Florida rezy sú pre mňa kráľom slávnostných zákuskov. V jednom súste zažijete všetko: mäkký kakaový korpus, plný vanilkový krém a na vrchu ľahučkú snehovú perinu. Je to naozaj legendárny dezert, ktorý si teraz môžete upiecť aj vy doma.
Príprava má síce tri časti, no nenechajte sa odradiť. Každá vrstva je jednoduchá a ja vás celým postupom prevediem krok za krokom. Pripravení na malú cukrársku výzvu s dokonalým výsledkom?
Ako sa robia Florida rezy?
Upečte kakaový piškótový korpus. Z mlieka a žĺtkov uvarte pudingový základ, ktorý po vychladnutí vyšľaháte s maslom. Na vrch navrstvite sneh z bielkov a cukru vyšľahaný nad parou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 50 min
- Čas pečenia a chladenia: cca 3 hodiny
- Počet porcií: 24 rezov
- Náročnosť: Náročná
- Kalorická hodnota: cca 260 kcal/rez
- Trend: Slávnostný zákusok / Domáca cukráreň
Potrebujeme
Kakaový korpus
- 5 ks vajec
- 160 g krupicového cukru
- 50 ml vody
- 50 ml slnečnicového oleja
- 160 g polohrubej múky
- 30 g kakaa
- 3 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Zamatový žĺtkový krém
- 6 ks vaječných žĺtkov
- 600 ml mlieka
- 80 g krupicového cukru
- 40 g kukuričného škrobu
- 40 g hladkej múky
- 250 g masla (izbovej teploty)
- 80 g práškového cukru
Snehová perina
- 6 ks vaječných bielkov
- 200 g krupicového cukru
Postup prípravy
Príprava krému (začnite s ním, lebo musí chladnúť)
- Najprv si pripravte základ na krém. Do misky dajte 6 žĺtkov, 80 g krupicového cukru, škrob a 40 g hladkej múky.
- Prilejte polovicu mlieka (300 ml) a metličkou všetko dobre rozmiešajte na hladkú kašičku bez hrudiek.
- Zvyšných 300 ml mlieka dajte do hrnca a nechajte ho zovrieť.
- Keď mlieko vrie, tenkým prúdom ho za stáleho miešania vlejte do žĺtkovej zmesi.
- Celú zmes vráťte do hrnca a na strednom ohni varte za stáleho miešania asi 2-3 minúty do zhustnutia. Musí vám vzniknúť hustý puding.
- Hotový pudingový základ prelejte do čistej misy. Prikryte ho potravinovou fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu. Nechajte úplne vychladnúť.
Korpus
- Rúru predhrejte na 180 °C. Hlbší plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Celých 5 vajec vyšľahajte so 160 g krupicového cukru do hustej a svetlej peny. Trvá to asi 8-10 minút.
- Do peny na nízkych otáčkach postupne zašľahajte vodu a potom aj olej.
- Preosejte spolu polohrubú múku, kakao a kypriaci prášok. Suchú zmes už len zľahka stierkou vmiešajte do cesta.
- Cesto vylejte na pripravený plech, uhlaďte a pečte 20 minút. Nechajte ho na plechu úplne vychladnúť.
Príprava snehu a kompletizácia
- Dokončite krém. Maslo izbovej teploty vyšľahajte s práškovým cukrom do peny.
- Do masla postupne, po lyžiciach, zašľahávajte úplne vychladnutý pudingový základ. Šľahajte, kým nezískate hladký a zamatový krém.
- Hotový krém rovnomerne natrite na vychladnutý kakaový korpus.
- Teraz si pripravte sneh. Do misky vhodnej nad paru dajte 6 bielkov a 200 g krupicového cukru.
- Misku položte na hrniec s vriacou vodou (vodný kúpeľ) a šľahajte ručným mixérom, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes nie je horúca na dotyk.
- Horúcu zmes prelejte do misy od robota a šľahajte na vysokých otáčkach do vytvorenia pevného, lesklého a hustého snehu.
- Sneh ihneď natrite na vrstvu krému. Stierkou alebo lyžicou na ňom môžete vytvoriť pekné vlnky.
- Na vrch nastrúhajte horkú čokoládu. Dezert dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 1 hodinu.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Krém bez kožky a hrudiek: Keď nechávate chladnúť pudingový základ, priložte na jeho povrch potravinovú fóliu. Musí sa ho priamo dotýkať. Zabránite tak vytvoreniu kožky a krém zostane dokonale hladký.
- Práca so snehovou perinou: Sneh nanášajte na krém ihneď po vyšľahaní, kým je ešte mierne teplý a dobre sa s ním pracuje. Na vytvorenie pekných vlniek a špičiek použite zadnú stranu lyžice alebo malú stierku.
Jednoduché variácie
- Orieškový korpus: Pre extra chuť a textúru pridajte do cesta na korpus 50 g najemno mletých vlašských alebo lieskových orechov.
- Rumová aróma: Ak chcete verziu pre dospelých, do vychladnutého pudingového základu (pred zašľahaním masla) vmiešajte 2 lyžice kvalitného rumu.
Záver
A legendárny zákusok je na svete! Pred krájaním ho vždy dobre vychlaďte, aby sa vrstvy krásne oddelili a rezy boli čisté.
Pôvodný recept od Einfache Rezepte bol upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
