Florida rezy sú pre mňa kráľom slávnostných zákuskov. V jednom súste zažijete všetko: mäkký kakaový korpus, plný vanilkový krém a na vrchu ľahučkú snehovú perinu. Je to naozaj legendárny dezert, ktorý si teraz môžete upiecť aj vy doma.
Fáza 1: Príprava krému (začnite s ním, lebo musí chladnúť):
1. Najprv si pripravte základ na krém. Do misky dajte 6 žĺtkov, 80 g krupicového cukru, škrob a 40 g hladkej múky.
2. Prilejte polovicu mlieka (300 ml) a metličkou všetko dobre rozmiešajte na hladkú kašičku bez hrudiek.
3. Zvyšných 300 ml mlieka dajte do hrnca a nechajte ho zovrieť.
4. Keď mlieko vrie, tenkým prúdom ho za stáleho miešania vlejte do žĺtkovej zmesi.
5. Celú zmes vráťte do hrnca a na strednom ohni varte za stáleho miešania asi 2-3 minúty do zhustnutia. Musí vám vzniknúť hustý puding.
6. Hotový pudingový základ prelejte do čistej misy. Prikryte ho potravinovou fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu. Nechajte úplne vychladnúť.
Fáza 2: Príprava korpusu:
7. Rúru predhrejte na 180 °C. Hlbší plech (cca 30x40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
8. Celých 5 vajec vyšľahajte so 160 g krupicového cukru do hustej a svetlej peny. Trvá to asi 8-10 minút.
9. Do peny na nízkych otáčkach postupne zašľahajte vodu a potom aj olej.
10. Preosejte spolu polohrubú múku, kakao a kypriaci prášok. Suchú zmes už len zľahka stierkou vmiešajte do cesta.
11. Cesto vylejte na pripravený plech, uhlaďte a pečte 20 minút. Nechajte ho na plechu úplne vychladnúť.
Fáza 3: Príprava snehu a kompletizácia:
12. Dokončite krém. Maslo izbovej teploty vyšľahajte s práškovým cukrom do peny.
13. Do masla postupne, po lyžiciach, zašľahávajte úplne vychladnutý pudingový základ. Šľahajte, kým nezískate hladký a zamatový krém.
14. Hotový krém rovnomerne natrite na vychladnutý kakaový korpus.
15. Teraz si pripravte sneh. Do misky vhodnej nad paru dajte 6 bielkov a 200 g krupicového cukru.
16. Misku položte na hrniec s vriacou vodou (vodný kúpeľ) a šľahajte ručným mixérom, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes nie je horúca na dotyk.
17. Horúcu zmes prelejte do misy od robota a šľahajte na vysokých otáčkach do vytvorenia pevného, lesklého a hustého snehu.
18. Sneh ihneď natrite na vrstvu krému. Stierkou alebo lyžicou na ňom môžete vytvoriť pekné vlnky.
19. Na vrch nastrúhajte horkú čokoládu. Dezert dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 1 hodinu.
Poznámky
1. Krém bez kožky a hrudiek: Keď nechávate chladnúť pudingový základ, priložte na jeho povrch potravinovú fóliu. Musí sa ho priamo dotýkať. Zabránite tak vytvoreniu kožky a krém zostane dokonale hladký.n2. Práca so snehovou perinou: Snehovú perinu nanášajte na krém ihneď po vyšľahaní, kým je ešte teplá a dobre sa s ňou pracuje. Na vytvorenie pekných vlniek a špičiek použite zadnú stranu lyžice alebo malú stierku.