Search

Jeden zákusok, tri dokonalé textúry: nadýchaný korpus, zamatový krém a sladká snehová perina. To sú legendárne Florida rezy.

Florida rezy
Florida rezy

Obsah receptu

Publikované: 10. septembra 2025, 10:00

Florida rezy sú pre mňa kráľom slávnostných zákuskov. V jednom súste zažijete všetko: mäkký kakaový korpus, plný vanilkový krém a na vrchu ľahučkú snehovú perinu. Je to naozaj legendárny dezert, ktorý si teraz môžete upiecť aj vy doma.

Príprava má síce tri časti, no nenechajte sa odradiť. Každá vrstva je jednoduchá a ja vás celým postupom prevediem krok za krokom. Pripravení na malú cukrársku výzvu s dokonalým výsledkom?

Ako sa robia Florida rezy?

Upečte kakaový piškótový korpus. Z mlieka a žĺtkov uvarte pudingový základ, ktorý po vychladnutí vyšľaháte s maslom. Na vrch navrstvite sneh z bielkov a cukru vyšľahaný nad parou.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 50 min
  • Čas pečenia a chladenia: cca 3 hodiny
  • Počet porcií: 24 rezov
  • Náročnosť: Náročná
  • Kalorická hodnota: cca 260 kcal/rez
  • Trend: Slávnostný zákusok / Domáca cukráreň

Potrebujeme

Kakaový korpus

  • 5 ks vajec
  • 160 g krupicového cukru
  • 50 ml vody
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 160 g polohrubej múky
  • 30 g kakaa
  • 3 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Zamatový žĺtkový krém

  • 6 ks vaječných žĺtkov
  • 600 ml mlieka
  • 80 g krupicového cukru
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 40 g hladkej múky
  • 250 g masla (izbovej teploty)
  • 80 g práškového cukru

Snehová perina

  • 6 ks vaječných bielkov
  • 200 g krupicového cukru

Postup prípravy

Príprava krému (začnite s ním, lebo musí chladnúť)

  1. Najprv si pripravte základ na krém. Do misky dajte 6 žĺtkov, 80 g krupicového cukru, škrob a 40 g hladkej múky.
  2. Prilejte polovicu mlieka (300 ml) a metličkou všetko dobre rozmiešajte na hladkú kašičku bez hrudiek.
  3. Zvyšných 300 ml mlieka dajte do hrnca a nechajte ho zovrieť.
  4. Keď mlieko vrie, tenkým prúdom ho za stáleho miešania vlejte do žĺtkovej zmesi.
  5. Celú zmes vráťte do hrnca a na strednom ohni varte za stáleho miešania asi 2-3 minúty do zhustnutia. Musí vám vzniknúť hustý puding.
  6. Hotový pudingový základ prelejte do čistej misy. Prikryte ho potravinovou fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu. Nechajte úplne vychladnúť.

Korpus

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Hlbší plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Celých 5 vajec vyšľahajte so 160 g krupicového cukru do hustej a svetlej peny. Trvá to asi 8-10 minút.
  3. Do peny na nízkych otáčkach postupne zašľahajte vodu a potom aj olej.
  4. Preosejte spolu polohrubú múku, kakao a kypriaci prášok. Suchú zmes už len zľahka stierkou vmiešajte do cesta.
  5. Cesto vylejte na pripravený plech, uhlaďte a pečte 20 minút. Nechajte ho na plechu úplne vychladnúť.

Príprava snehu a kompletizácia

  1. Dokončite krém. Maslo izbovej teploty vyšľahajte s práškovým cukrom do peny.
  2. Do masla postupne, po lyžiciach, zašľahávajte úplne vychladnutý pudingový základ. Šľahajte, kým nezískate hladký a zamatový krém.
  3. Hotový krém rovnomerne natrite na vychladnutý kakaový korpus.
  4. Teraz si pripravte sneh. Do misky vhodnej nad paru dajte 6 bielkov a 200 g krupicového cukru.
  5. Misku položte na hrniec s vriacou vodou (vodný kúpeľ) a šľahajte ručným mixérom, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes nie je horúca na dotyk.
  6. Horúcu zmes prelejte do misy od robota a šľahajte na vysokých otáčkach do vytvorenia pevného, lesklého a hustého snehu.
  7. Sneh ihneď natrite na vrstvu krému. Stierkou alebo lyžicou na ňom môžete vytvoriť pekné vlnky.
  8. Na vrch nastrúhajte horkú čokoládu. Dezert dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 1 hodinu.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Krém bez kožky a hrudiek: Keď nechávate chladnúť pudingový základ, priložte na jeho povrch potravinovú fóliu. Musí sa ho priamo dotýkať. Zabránite tak vytvoreniu kožky a krém zostane dokonale hladký.
  2. Práca so snehovou perinou: Sneh nanášajte na krém ihneď po vyšľahaní, kým je ešte mierne teplý a dobre sa s ním pracuje. Na vytvorenie pekných vlniek a špičiek použite zadnú stranu lyžice alebo malú stierku.

Jednoduché variácie

  • Orieškový korpus: Pre extra chuť a textúru pridajte do cesta na korpus 50 g najemno mletých vlašských alebo lieskových orechov.
  • Rumová aróma: Ak chcete verziu pre dospelých, do vychladnutého pudingového základu (pred zašľahaním masla) vmiešajte 2 lyžice kvalitného rumu.

Záver

A legendárny zákusok je na svete! Pred krájaním ho vždy dobre vychlaďte, aby sa vrstvy krásne oddelili a rezy boli čisté.

Pôvodný recept od Einfache Rezepte bol upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty