a krém by mal byť na povrchu takmer pevný (v strede sa môže ešte jemne triasť).
Chladenie a dokončenie so želé:
- Dôležité chladenie: Upečený koláč vypnite a nechajte ho chladnúť v pootvorenej vypnutej rúre aspoň 30-60 minút. Potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote na mriežke.
- Vychladnutý koláč vložte do chladničky a nechajte ho dôkladne stuhnúť, ideálne aspoň 4-6 hodín, najlepšie však cez noc. Krém musí byť úplne pevný.
- Keď je koláč stuhnutý, pripravte si tortové želé podľa návodu na obale. Zvyčajne sa obsah vrecúška zmieša s 2 lyžicami cukru, zaleje 250 ml vody alebo ovocnej šťavy, krátko povarí a nechá mierne vychladnúť.
- Vlažným (nie horúcim!) želé opatrne polejte ovocie na povrchu stuhnutého koláča.
- Vráťte koláč do chladničky a nechajte želé úplne stuhnúť (cca 30-60 minút).
Servírovanie:
- Keď je želé stuhnuté, opatrne prejdite tenkým nožom po obvode formy a uvoľnite okraj tortovej formy.
- Koláč krájajte ostrým nožom namočeným v horúcej vode na trojuholníkové rezy a podávajte dobre vychladený.
Videorecept
Tipy
- Namiesto lesného ovocia môžete použiť aj iné druhy ovocia – skvelé sú čerstvé alebo kompótové marhule, broskyne, čerešne či višne.
- Pre ešte bohatšiu chuť krému môžete do pudingového základu pridať aj trochu vanilkového extraktu alebo semienka z vanilkového struku.
- Ak nemáte tortové želé alebo ho nechcete použiť, koláč je výborný aj bez neho, len s ovocím navrchu (prípadne ho pred podávaním len pocukrujte).
- Pomalé chladnutie koláča (najprv vo vypnutej rúre, potom pri izbovej teplote a až potom v chladničke) pomáha predchádzať praskaniu povrchu krému.

Tento krémový smotanový koláč s lesným ovocím je naozajstná delikatesa, ktorá sa rozplýva na jazyku. Jeho príprava si vyžaduje trochu trpezlivosti pri chladnutí, ale výsledná chuť a vzhľad za to stoja!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Natašine Slastice, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.