S návratom do školských lavíc prichádza aj večná dilema, čo pripraviť na desiatu, aby to chutilo a zároveň dodalo energiu. Tieto krehké arašidové kolieska sú moja odpoveď. Sú maslové, plné chrumkavých orieškov a oveľa lepšie ako akékoľvek kupované sušienky.
Základom je jednoduché krehké cesto, ktoré zvládne aj úplný začiatočník. Poďte si so mnou pripraviť zásobu tejto dobroty na celý týždeň!
Ako pripraviť krehké arašidové kolieska?
Zo zmäknutého masla, cukru a múky vypracujte hladké cesto a nechajte ho vychladiť. Cesto potom rozvaľkajte, vykrajujte z neho kolieska s dierkou v strede, potrite ich bielkom a husto obaľte v nasekaných opražených arašidoch. Upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas chladenia: 30 minút
- Čas pečenia: 15 minút
- Počet porcií: cca 24 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 115 kcal/kus
- Trend: Desiata do školy
Potrebujeme
- 310 g hladkej múky
- 150 g zmäknutého masla
- 80 g práškového cukru
- 100 g pražených nesolených arašidov
- 1 ks vajce
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Postup prípravy
Príprava cesta
- Najprv si pripravte arašidy. Ak máte len nepražené, nasucho ich na panvici opečte dozlatista a nechajte vychladnúť. Potom ich nasekajte najemno.
- Do veľkej misy dajte zmäknuté maslo, práškový a vanilkový cukor a štipku soli. Mixérom šľahajte 3–4 minúty do svetlej a nadýchanej peny.
- Do maslovej peny zašľahajte celé vajce.
- V druhej miske zmiešajte a preosejte múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Sypkú zmes na nízkych otáčkach postupne zašľahajte do maslovej hmoty, kým sa nespoja do hladkého cesta.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na 30 minút do chladničky. Bude sa vám s ním oveľa lepšie pracovať.
Tvarovanie a pečenie
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si dva plechy a vysteľte ich papierom na pečenie.
- Pripravte si jeden vaječný bielok na potieranie (môžete si odobrať z vajíčka do cesta, alebo použiť ďalšie).
- Vychladnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na plát hrubý asi 0,4 cm.
- Okrúhlou formičkou vykrajujte kolieska. Z každého potom menšou formičkou alebo vrchnákom z fľaše vykrojte stred.
- Každé koliesko potrite z jednej strany tenkou vrstvou bielka.
- Potretú stranu potom husto “namočte” do misky s nasekanými arašidmi. Oriešky sa na bielok krásne prilepia.
- Hotové kolieska ukladajte na plech arašidovou stranou nahor.
- Pečte v predhriatej rúre približne 12–15 minút, kým okraje nezačnú zlatnúť.
- Po upečení nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Videorecept
Tipy
- Opražte si arašidy: Tento jednoduchý krok je tajomstvom najlepšej chuti. Opražením sa z arašidov uvoľní úžasná aróma, ktorá prevonia celé sušienky. Použite nesolené arašidy a opečte ich na suchej panvici, kým nezačnú chytať farbu a voňať.
- Jemné cesto vďaka práškovému cukru: Ak chcete naozaj krehké a jemné sušienky, ktoré sa rozplývajú na jazyku, použite namiesto kryštálového práškový cukor. V ceste sa oveľa lepšie a rýchlejšie rozpustí.
- Ideálne na uskladnenie: Tieto sušienky sú skvelé v tom, že vám vo vzduchotesnej nádobe vydržia čerstvé a chrumkavé aj celý týždeň. Môžete si tak pripraviť desiaty na niekoľko dní vopred.
Variácie
- S inými orechmi: Namiesto arašidov môžete použiť akékoľvek iné orechy, ktoré máte radi – skvelé sú vlašské orechy, mandle alebo lieskovce.
- Čokoládové: Po vychladnutí môžete spodnú, hladkú stranu koliesok namočiť do rozpustenej horkej alebo mliečnej čokolády.
- Linecké s džemom: Vykrojené stredy koliesok nevyhadzujte! Upečte ich spolu s kolieskami a po vychladnutí ich zlepujte obľúbeným džemom.
Záver
Sú chrumkavé, voňavé a oveľa lepšie ako tie z obchodu. Dobrú chuť!
Tento recept je inšpirovaný od Кулинарим с Таней, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
