Úžasné Viedenské rezy: Také krémové, že si po nich každý pýta recept! Mám pre vás jednoduchý spôsob, ako ich pripraviť doma. Pripravte sa na to, že budete hviezdou každej oslavy!
Čo je na nich také skvelé? No predsa tá kombinácia nadýchaného piškótového cesta a bohatej krémovej plnky, zakončená dokonalou čokoládovou polevou. A veru, pripraviť ich nie je žiadna veda! S týmto receptom si užijete pečenie a výsledok bude stáť za to.
Viedenské rezy
Ingrediencie
Cesto:
- 10 vajec
- 200 g cukru
- 220 g polohrubej múky
Krém:
- 1 l mlieka
- 160 g vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
- 180 g cukru
- 250 g masla
Citrónová voda:
- 500 ml vody
- 70 g cukru
- citrónová šťava
Na vrch:
- 150 g jahodového džemu
Čokoládová poleva:
- 100 g čokolády
- 30 g masla
- 50 ml smotany
Forma na pečenie: 33 cm x 29 cm (13 palcov x 11,4 palca) Pečieme: 180 °C 10 minút na hornom/spodnom ohreve
Postup prípravy:
V miske zmiešajte 160 g vanilkového pudingového prášku s trochou mlieka. Zvyšok mlieka spolu s 180 g cukru dajte variť do hrnca. Zohrejte mlieko, potom do neho pridajte zmes pudingu s mliekom a neustále miešajte, až kým nevznikne hustý puding. Hotový puding preložte do misky a prikryte ho potravinovou fóliou. Nechajte vychladnúť.
V inej miske dôkladne vyšľahajte 10 vajec s 200 g cukru, až kým zmes nebude tuhá a nadýchaná, približne 5 minút. Do tejto zmesi potom jemne vmiešajte 220 g múky pomocou varechy. Cesto rozdeľte na dve polovice a každú z nich vylejte na plech o veľkosti 33 x 29 cm vyložený papierom na pečenie a povrch cesta uhladte. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C po dobu 10 minút s použitím horného a spodného ohrevu. Jednu vychladnutú časť koláča následne potrite jahodovým džemom a na ňu položte druhú časť koláča.
Do hrnca dajte 500 ml vody a 70 g cukru a priveďte k varu. Odšťavte jeden citrón a šťavu pridajte do cukrovej vody. S týmto sirupom potrite vrch koláča.
Vymiešajte 250 g masla, až kým nebude mať nadýchanú a bielu konzistenciu, a postupne do neho vmiešajte pripravený a vychladnutý puding. Dôkladne premiešajte. Tento krém natrieme na vrch koláča a povrch uhladíme. Koláč vložte do chladničky.
Čokoládovú polevu pripravte tak, že nad parou roztopíte 100 g čokolády so smotanou a maslom. Miešajte, až kým nebude hladká, a touto polevou potrite koláč. Následne koláč vložte do chladničky aspoň na hodinu, aby poleva stuhla. Podávajte vychladené. Dobrú chuť!
Viedenské rezy – Video recept
Nie je to nič zložité, a efekt? Ohromný! A tip pre vás – pripravte si pár kópií receptu, lebo vaši hostia si ho určite budú chcieť odniesť domov.
Súvisiace články:
Legendárne žĺtkové rezy: Najtradičnejší nielen vianočný dezert!
Exkluzívny tajný recept na tortové rezy, ktoré vyhrali cenu cukrára: Tip na skvelý sviatočný dezert!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte