Hľadáte recept na vianočné pečivo, ktoré je nielen krásne, ale aj naozaj jednoduché? Tieto krehké kvietky sú presne pre vás! Sú zlepené džemom a zdobené dvoma druhmi čokolády, no ich prípravu zvládne aj úplný začiatočník. Poďte, upečieme ich spolu!
Základom je krehké maslové cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku. Žiadne zložité postupy, len pár jednoduchých krokov a môžete si vychutnať túto elegantnú pochúťku.
Ako upiecť jednoduché krehké kvietky?
Z masla, cukru, vajca a múky vypracujte cesto a nechajte ho vychladiť. Vyvaľkajte, vykrojte kvietky (z polovice aj stred). Pečte pri 160 °C dozlatista. Vychladnuté zlepujte džemom a ozdobte čokoládou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút + 30 minút chladenie
- Čas pečenia: 10–12 minút
- Počet porcií: cca 30-35 zlepených kvietkov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 110 kcal/kus
- Trend: Vianočné pečivo, Jednoduché pečenie
Potrebujeme
Krehké cesto
- 350 g hladkej múky
- 120 g zmäknutého masla
- 80 g práškového cukru
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 1 vajce
- 1 g kypriaceho prášku do pečiva (štipka, cca ¼ ČL)
- 1 štipka soli
Na plnenie a zdobenie
- cca 150 g kyslého džemu (napr. ríbezľový, jahodový)
- 100 g horkej čokolády
- 50 g bielej čokolády
Postup prípravy
Príprava cesta
- Do väčšej misy dajte zmäknuté maslo, preosiaty práškový cukor a vanilkový cukor so štipkou soli. Elektrickým šľahačom šľahajte do nadýchanej peny.
- Do maslovej peny zašľahajte celé vajce.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom.
- Sypkú zmes postupne zapracujte do maslového základu a rukami rýchlo vypracujte hladké, kompaktné cesto.
- Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho odpočívať do chladničky aspoň na 30-60 minút. Je to dôležité, aby sa s ním dobre pracovalo.
Vykrajovanie a pečenie
- Rúru si predhrejte na 160 °C. Plechy vysteľte papierom na pečenie.
- Vychladené cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkajte na plát s hrúbkou približne 0,5 cm.
- Formičkou vykrajujte tvary kvietkov. Z polovice vykrojených kvietkov vykrojte ešte malým kolieskom alebo formičkou stred.
- Kvietky (plné aj tie s dierkou) opatrne prekladajte na pripravený plech.
- Pečte v predhriatej rúre približne 10–12 minút. Pečivo by malo zostať svetlé, okraje môžu byť len veľmi jemne zlatisté.
- Upečené kvietky nechajte na plechu úplne vychladnúť.
Zdobenie a spájanie
- Horkú a bielu čokoládu si každú zvlášť rozpustite vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke.
- Kvietky s dierkou (vrchné diely) z polovice namočte do tmavej čokolády a uložte na papier na pečenie.
- Kým je tmavá čokoláda ešte trochu tekutá, ozdobte ju pásikmi bielej čokolády (pomocou lyžičky alebo vrecka). Nechajte úplne stuhnúť.
- Plné kvietky (spodné diely) natrite v strede tenkou vrstvou džemu.
- Opatrne na ne prilepte ozdobené vrchné diely.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chuť môžete do cesta pridať aj trochu citrónovej alebo pomarančovej kôry.
- Na zdobenie bielou čokoládou môžete použiť aj špajdľu na vytvorenie mramorovania.
- Skladujte v uzatvorenej dóze, kde vďaka džemu krásne zmäknú a zvlhnú.
Variácie
- Kakaové cesto: Nahraďte 30 g múky kvalitným kakaom pre tmavú verziu.
- Orechové cesto: Nahraďte 50 g múky jemne mletými vlašskými alebo lieskovými orechmi.
- Karamelová náplň: Namiesto džemu zlepujte kvietky karamelovým salkom.
Tieto elegantné kvietky sú dôkazom, že aj jednoduché pečivo môže vyzerať luxusne. Príjemné pečenie!
Recept vychádza z verzie od Yza dolce, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.