Hľadáte dokonalý zákusok na víkendové popoludnie alebo špeciálnu príležitosť? Práve ste ho našli! Tieto krémové čokoládové kocky sú absolútnym hitom, ktorý si získa srdce každého milovníka sladkého. Predstavte si jemný orechový korpus, na ktorom sa striedajú lahodné vrstvy krému z bielej a mliečnej čokolády. Každé sústo je neskutočne vláčne, plné intenzívnej čokoládovej chuti a doslova sa rozplýva na jazyku. Tento recept na krémové čokoládové kocky je stvorený na to, aby ste si osladili víkend a potešili svojich blízkych niečím naozaj výnimočným.
Aj keď sa zákusok skladá z viacerých vrstiev, jeho príprava nie je príliš zložitá a výsledok rozhodne stojí za námahu. Dvojfarebný krém vyzerá na reze veľmi efektne a nadýchaná šľahačka na vrchu dodáva celému dezertu ľahkosť a eleganciu. Tieto krémové čokoládové kocky sú ideálne na rodinné oslavy, posedenia s priateľmi alebo jednoducho ako sladká odmena po náročnom týždni. Pripravte sa na komplimenty, pretože tento zákusok zaručene zožne úspech!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 45 minút
- Čas pečenia: cca 25-30 minút
- Čas chladenia: min. 2-3 hodiny (ideálne cez noc)
- Počet porcií: cca 20-24 kociek (podľa veľkosti krájania)
- Náročnosť: Stredná
- Plech: cca 25×35 cm
Potrebujeme
Cesto:
- 5 kusov vaječných bielkov (izbovej teploty)
- 120 gramov kryštálového cukru
- 100 gramov najemno mletých vlašských orechov
- 1 vrchovatá polievková lyžica hladkej múky
Krém:
- 1000 mililitrov plnotučného mlieka
- 5 kusov vaječných žĺtkov
- 3 balíčky vanilkového pudingového prášku (každý cca 40 g, určený na 0,5 l mlieka)
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 100 gramov kryštálového cukru
- 250 gramov zmäknutého masla (82% tuku)
- 200 gramov kvalitnej mliečnej čokolády (min. 30% kakaa)
- 200 gramov kvalitnej bielej čokolády
Na dokončenie:
- 200 mililitrov smotany na šľahanie (min. 33% tuku)
Postup prípravy
Príprava krémov:
- Najprv si pripravte základ krémov. V miske dôkladne metličkou rozmiešajte vaječné žĺtky s cukrom (100 g), 3 balíčkami vanilkového pudingového prášku a 2 lyžicami hladkej múky. Prilejte asi 200 ml mlieka (z celkového litra) a rozmiešajte dohladka, aby v zmesi neboli hrudky.
- Zvyšných 800 ml mlieka nalejte do hrnca a priveďte ho takmer k varu.
- Keď mlieko začne vrieť, odstavte ho z ohňa a za stáleho miešania metličkou doň pomaly vlejte pripravenú žĺtkovo-pudingovú zmes. Dobre premiešajte.
- Hrniec vráťte na mierny oheň a za stáleho a intenzívneho miešania varte približne 2-4 minúty, kým krém nezhustne do konzistencie hustého pudingu. Dávajte pozor, aby sa krém nepripálil odspodu.
- Horúci hustý krém ihneď rozdeľte na dve rovnaké časti do dvoch samostatných misiek.
- Do jednej misky s horúcim krémom nalámte mliečnu čokoládu a dôkladne metličkou miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nespojí s krémom. Vznikne tmavý krém.
- Do druhej misky rovnako vmiešajte nalámanú bielu čokoládu a miešajte do úplného rozpustenia. Vznikne svetlý krém.
- Povrch oboch krémov ihneď prikryte potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala povrchu krému. Tým zabránite vytvoreniu kožky (škralúpu). Nechajte oba krémy úplne vychladnúť pri izbovej teplote (môže to trvať aj pár hodín).
Príprava korpusu:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech s rozmermi približne 25×35 cm dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou alebo ho vysteľte papierom na pečenie.
- V čistej a suchej mise začnite šľahať vaječné bielky so štipkou soli. Keď začnú peniť, postupne po lyžiciach zašľahávajte kryštálový cukor (120 g). Šľahajte, kým nevznikne veľmi tuhý a lesklý sneh (trvá to niekoľko minút).
- Do tuhého snehu už len zľahka a opatrne stierkou vmiešajte najemno mleté vlašské orechy a 1 lyžicu hladkej múky. Miešajte len krátko, aby sneh nespadol.
- Hotové cesto rovnomerne rozotrite stierkou na pripravený plech.
- Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 25-30 minút. Cesto by malo byť na povrchu zlatisté a pružné na dotyk. Upečenosť môžete otestovať zapichnutím drevenej špajdle do stredu korpusu – ak vyjde čistá, bez nalepeného cesta, korpus je hotový. Ak na nej cesto zostane, pečte ešte pár minút.
- Upečený korpus nechajte na plechu úplne vychladnúť.
Dokončenie krémov a vrstvenie:
- Keď sú krémy aj korpus úplne vychladnuté, dokončite krémy. Zmäknuté maslo (250 g) rozdeľte na polovicu (125 g + 125 g).
- Najprv prešľahajte samotný vychladnutý biely krém (aby bol hladký), potom doň postupne po kúskoch zašľahajte 125 g zmäknutého masla. Šľahajte na stredných otáčkach, kým nevznikne hladký a nadýchaný biely krém.
- Rovnako postupujte aj pri tmavom kréme – najprv ho prešľahajte samotný a potom doň postupne zašľahajte druhú polovicu masla (125 g).
- Na úplne vychladnutý orechový korpus rovnomerne natrite celý biely krém. Snažte sa vytvoriť čo najrovnejšiu vrstvu.
- Na biely krém opatrne a rovnomerne rozotrite celý tmavý (mliečny) krém. Môžete si pomôcť stierkou alebo dlhým nožom.
Finálne zdobenie:
- Vychladenú smotanu na šľahanie vyšľahajte elektrickým šľahačom do tuhej šľahačky (môžete pridať stužovač, ak chcete mať istotu).
- Pripravenú šľahačku rovnomerne natrite na vrstvu tmavého krému.
- Hotový zákusok prikryte (napr. vysokým vekom na plech alebo alobalom tak, aby sa nedotýkal šľahačky) a dajte dôkladne vychladiť do chladničky, ideálne na niekoľko hodín, najlepšie cez noc, aby krémy stuhli a chute sa prepojili.
- Pred podávaním môžete vrch posypať strúhanou mliečnou alebo bielou čokoládou, kakaom alebo nasekanými orechmi. Krájajte ostrým nožom namočeným v horúcej vode na úhľadné kocky alebo rezy.
Videorecept
Tipy
- Dbajte na kvalitu čokolády, naozaj to ovplyvní výslednú chuť krémov. Ja odporúčam použiť čokoládu s vyšším obsahom kakaa (mliečna aspoň 30-40%, biela kvalitná).
- Namiesto vlašských orechov môžete do korpusu použiť aj lieskové orechy alebo mandle. Uistite sa, že sú naozaj najemno pomleté.
- Pri natieraní krémov postupujte opatrne, najmä pri nanášaní druhej vrstvy krému na prvú. Krém môžete nanášať lyžicou v kôpkach a potom ich jemne rozotrieť stierkou, aby sa vrstvy nepremiešali.
- Finálne zdobenie je na vás. Mne sa páči jednoducho posypať vrch strúhanou čokoládou, ale môžete použiť aj čokoládové hoblinky, nasekané orechy alebo sezónne ovocie.
Tieto krémové čokoládové kocky sú skutočným hitom každého víkendového pečenia! Sú neuveriteľne lahodné, krémové a tá kombinácia dvoch čokolád a orechov je proste božská.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Natašine Slastice, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.