S návratom do školských lavíc prichádza aj večná dilema, čo pripraviť na desiatu. Tieto krehké arašidové kolieska sú moja záchrana! Sú maslové, plné chrumkavých orieškov a oveľa lepšie ako akékoľvek kupované sušienky.
1. Arašidy nasekajte najemno. Ak máte nepražené, nasucho ich na panvici opečte dozlatista.
2. V mise mixérom šľahajte zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom a soľou do svetlej peny (asi 3-4 minúty).
3. Do maslovej peny zašľahajte vajce.
4. V druhej miske zmiešajte a preosejte múku s kypriacim práškom.
5. Sypkú zmes na nízkych otáčkach zašľahajte do maslovej hmoty, kým sa nespoja do hladkého cesta.
6. Cesto zabaľte do fólie a dajte aspoň na 30 minút do chladničky.
Tvarovanie a pečenie:
7. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plechy vysteľte papierom na pečenie.
8. Vychladnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na plát hrubý asi 0,4 cm.
9. Okrúhlou formičkou vykrajujte kolieska. Z každého potom menšou formičkou vykrojte stred.
10. Každé koliesko potrite z jednej strany tenkou vrstvou bielka.
11. Potretú stranu potom husto obaľte v nasekaných arašidoch a ukladajte na plech.
12. Pečte približne 12–15 minút, kým okraje nezačnú zlatnúť.
Poznámky
1. Opražte si arašidy: Tento jednoduchý krok je tajomstvom najlepšej chuti. Opražením sa z arašidov uvoľní úžasná aróma, ktorá prevonia celé sušienky. Použite nesolené arašidy a opečte ich na suchej panvici.2. Jemné cesto: Ak chcete naozaj krehké sušienky, ktoré sa rozplývajú na jazyku, použite namiesto kryštálového práškový cukor. V ceste sa oveľa lepšie rozpustí.3. Skladovanie na celý týždeň: Tieto sušienky sú skvelé v tom, že vám vo vzduchotesnej nádobe vydržia chrumkavé aj celý týždeň. Môžete si tak pripraviť desiaty na niekoľko dní vopred.Variácie:• S inými orechmi: Namiesto arašidov môžete použiť akékoľvek iné orechy, ktoré máte radi – skvelé sú vlašské orechy, mandle alebo lieskovce.• Čokoládové: Po vychladnutí môžete spodnú stranu koliesok namočiť do rozpustenej čokolády.• Linecké s džemom: Vykrojené stredy nevyhadzujte! Upečte ich a zlepujte obľúbeným džemom.