Hľadáte recept na naozaj krémové gnocchi s hubami, ktorý zvládnete do 20 minút? Tak ste ho práve našli. Táto jednoduchá smotanová omáčka s hubami premení obyčajné gnocchi na luxusnú večeru. Je to môj tajný tip na rýchle a pôsobivé jedlo!
Finta pre dokonalú chuť? Gnocchi najskôr krátko uvaríme a potom opečieme na panvici dozlatista. Získajú tak neodolateľnú chrumkavú kôrku a vnútri zostanú krásne mäkké. Poďme na to!
Ako urobiť najlepšie krémové gnocchi s hubami?
Gnocchi uvarte podľa návodu. Na panvici orestujte cibuľu a huby, zalejte smotanou a mliekom, dochuťte a krátko povarte. Nakoniec pridajte uvarené gnocchi a všetko spolu premiešajte. Podávajte ihneď.
Základné informácie
- Čas prípravy: 5 minút
- Čas varenia: 15 minút
- Počet porcií: 2-3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera, Bezmäsité jedlo
Potrebujeme
- 500 g zemiakových gnocchi
- 250 g čerstvých húb (napr. šampiňóny, kuriatka)
- 200 ml smotany na varenie (aspoň 12 %)
- 300 ml mlieka
- 1 väčšia cibuľa
- 2 PL rastlinného oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvá jarná cibuľka alebo petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy
Príprava gnocchi a omáčky
- Najprv si uvarte gnocchi. Vhoďte ich do vriacej osolenej vody a varte podľa návodu na obale, zvyčajne kým nevyplávajú na povrch (cca 2-3 minúty).
- Medzitým si na väčšej panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita.
- Pridajte na plátky nakrájané a očistené huby a restujte ďalšie 3-4 minúty, kým sa z nich neodparí voda a nechytia zlatistú farbu.
- Uvarené gnocchi sceďte a pridajte ich na panvicu k hubám. Krátko ich spolu opečte (asi 2 minúty), aby získali jemne chrumkavý povrch.
Kompletizácia jedla
- Stiahnite plameň a všetko zalejte zmesou smotany a mlieka.
- Omáčku dochuťte soľou, čerstvo mletým korením a nechajte ju 2-3 minúty jemne prebublávať, kým sa chute nespoja a omáčka jemne nezhustne.
- Hotové krémové gnocchi odstavte z tepla a ihneď podávajte.
- Na tanieri dozdobte nasekanou jarnou cibuľkou alebo čerstvou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Pre výraznejšiu chuť pridajte k hubám prelisovaný strúčik cesnaku.
- Omáčku môžete zjemniť lyžicou strúhaného parmezánu, ktorý ju aj zahustí.
- Ak máte radi bylinky, skvele sa hodí aj čerstvý tymian alebo rozmarín.
Variácie
- Mäsová verzia: Pridajte k hubám na kocky nakrájané kuracie prsia alebo slaninku.
- Vegan alternatíva: Použite vegánske gnocchi, rastlinnú smotanu a ovsené mlieko.
- Syrový twist: Na záver vmiešajte do omáčky hrsť syra s modrou plesňou.
Toto jedlo je dôkazom, že aj za pár minút sa dá vykúzliť niečo úžasné. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Tak chutné!, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
