Publikované: 1. októbra 2025, 05:30 | Aktualizované: 1. októbra 2025, 10:26
Toto je pre mňa čistá chuť detstva. Klasická nepečená torta z BeBe keksov, ktorú mi robievala mamička na každú príležitosť. Tajomstvo celého zákusku je v poctivom, domácom pudingovom kréme, ktorý je vďaka správnemu postupu dokonale hladký, jemný a nikdy sa nezrazí. Je to absolútna lahôdka, ktorá poteší na každej oslave alebo len tak, ku nedeľnej káve.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút (+ chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 5 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 20 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 310 kcal/rez
- Trend: Bez pečenia / Retro recepty
Potrebujeme
- 2-3 balenia maslových sušienok (BeBe keksy, Marína)
Pudingový krém
- 1 liter mlieka
- 3 balíčky smotanového alebo vanilkového pudingu (spolu 120 g)
- 7-8 PL kryštálového cukru (podľa chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru (16 g)
- 200 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
Na dokončenie
- 100 g horkej čokolády na varenie
- 2 PL oleja
- hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov
Postup prípravy
- Príprava pudingu. Do väčšieho hrnca nalejte 800 ml mlieka a dajte ho zohrievať.
- V miske metličkou dohladka rozmiešajte zvyšných 200 ml studeného mlieka s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a všetkými pudingovými práškami. Dajte si záležať, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
- Keď mlieko v hrnci začne vrieť, za stáleho a rýchleho miešania doň tenkým prúdom vlejte pripravenú zmes a uvarte hustý puding.
- Uvarený puding odstavte, prikryte ho potravinárskou fóliou priamo na povrchu (aby sa nevytvorila kožka) a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Toto môže trvať aj 2-3 hodiny.
- Príprava krému (kľúčový krok!). Zmäknuté maslo, ktoré musí mať rovnakú izbovú teplotu ako puding, vyšľahajte mixérom do bledej a nadýchanej peny.
- Do vyšľahaného masla postupne, po jednej polievkovej lyžici, zašľahávajte úplne vychladnutý puding. Šľahajte na stredných otáčkach, kým sa všetko nespojí do hladkého, jemného krému.
- Vrstvenie. Pripravte si hlbší plech alebo formu (ideálne cca 20×30 cm). Na dno poukladajte tesne vedľa seba prvú vrstvu sušienok.
- Na sušienky rovnomerne natrite polovicu pripraveného krému.
- Na krém poukladajte druhú vrstvu sušienok.
- Natrite druhú polovicu krému a na vrch poukladajte tretiu, finálnu vrstvu sušienok.
- Chladnutie. Pripravený zákusok vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4-6 hodín, najlepšie však na celú noc. Sušienky krásne zmäknú a krém dokonale stuhne.
- Poleva. Pred podávaním si vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke rozpustite nalámanú čokoládu s olejom dohladka.
- Polevu nalejte na vrch stuhnutého zákusku, rovnomerne rozotrite a posypte nasekanými vlašskými orechmi. Nechajte krátko stuhnúť v chladničke.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na krém, ktorý sa nikdy nezrazí? Celé tajomstvo je v teplote. Maslo aj uvarený puding musia mať pred spoločným šľahaním úplne rovnakú izbovú teplotu. Nikdy nepridávajte studený puding z chladničky do masla, alebo naopak. Jednoducho nechajte obe suroviny postáť pár hodín na kuchynskej linke.
- Sušienky namáčať či nenamáčať? Pri tomto recepte sušienky nemusíte vopred namáčať. Počas dlhého chladenia v chladničke krásne nasiaknu vlhkosť z krému a zmäknú tak akurát, aby sa dali perfektne krájať. Ak by ste ich namočili, zákusok by mohol byť príliš rozmočený.
Jednoduché variácie
- Kávová verzia: Do pudingového krému môžete na záver pridať 2 lyžičky instantnej kávy rozpustenej v troške horúceho mlieka (a samozrejme, vychladnutej). Získate tak lahodný nepečený kávový zákusok.
- S ovocím: Medzi vrstvy krému môžete poukladať na tenké plátky nakrájané banány alebo drobné ovocie, ako sú maliny či čučoriedky. Zákusok bude ešte sviežejší a farebnejší.
Výsledkom je neprekonateľná domáca klasika, ktorá vás vráti do detstva a zaručene poteší každú návštevu. Krájajte ju dobre vychladenú ostrým nožom namočeným v horúcej vode pre dokonale čisté rezy.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube SikorkaGotuje, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
