Search

Kokosový rez recept – famózny koláč s dvoma cestami, ktorý zvládne každý

Hotový kokosový rez s dvoma cestami nakrájaný na tanieri.
Recept na šťavnatý kokosový rez s prekvapením vo vnútri, ideálny na každú oslavu.

Obsah receptu

Publikované: 22. júla 2025, 09:36

Hľadáte recept na naozaj originálny kokosový rez? Tento famózny koláč kombinuje tmavé kakaové a svetlé cesto s lahodným kokosovým krémom uprostred. Je to môj tajný tip, keď chcem na oslave prekvapiť niečím výnimočným, no zároveň jednoduchým na prípravu. Vyskúšajte ho tiež!

Tento koláč je dôkazom, že aj z bežných surovín sa dá vykúzliť dezert, ktorý vyzerá ako od profesionála. Kontrast dvoch ciest a šťavnatého krému je jednoducho neodolateľný. Pripravení na koláč, ktorým všetkých ohúrite?

Ako správne pripraviť kokosový rez?

Kľúčom je upiecť najprv tmavý korpus. Na ešte teplý základ potom navrstvíte horúci kokosový krém, ktorý prikryjete surovým svetlým cestom. Všetko spolu dopečieme, vďaka čomu sa chute dokonale prepoja a koláč zostane krásne vláčny.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas pečenia/varenia: 35 minút
  • Počet porcií: 16 rezov (plech cca 20×30 cm)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 420 kcal/porcia
  • Trend: Originálny koláč

Potrebujeme

Tmavý korpus

  • 2 ks vajec
  • 6 lyžíc kryštálového cukru
  • 50 ml oleja
  • 50 ml mlieka
  • 6 lyžíc hladkej múky
  • 6 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 lyžice kvalitného kakaa

Svetlý korpus

  • 2 ks vajec
  • 6 lyžíc kryštálového cukru
  • 50 ml oleja
  • 50 ml mlieka
  • 6 lyžíc hladkej múky
  • 6 g kypriaceho prášku do pečiva

Krém

  • 500 ml mlieka
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 10 lyžíc kryštálového cukru
  • 3 lyžice hladkej múky

Poleva a dokončenie

  • 200 g čokolády na varenie
  • 2-3 lyžice oleja
  • 1 lyžica masla na vymastenie plechu
  • 2 lyžice polohrubej múky na vysypanie plechu
  • strúhaný kokos na posypanie

Postup prípravy

Príprava tmavého korpusu

  1. Najprv si pripravte plech na pečenie (ideálne s rozmermi cca 20×30 cm). Dôkladne ho vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou.
  2. Rúru si predhrejte na 180 °C.
  3. V mise vyšľahajte celé vajcia s cukrom do hustej svetlej peny. Potom za stáleho šľahania pomaly prilievajte olej a mlieko.
  4. Nakoniec zľahka vmiešajte preosiatu hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Vznikne vám hladké cesto bez hrudiek.
  5. Cesto vylejte na pripravený plech, rovnomerne rozotrite a dajte piecť do predhriatej rúry na 10 minút.

Príprava krému a svetlého korpusu

  1. Kým sa tmavý korpus pečie, pripravte si krém. Do menšieho hrnca dajte mlieko, cukor, strúhaný kokos a hladkú múku.
  2. Za stáleho miešania varte na strednom plameni približne 2-3 minúty, kým zmes nezhustne do podoby pudingu.
  3. Hneď potom si pripravte svetlé cesto. Postup je úplne rovnaký ako pri tmavom ceste, len vynecháte kakao.

Kompletizácia a pečenie

  1. Upečený tmavý korpus vyberte z rúry. Na ešte horúci korpus rovnomerne rozotrite celý horúci kokosový krém.
  2. Na vrstvu krému opatrne nalejte a rozotrite pripravené svetlé cesto.
  3. Vložte späť do rúry a pečte ďalších 20 minút pri teplote 180 °C.

Finálne dokončenie

  1. Kým sa koláč pečie, pripravte si polevu. Čokoládu nalámte na kúsky, pridajte olej a vo vodnom kúpeli ju rozpustite do hladka.
  2. Upečený koláč nechajte chvíľu vychladnúť. Potom ho polejte čokoládovou polevou a posypte strúhaným kokosom.
  3. Dezert nechajte najprv úplne vychladnúť pri izbovej teplote a následne ho vložte aspoň na pár hodín do chladničky, aby poriadne stuhol.

Videorecept

Tipy

  1. Pre dokonalé rezy použite nôž namočený v horúcej vode.
  2. Do krému môžete pridať lyžicu rumu pre výraznejšiu chuť.
  3. Koláč skladujte v chladničke, kde vydrží vláčny až 3 dni.

Variácie

  • Bezlepková verzia: V oboch cestách nahraďte hladkú múku univerzálnou bezlepkovou zmesou.
  • Fusion twist: Do svetlého cesta pridajte nastrúhanú kôru z jedného bio pomaranča.
  • Orechová obmena: Namiesto kokosu na posypanie použite nasekané vlašské orechy alebo mandle.

Výsledkom je neuveriteľne šťavnatý a efektný koláč. Prajem vám dobrú chuť a veľa radosti pri pečení!

Recept vychádza z verzie od moj.kolačić, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty