Tieto krehké sušienky plnené čokoládovým krémom sú jednoducho báječné. Recept je rýchly (“raz-dva” čo sa týka aktívnej prípravy), nenáročný a výsledok? Jemné, rozplývajúce sa pečivo s bohatou čokoládovou chuťou, ktoré si určite zamilujete.
Pripravte si tieto veľmi jednoduché krehké sušienky plnené čokoládovým krémom. Cesto s maslom aj olejom je vláčne, zaujímavý vzor vytvoríte ľahko pomocou sitka a lahodná čokoládová ganache vo vnútri je už len čerešničkou na torte.
- Čas prípravy: cca 1 hodina (+ voliteľné chladenie cesta a chladenie krému)
- Čas pečenia: cca 15-20 minút
- Počet porcií: cca 20-25 zlepených kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Cesto:
- 125 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
- 150 g práškového cukru (preosiateho)
- 80 ml rastlinného oleja (neutrálneho, napr. slnečnicový)
- 2 celé vajcia (veľkosť M)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 štipka soli
- 80 g kukuričného škrobu (preosiateho)
- cca 350 g hladkej múky (preosiatej)
- 6 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
Čokoládový krém (ganache):
- 150 g kvalitnej horkej čokolády (min. 50%)
- 100 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku)
Postup prípravy
Príprava cesta (+ voliteľné chladenie):
- Vo väčšej mise vyšľahajte zmäknuté maslo s preosiatym práškovým cukrom do peny.
- Postupne zašľahajte rastlinný olej, vajcia, vanilkový cukor (alebo extrakt) a štipku soli. Šľahajte, kým sa všetko nespojí do hladkej emulzie.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (350 g), preosiaty kukuričný škrob (80 g) a kypriaci prášok do pečiva (6 g).
- Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k tekutej zmesi a vypracujte (najprv vareškou alebo na nízkych otáčkach robota, potom krátko rukami) mäkké, hladké a tvárne cesto. Nemalo by sa príliš lepiť. Ak sa zdá príliš mäkké na tvarovanie, môžete ho zabaliť do fólie a dať na cca 30 minút do chladničky stuhnúť.
Tvarovanie a pečenie:
- Rúru predhrejte na 170 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech (alebo dva) a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Z pripraveného (prípadne mierne vychladeného) cesta odoberajte malé kúsky a tvarujte z nich v dlaniach malé guličky (veľkosti cca vlašského orecha). Na dávkovanie môžete použiť kávovú lyžičku, aby boli sušienky rovnaké.
- Pripravte si hrubšie sitko (kovové alebo plastové). Každú guličku položte na pracovnú dosku (môžete ju zľahka pomúčiť) a zľahka ju cez sitko dlaňou alebo prstami stlačte na placku hrubú asi 0,5 – 1 cm. Sitko potom opatrne zdvihnite – na povrchu sušienky by mal zostať pekný vrúbkovaný vzor.
- Vytvarované sušienky opatrne ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 170 °C približne 15 až 20 minút. Sušienky by mali byť upečené, pevné na dotyk a okraje by mali začať jemne zlatnúť. Mali by zostať skôr bledé. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti a hrúbky sušienok.
- Upečené sušienky vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na kovovej mriežke.
Príprava krému a plnenie:
- Kým sušienky chladnú, pripravte si čokoládový krém (ganache). Horkú čokoládu (150 g) nalámte na malé kúsky do tepelne odolnej misky.
- Smotanu na šľahanie (100 ml) v malom hrnčeku zohrejte tesne pod bod varu (nemala by vrieť).
- Horúcou smotanou zalejte nalámanú čokoládu. Nechajte asi minútu postáť, potom metličkou alebo lyžičkou miešajte dohladka, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladký lesklý krém.
- Hotový krém nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a potom ho vložte do chladničky aspoň na 30-60 minút, aby trochu stuhol a získal roztierateľnú, ale pevnú konzistenciu (mal by byť dostatočne hustý na to, aby sa dal striekať vreckom alebo natierať nožom).
- Úplne vychladnuté sušienky spájajte po dve pripraveným vychladnutým čokoládovým krémom. Na spodnú stranu jednej sušienky naneste primeranú vrstvu krému (môžete použiť cukrárske vrecko alebo malú lyžičku/nôž) a priklopte druhou sušienkou. Jemne pritlačte.
- Hotové zlepené sušienky skladujte v chlade v uzatvorenej dóze. Najlepšie chutia mierne odležané.
Videorecept
Tipy
- Kombinácia masla a oleja v ceste dodáva týmto sušienkam zaujímavú textúru – sú krehké, ale zároveň vláčne. Ak sa mi cesto zdá po spracovaní príliš mäkké na tvarovanie, krátke zachladenie v chladničke (cca 30 minút) pomôže.
- Na vytvorenie toho pekného vrúbkovaného vzoru používam sitko s hrubšími okami (nie úplne jemné). Guľôčku cesta položím na dosku a len zľahka ju cez sitko pritlačím dlaňou. Netreba tlačiť príliš silno, len aby sa otlačil vzor.
- Aby boli všetky sušienky približne rovnako veľké, naberám cesto malou kávovou lyžičkou. Vďaka tomu sa aj rovnomerne upečú. Pečiem ich naozaj len do svetla, aby zostali krehké.
- Čokoládový krém (ganache) pripravujem jednoducho zaliatím kvalitnej horkej čokolády horúcou smotanou. Pred plnením ho však musím nechať v chladničke dostatočne stuhnúť, aby mal správnu konzistenciu a zo sušienok nevytekal. Natieram ho na vychladnuté sušienky.
Tieto krehké sušienky plnené čokoládovým krémom sú jednoducho báječné a ich príprava je hotová raz-dva. Perfektná maškrta ku káve či čaju.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette arabe facili
Páčil sa vám recept?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 0 z 5 – 0 hlasov