Tento koláč vyzerá ako malé umelecké dielo. Na prvý pohľad zaujme krásnou mriežkou z cesta, pod ktorou sa ukrýva poklad v podobe bohatej, krémovej tvarohovej plnky a sviežich malín. Každé sústo je dokonalou harmóniou chutí – sladké, maslové cesto, jemne kyslastý a zamatový tvaroh a k tomu kyslá bodka v podobe šťavnatých malín. Je to presne ten typ koláča, ktorý keď prinesiete na stôl, všetci obdivne zhíknu a nebudú sa vedieť dočkať, kedy ho ochutnajú.
1. Najprv si pripravíme cesto. Do väčšej misy preosejeme hladkú múku s kypriacim práškom. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a prstami rýchlo vytvoríme jemnú drobenku.
2. Do drobenky pridáme 2 žĺtky a kyslú smotanu. Rýchlo spracujeme na hladké, nelepivé cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a vložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky.
3. Medzitým si pripravíme plnku. Vlašské orechy nasucho opražíme na panvici (asi 5 minút), kým sa nerozvoňajú. Necháme ich úplne vychladnúť a potom ich najemno pomelieme.
4. V čistej a suchej mise vyšľaháme 3 vaječné bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Keď je sneh takmer tuhý, začneme doň po lyžiciach a za stáleho šľahania pridávať kryštálový cukor. Šľaháme, kým nevznikne hustý a lesklý sneh.
5. Do hotového snehu už len zľahka vareškou alebo stierkou vmiešame pomleté opražené orechy.
Vrstvenie a pečenie:
6. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší plech alebo formu (cca 20x30 cm) vystelieme papierom na pečenie. Vychladené cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na tri rovnaké časti.
7. Na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme prvú časť cesta na veľkosť plechu a pomocou valčeka ho prenesieme na dno.
8. Na cesto rovnomerne rozotrieme polovicu snehovo-orechovej plnky.
9. Vyvaľkáme druhú časť cesta, položíme ju na plnku a zľahka pritlačíme. Na tento plát rozotrieme zvyšnú polovicu plnky.
10. Nakoniec vyvaľkáme poslednú, tretiu časť cesta a prikryjeme ňou celý koláč.
11. V malej miske rozmiešame posledný žĺtok s lyžicou mlieka a touto zmesou potrieme vrch koláča.
12. Teraz prichádza zaujímavý krok. Chrbtom noža (tupou stranou) si na povrchu cesta jemne naznačíme rezy – vytvoríme tak mriežku budúcich rezov. Do stredu každého naznačeného kúska položíme polovičku vlašského orecha.
13. Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20 minút.
14. Po 20 minútach plech vyberieme a teraz už ostrou stranou noža koláč dokrojíme pozdĺž naznačených čiar. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 20 minút, kým nie je povrch krásne zlatohnedý.
15. Horúci, čerstvo upečený koláč ihneď po vytiahnutí z rúry potrieme tekutým medom. Necháme ho na plechu úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Pred mletím orechy naozaj krátko opražím na suchej panvici. Krásne sa rozvinie ich aróma a celý koláč je potom oveľa voňavejší a chutnejší.n2. Cesto sa snažím spracovať rýchlo, aby maslo zostalo čo najchladnejšie. Ak sa mi pri vaľkaní lepí, namiesto pridávania ďalšej múky si ho radšej na chvíľku vrátim do chladničky.n3. Kľúčom k pevnému snehu je úplne čistá a suchá miska bez akejkoľvek mastnoty. Cukor do snehu zašľahávam naozaj postupne, až keď sú bielky takmer tuhé, tak sa krásne rozpustí.n4. Po upečení a vychladnutí krájam rezy naozaj ostrým a tenkým nožom, ktorý si po každom reze utriem do vlhkej utierky. Rezy sú potom krásne čisté a nezašpinia sa od plnky.