Search

Farebný a sýty: TOP recept na šalát s údeným mäsom, syrom a zeleninou

šalát s údeným mäsom
Šalát s údeným mäsom

Obsah receptu

Hľadáte TOP recept na šalát, ktorý je nielen krásne farebný a sýty, ale aj úžasne chutný a jednoduchý na prípravu? Vyskúšajte tento šalát s údeným mäsom, syrom a zeleninou. Kombinácia rôznorodých chutí a textúr z neho robí favorita na bežný deň aj na slávnostnejšie príležitosti.

Pripravte si veľmi rýchly a jednoduchý recept na šalát s údeným mäsom, syrom, kukuricou, vajíčkom a zeleninou. Môžete ho podávať ako desiatu, ľahký obed či večeru, ale aj ako zaujímavú prílohu k mäsu alebo ako súčasť slávnostného pohostenia na obložených misách či chlebíčkoch.

  • Čas prípravy: cca 20 minút (+ varenie a chladenie vajec)
  • Čas chladenia: min. 30 minút (odporúčané)
  • Počet porcií: cca 4-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez varenia (okrem vajec): Áno

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 150 g kvalitného údeného mäsa (napr. varená údená šunka, údená krkovička, údené kuracie prsia), nakrájaného na malé kocky
  • 2 menšie šalátové uhorky (hadovky)
  • 1 červená paprika (ideálne kápia)
  • 120 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda, Čedar), nahrubo nastrúhaného
  • 3 vajcia
  • ½ zväzku jarnej cibuľky (len zelená časť), nasekanej najemno
  • 1 menšia konzerva sterilizovanej kukurice (cca 120-140 g scedenej hmotnosti), dôkladne scedená

Zálievka a dochutenie:

  • Kvalitná majonéza (podľa chuti, cca 3-5 polievkových lyžíc)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na dokončenie (voliteľné):

  • Čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať, kôpor), nasekané
  • Nasucho opražené sezamové semienka

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Najprv si uvarte 3 vajcia natvrdo (cca 10-12 minút vo vriacej vode). Ihneď po uvarení ich prudko schlaďte v studenej vode a nechajte úplne vychladnúť. Potom ich ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
  2. Kým vajcia chladnú, pripravte si ostatné ingrediencie: Údené mäso nakrájajte na malé kocky. Syr nastrúhajte nahrubo. Šalátové uhorky umyte (ak majú hrubú šupku, môžete ju čiastočne ošúpať) a nakrájajte ich na tenké rezančeky (julienne) alebo malé kocky. Červenú papriku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte tiež na tenké rezančeky alebo malé kocky. Zelenú časť jarnej cibuľky nasekajte najemno. Kukuricu z konzervy dôkladne sceďte z nálevu.

Hrnčekové rožky
TIP na dnes
Domáce hrnčekové rožky: Hotové za chvíľu, voňavé a čerstvé aj na druhý deň

Miešanie šalátu:

  1. Vo väčšej mise zmiešajte všetky pripravené pevné ingrediencie: nakrájané údené mäso, nahrubo nastrúhaný syr, na kocky nakrájané vajcia, na rezančeky nakrájané uhorky a papriku, scedenú kukuricu a nasekanú jarnú cibuľku.
  2. Pridajte majonézu – začnite s menším množstvom (cca 3 PL) a pridávajte podľa toho, ako krémový a spojený šalát chcete mať.
  3. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Pamätajte, že údené mäso a syr už môžu byť slané.
  4. Všetky ingrediencie spolu zľahka, ale dôkladne premiešajte veľkou lyžicou alebo stierkou, aby sa rovnomerne spojili a obalili v majonéze, ale aby sa príliš nerozpučili.

Podávanie:

  1. Šalát môžete podávať ihneď po premiešaní.
  2. Pre lepšie prepojenie chutí ho však odporúčame prikryť a nechať aspoň 30 minút (alebo aj dlhšie) odležať a vychladiť v chladničke.
  3. Pred servírovaním ho ešte raz zľahka premiešajte. Podávajte ako prílohu, samostatné jedlo s pečivom, alebo ako súčasť obložených mís či chlebíčkov. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami alebo opraženým sezamom.

Videorecept

Tipy

  1. Na tento šalát sa hodí akékoľvek kvalitné údené mäso – šunka, krkovička, údené kuracie či morčacie prsia. Krájam ho na malé kocky. Rovnako aj tvrdý syr (Eidam, Gouda) strúham nahrubo a vajcia natvrdo krájam na kocky.
  2. Zeleninu – uhorky a papriku – krájam zvyčajne na tenké rezančeky (julienne), vyzerá to v šaláte pekne. Jarnú cibuľku používam len zelenú časť pre farbu a jemnejšiu chuť. Nezabudnem poriadne scediť kukuricu.
  3. Všetky pevné suroviny miešam len zľahka, aby sa zbytočne nepučili. Majonézy dávam len toľko, aby sa šalát pekne spojil, ale neplával v nej. Dochucujem len soľou a korením.
  4. Aj keď sa dá jesť hneď, šalát je určite lepší po krátkom odležaní v chlade. Je to skvelá voľba na párty alebo oslavu, lebo si ho môžem pripraviť vopred. Podávam ho s pečivom alebo ako súčasť studeného bufetu.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Tento TOP recept na farebný a sýty šalát s údeným mäsom, syrom a zeleninou je skvelou voľbou pre každú príležitosť. Jednoduchý, rýchly na prípravu a nesmierne chutný.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Veľmi chutné!

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty