Niekedy mám chuť na niečo sladké, čo je rýchlo hotové, krásne vonia a dokonale sa hodí ku káve alebo čaju. A presne pre tieto chvíle mám v zálohe tento môj obľúbený recept na krehké orechové slimáky. Je to úžasne jednoduché a vďačné pečivo z cesta, ktoré vďaka jogurtu zostáva krásne vláčne. Vnútri sa ukrýva bohatá, sladká orechová plnka, ktorá pri pečení jemne skaramelizuje a vytvorí neodolateľnú chuť. Sú to presne tie koláčiky, ktoré vám pripomenú nedeľné popoludnie u babičky.
Najlepšie na tomto recepte je, že nepotrebujete čakať na žiadne kysnutie. Cesto len rýchlo spracujete, naplníte, zrolujete a o chvíľu už z rúry vyberáte voňavú dobrotu. Zvládne to naozaj každý a výsledok je vždy fantastický. Sú ideálne na akúkoľvek príležitosť – či už na bežný deň, alebo ako sladké pohostenie pre návštevu.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia: 30 minút
- Počet porcií/kusov: cca 2 plechy
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na krehké cesto:
- 500 g hladkej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
- 200 ml bieleho jogurtu
- 1 ks vajca
- 1 štipka soli
Orechová plnku:
- 250 g mletých vlašských orechov
- 200 g kryštálového cukru
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 1 ks bielka
Na dokončenie:
- 1 ks žĺtka (na potretie)
- hnedý cukor (na posypanie)
Postup prípravy
Príprava cesta a plnky:
- Najprv si pripravím cesto. Do väčšej misy preosejem múku s kypriacim práškom a štipkou soli. Pridám na kocky nakrájané zmäknuté maslo a rukami vytvorím jemnú mrveničku.
- Do mrveničky pridám celé vajíčko a biely jogurt. Všetko spolu rýchlo spracujem na hladké, vláčne a nelepivé cesto. Cesto nemusí odpočívať v chladničke, môžeme s ním pracovať hneď.
- Kým sa pustím do vaľkania, pripravím si plnku. V miske jednoducho zmiešam mleté vlašské orechy, oba druhy cukru a vaječný bielok. Vznikne mi taká lepkavá, hustá zmes.
Tvarovanie a pečenie:
- Rúru si predhrejem na 180 °C a pripravím si dva plechy, ktoré vyložím papierom na pečenie. Cesto rozdelím na dve rovnaké časti.
- Jednu časť cesta na jemne pomúčenej doske vyvaľkám na tenký obdĺžnikový plát (hrubý asi 0,4 cm). Na plát rovnomerne rozotriem polovicu orechovej plnky.
- Cesto od širšej strany pevne zrolujem do rolády. Roládu potriem rozšľahaným žĺtkom a ostrým nožom ju nakrájam na plátky hrubé asi 2–3 cm.
- Slimáky ukladám reznou stranou na pripravený plech s dostatočnými rozostupmi. Vrch každého slimáka posypem trochou hnedého cukru, ktorý pri pečení krásne skaramelizuje.
- Rovnako postupujem aj s druhou polovicou cesta a plnky.
- Plech vložím do vyhriatej rúry a pečiem približne 30 minút, alebo kým nie sú slimáky na povrchu krásne zlatohnedé.
- Upečené, voňavé slimáky nechám vychladnúť na mriežke a potom už len podávam.
Videorecept
Tipy
- Do orechovej plnky rada pridávam aj lyžičku mletej škorice alebo kakaa. Dodá to plnke zaujímavejšiu a hlbšiu chuť.
- Ak chcete slimáky ešte vláčnejšie, môžete do plnky pridať aj lyžicu slivkového lekváru. Orechy a slivky sú fantastická kombinácia!
- Namiesto vlašských orechov môžete použiť aj iné, napríklad lieskové alebo mandle. Vždy budú chutiť skvele.
- Tieto slimáky sú výborné aj na druhý deň. Skladujem ich v uzatvorenej nádobe, aby si zachovali svoju krehkosť a vláčnosť.
Dúfam, že sa vám tento jednoduchý recept na orechové slimáky bude páčiť a že vám prinesie veľa sladkej radosti. Sú naozaj vďačné a zvládne ich každý. Prajem vám príjemné pečenie a dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Moj Kutak, no mierne sme ho upravili.
