Search

Fantastické vrstvené orechové rezy: Krehké cesto, snehová plnka a vôňa medu.

vrstvený orechový koláč
vrstvený orechový koláč

Obsah receptu

Publikované: 11. júla 2025, 12:00

Sú zákusky, ktoré vyzerajú ako majstrovské dielo z cukrárne a vy sa bojíte, že by ste ich doma nikdy nedokázali pripraviť. Tento vrstvený orechový koláč je presne ten prípad – vyzerá absolútne úchvatne, no jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Predstavte si tri pláty jemného, krehkého cesta s kyslou smotanou, ktoré je dokonale vláčne. Medzi nimi sa ukrýva poklad v podobe dvoch bohatých vrstiev nadýchanej snehovej plnky, plnej chrumkavých, zľahka opražených vlašských orechov. Celé dielo je po upečení korunované zlatistou medovou kôrkou a ozdobené orechmi, čo z neho robí dezert hodný aj tej najslávnostnejšej príležitosti.

Nenechajte sa odradiť zdanlivou zložitosťou. Príprava je v skutočnosti veľmi príjemný a kreatívny proces. Cesto máte vymiesené za pár minút a kým odpočíva v chladničke, pripravíte si nadýchanú snehovú plnku. Samotné vrstvenie je už len zábavná skladačka. Vďaka šikovnej technike narezania koláča ešte pred dopečením dosiahnete dokonale čisté a úhľadné rezy. Vôňa orechov, masla a medu, ktorá sa bude šíriť vašou kuchyňou, je len prísľubom toho skvelého zážitku, ktorý vás čaká.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 35 minút (+ 1 hodina chladenie cesta)
  • Čas pečenia: 40 minút
  • Počet porcií: 1 menší plech (cca 20×30 cm), 16 rezov
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na krehké cesto:

  • 350 g hladkej múky (plus na podsypanie)
  • 150 g studeného masla (nakrájaného na kocky)
  • 150 g hustej kyslej smotany
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Snehovo-orechová plnka:

  • 300 g vlašských orechov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 3 vaječné bielky
  • 1 štipka soli

Na potretie a ozdobu:

  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 PL mlieka
  • 2-3 PL tekutého medu
  • celé polovičky vlašských orechov

Postup prípravy

Príprava cesta a plnky:

  1. Najprv si pripravíme cesto. Do väčšej misy preosejeme hladkú múku s kypriacim práškom. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a prstami rýchlo vytvoríme jemnú drobenku.
  2. Do drobenky pridáme 2 žĺtky a kyslú smotanu. Rýchlo spracujeme na hladké, nelepivé cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a vložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky.
  3. Medzitým si pripravíme plnku. Vlašské orechy nasucho opražíme na panvici (asi 5 minút), kým sa nerozvoňajú. Necháme ich úplne vychladnúť a potom ich najemno pomelieme.
  4. V čistej a suchej mise vyšľaháme 3 vaječné bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Keď je sneh takmer tuhý, začneme doň po lyžiciach a za stáleho šľahania pridávať kryštálový cukor. Šľaháme, kým nevznikne hustý a lesklý sneh.
  5. Do hotového snehu už len zľahka vareškou alebo stierkou vmiešame pomleté opražené orechy.

Vrstvenie a pečenie:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší plech alebo formu (cca 20×30 cm) vystelieme papierom na pečenie. Vychladené cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na tri rovnaké časti.
  2. Na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme prvú časť cesta na veľkosť plechu a pomocou valčeka ho prenesieme na dno.
  3. Na cesto rovnomerne rozotrieme polovicu snehovo-orechovej plnky.
  4. Vyvaľkáme druhú časť cesta, položíme ju na plnku a zľahka pritlačíme. Na tento plát rozotrieme zvyšnú polovicu plnky.
  5. Nakoniec vyvaľkáme poslednú, tretiu časť cesta a prikryjeme ňou celý koláč.
  6. V malej miske rozmiešame posledný žĺtok s lyžicou mlieka a touto zmesou potrieme vrch koláča.
  7. Teraz prichádza zaujímavý krok. Chrbtom noža (tupou stranou) si na povrchu cesta jemne naznačíme rezy – vytvoríme tak mriežku budúcich rezov. Do stredu každého naznačeného kúska položíme polovičku vlašského orecha.
  8. Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20 minút.
  9. Po 20 minútach plech vyberieme a teraz už ostrou stranou noža koláč dokrojíme pozdĺž naznačených čiar. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 20 minút, kým nie je povrch krásne zlatohnedý.
  10. Horúci, čerstvo upečený koláč ihneď po vytiahnutí z rúry potrieme tekutým medom. Necháme ho na plechu úplne vychladnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Pred mletím orechy naozaj krátko opražím na suchej panvici. Krásne sa rozvinie ich aróma a celý koláč je potom oveľa voňavejší a chutnejší.
  2. Cesto sa snažím spracovať rýchlo, aby maslo zostalo čo najchladnejšie. Ak sa mi pri vaľkaní lepí, namiesto pridávania ďalšej múky si ho radšej na chvíľku vrátim do chladničky.
  3. Kľúčom k pevnému snehu je úplne čistá a suchá miska bez akejkoľvek mastnoty. Cukor do snehu zašľahávam naozaj postupne, až keď sú bielky takmer tuhé, tak sa krásne rozpustí.
  4. Po upečení a vychladnutí krájam rezy naozaj ostrým a tenkým nožom, ktorý si po každom reze utriem do vlhkej utierky. Rezy sú potom krásne čisté a nezašpinia sa od plnky.

Tento elegantný zákusok je ako stvorený na slávnostné chvíle, no radosť vám urobí aj počas obyčajného víkendu. Jeho príprava je skvelým relaxom a výsledok stojí za to!

Recept vychádza z verzie od Готовим с Татьяной, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty