Search

Klasická BeBe torta ako od mamičky. Tento recept na pudingový krém je absolútne dokonalý.

Nepečená torta z BeBe keksov
Nepečená torta z BeBe keksov

Obsah receptu

Publikované: 1. októbra 2025, 05:30 | Aktualizované: 1. októbra 2025, 10:26

Toto je pre mňa čistá chuť detstva. Klasická nepečená torta z BeBe keksov, ktorú mi robievala mamička na každú príležitosť. Tajomstvo celého zákusku je v poctivom, domácom pudingovom kréme, ktorý je vďaka správnemu postupu dokonale hladký, jemný a nikdy sa nezrazí. Je to absolútna lahôdka, ktorá poteší na každej oslave alebo len tak, ku nedeľnej káve.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút (+ chladenie)
  • Čas varenia/pečenia: 5 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 20 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 310 kcal/rez
  • Trend: Bez pečenia / Retro recepty

Potrebujeme

  • 2-3 balenia maslových sušienok (BeBe keksy, Marína)

Pudingový krém

  • 1 liter mlieka
  • 3 balíčky smotanového alebo vanilkového pudingu (spolu 120 g)
  • 7-8 PL kryštálového cukru (podľa chuti)
  • 1 balíček vanilkového cukru (16 g)
  • 200 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)

Na dokončenie

  • 100 g horkej čokolády na varenie
  • 2 PL oleja
  • hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov

Postup prípravy

  1. Príprava pudingu. Do väčšieho hrnca nalejte 800 ml mlieka a dajte ho zohrievať.
  2. V miske metličkou dohladka rozmiešajte zvyšných 200 ml studeného mlieka s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a všetkými pudingovými práškami. Dajte si záležať, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
  3. Keď mlieko v hrnci začne vrieť, za stáleho a rýchleho miešania doň tenkým prúdom vlejte pripravenú zmes a uvarte hustý puding.
  4. Uvarený puding odstavte, prikryte ho potravinárskou fóliou priamo na povrchu (aby sa nevytvorila kožka) a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Toto môže trvať aj 2-3 hodiny.
  5. Príprava krému (kľúčový krok!). Zmäknuté maslo, ktoré musí mať rovnakú izbovú teplotu ako puding, vyšľahajte mixérom do bledej a nadýchanej peny.
  6. Do vyšľahaného masla postupne, po jednej polievkovej lyžici, zašľahávajte úplne vychladnutý puding. Šľahajte na stredných otáčkach, kým sa všetko nespojí do hladkého, jemného krému.
  7. Vrstvenie. Pripravte si hlbší plech alebo formu (ideálne cca 20×30 cm). Na dno poukladajte tesne vedľa seba prvú vrstvu sušienok.
  8. Na sušienky rovnomerne natrite polovicu pripraveného krému.
  9. Na krém poukladajte druhú vrstvu sušienok.
  10. Natrite druhú polovicu krému a na vrch poukladajte tretiu, finálnu vrstvu sušienok.
  11. Chladnutie. Pripravený zákusok vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4-6 hodín, najlepšie však na celú noc. Sušienky krásne zmäknú a krém dokonale stuhne.
  12. Poleva. Pred podávaním si vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke rozpustite nalámanú čokoládu s olejom dohladka.
  13. Polevu nalejte na vrch stuhnutého zákusku, rovnomerne rozotrite a posypte nasekanými vlašskými orechmi. Nechajte krátko stuhnúť v chladničke.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na krém, ktorý sa nikdy nezrazí? Celé tajomstvo je v teplote. Maslo aj uvarený puding musia mať pred spoločným šľahaním úplne rovnakú izbovú teplotu. Nikdy nepridávajte studený puding z chladničky do masla, alebo naopak. Jednoducho nechajte obe suroviny postáť pár hodín na kuchynskej linke.
  2. Sušienky namáčať či nenamáčať? Pri tomto recepte sušienky nemusíte vopred namáčať. Počas dlhého chladenia v chladničke krásne nasiaknu vlhkosť z krému a zmäknú tak akurát, aby sa dali perfektne krájať. Ak by ste ich namočili, zákusok by mohol byť príliš rozmočený.

Jednoduché variácie

  • Kávová verzia: Do pudingového krému môžete na záver pridať 2 lyžičky instantnej kávy rozpustenej v troške horúceho mlieka (a samozrejme, vychladnutej). Získate tak lahodný nepečený kávový zákusok.
  • S ovocím: Medzi vrstvy krému môžete poukladať na tenké plátky nakrájané banány alebo drobné ovocie, ako sú maliny či čučoriedky. Zákusok bude ešte sviežejší a farebnejší.

Výsledkom je neprekonateľná domáca klasika, ktorá vás vráti do detstva a zaručene poteší každú návštevu. Krájajte ju dobre vychladenú ostrým nožom namočeným v horúcej vode pre dokonale čisté rezy.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube SikorkaGotuje, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty