Práve je štvrtok popoludní a ja už plánujem víkendové pečenie. A koláč Oblíž prst je presne ten typ zákusku, ktorý vo mne evokuje oslavy a nedeľnú pohodu. S týmto mojím overeným receptom sa vám vždy podarí. Kombinácia vláčneho kakaového korpusu, bohatého žĺtkového krému a sviežej smotanovej polevy je jednoducho dokonalá a názov hovorí za všetko.
Základom úspechu je nadýchaný korpus a dokonale hladký krém bez hrudiek. Ukážem vám pár jednoduchých trikov, vďaka ktorým to hravo zvládnete a výsledok bude ako z najlepšej cukrárne. Poďme na to.
Ako správne pripraviť koláč Oblíž prst?
Najprv si upečte jednoduchý kakaový korpus. Kým chladne, uvarte si hustý žĺtkový puding, ktorý po vychladnutí zašľaháte do masla. Krém natriete na korpus, na vrch rozotriete sviežu polevu z kyslej smotany a všetko necháte poriadne stuhnúť v chladničke.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas pečenia/varenia: 20 minút
- Čas chladenia: min. 4 hodiny
- Počet porcií: 1 plech (cca 24 rezov)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 300 kcal/rez
- Trend: Slávnostný zákusok
Potrebujeme
Na kakaový korpus
- 5 ks vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 200 g hladkej múky
- 2 PL kakaa
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 50 ml vlažnej vody
- 50 ml oleja
Vanilkový krém
- 500 ml mlieka
- 5 ks vaječných žĺtkov
- 100 g kryštálového cukru
- 5 PL hladkej múky (alebo Zlatého klasu)
- 200 g zmäknutého masla
- 50 g práškového cukru
Na smotanovú polevu
- 2 poháre kyslej smotany (spolu 400 g, ideálne 16%)
- 3 PL práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- Horká čokoláda na postrúhanie
Postup prípravy
1. Príprava krému a korpusu
- Najprv si pripravte základ na krém, aby stihol vychladnúť. V hrnci metličkou rozmiešajte žĺtky, kryštálový cukor a múku (alebo Zlatý klas) s trochou mlieka na hladkú kašičku.
- Prilejte zvyšok mlieka a za stáleho miešania uvarte na miernom ohni hustý puding. Trvá to asi 3-5 minút.
- Uvarený puding odstavte a ihneď ho prikryte potravinovou fóliou. Fóliu položte priamo na povrch, aby sa nevytvorila koža. Nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Kým puding chladne, upečte korpus. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Celé vajcia šľahajte s cukrom na najvyšších otáčkach asi 5-7 minút do hustej a svetlej peny.
- Do peny postupne na nízkych otáčkach zašľahajte olej a vodu.
- Nakoniec zľahka ručne vmiešajte múku preosiatu s kakaom a kypriacim práškom.
- Cesto vylejte na plech, rovnomerne rozotrite a pečte 15 – 20 minút. Skúste špajdľou, či je hotové. Nechajte ho úplne vychladnúť.
2. Dokončenie a chladenie
- Keď sú korpus aj puding vychladnuté, dokončite krém. V mise vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom do peny.
- Do masla postupne, po jednej lyžici, zašľahávajte vychladnutý pudingový základ. Šľahajte, kým nevznikne hladký krém.
- Hotový krém rovnomerne natrite na vychladnutý kakaový korpus.
- Teraz si pripravte polevu. V miske jednoducho zmiešajte kyslú smotanu s práškovým a vanilkovým cukrom.
- Smotanovú polevu opatrne rozotrite na vrstvu vanilkového krému.
- Na záver celý povrch koláča posypte nahrubo nastrúhanou horkou čokoládou.
- Koláč vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 – 6 hodín, ideálne však cez noc.
Videorecept
Tipy
- Krém bez zrazenia: Základom úspechu je, aby mal pudingový základ aj maslo rovnakú, izbovú teplotu. Maslo najprv vyšľahajte samotné a až potom doň po lyžiciach zašľahávajte puding.
- Vlhčenie korpusu: Po upečení môžete ešte teplý korpus jemne pokvapkať 100 ml mlieka alebo kávy s rumom (pre dospelých). Bude tak ešte vláčnejší.
- Na polevu použite tučnú smotanu: Pre najlepšiu chuť a konzistenciu polevy použite kyslú smotanu s vyšším obsahom tuku (ideálne 16 % a viac). Bude krásne krémová a nebude stekať.
Variácie
- Namiesto kakaového korpusu môžete upiecť svetlý. Jednoducho vynechajte kakao a pridajte o 2 lyžice viac múky.
- Do vanilkového krému môžete na záver vmiešať 100 g rozpustenej a vychladnutej bielej čokolády pre extra bohatú chuť.
Časté otázky
Môj krém sa zrazil. Dá sa to zachrániť? Áno. Skúste misku s krémom na chvíľu nahriať nad parou a rýchlo prešľahať. Prípadne odoberte lyžicu krému, zohrejte ju do tekuta a potom ju zašľahajte do zvyšku zrazeného krému.
Prečo je dôležité chladenie? Tento zákusok chutí najlepšie dobre vychladený. Chladenie je kľúčové, aby krém aj smotanová poleva stuhli a rezy sa dali pekne a čisto krájať.
Záver
Výsledkom je neuveriteľne vláčny a krémový zákusok, ktorý nikdy nesklame. Podávajte ho dobre vychladený, nakrájaný na úhľadné rezy, a sledujte, ako rýchlo z plechu zmizne.
Recept vychádza z verzie od Silvana’s Kitchen, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
