Search

Fantastické salámové placky z kefíru: Tento jednoduchý RECEPT musíte vyskúšať!

slané placky z kefíru
Slané placky z kefíru

Obsah receptu

Máte chuť na niečo rýchle, slané a zároveň netradičné? Potom rozhodne musíte vyskúšať tieto fantastické slané placky z kefíru, plné výraznej chuti salámy, syra a čerstvých byliniek! Tento recept je skvelou alternatívou ku klasickým sladkým lievancom či palacinkám a predstavuje zaujímavé spojenie chutí, ktoré vás príjemne prekvapí. Vďaka kefíru sú placky krásne vláčne a nadýchané, zatiaľ čo saláma, syr a kajenské korenie im dodávajú pikantný a sýty charakter.

Príprava týchto slaných placiek je naozaj jednoduchá a nezaberie veľa času, čo z nich robí ideálneho kandidáta na rýchly obed, výdatnú večeru alebo originálne pohostenie pre návštevu. Stačí zmiešať všetky ingrediencie a postupne ich opiecť na panvici. Podávať ich môžete len tak samotné, prípadne s obľúbeným dipom či trochou kyslej smotany. Ak hľadáte nový a zaujímavý recept na slanú dobrotu, tieto kefírové placky so salámou sú tou správnou voľbou!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas smaženia: cca 15-20 minút
  • Množstvo: cca 6-8 placiek (podľa veľkosti) / cca 3-4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Panvica: Nepriľnavá panvica (ideálne s pokrievkou)

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 2 kusy vajec
  • 360 ml kefíru (alebo acidofilného mlieka)
  • cca 8-10 polievkových lyžíc hladkej múky (cca 120-150 g, podľa hustoty kefíru)
  • 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru (zvýrazní chute, ale možno vynechať)
  • 1 čajová lyžička kajenského korenia (alebo menej, podľa preferovanej pikantnosti)
  • Soľ podľa chuti
  • 200 gramov kvalitnej suchej salámy (napr. Vysočina, turista)
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 2 vetvičky čerstvého kôpru
  • 200 gramov tvrdého syra (napr. eidam, gouda, čedar)
  • Rastlinný olej cca 2-3 polievkové lyžice (na vyprážanie)

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Strúhanie a krájanie: Salámu nastrúhajte najemno alebo nakrájajte na veľmi malé kocky. Tvrdý syr nastrúhajte nahrubo. Jarnú cibuľku (bielu aj zelenú časť) umyte a nakrájajte nadrobno. Čerstvý kôpor umyte, osušte a nasekajte nadrobno.

Odporúčame

Príprava cesta:

  1. Miešanie tekutých a suchých surovín: Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou vajcia so soľou (pozor, saláma aj syr sú slané, začnite s menším množstvom!), kajenským korením a cukrom. Potom do zmesi postupne vmiešajte kefír. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva. Sypkú zmes postupne zašľahajte alebo vmiešajte do kefírovej zmesi, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek, konzistenciou podobné cestu na lievance (nemalo by byť príliš riedke ani príliš husté – podľa potreby pridajte trochu múky alebo kefíru).
  2. Pridanie plnky: Nakoniec do pripraveného cesta opatrne vmiešajte nastrúhanú salámu, nastrúhaný syr, nakrájanú jarnú cibuľku a nasekaný kôpor. Všetko jemne premiešajte, aby sa suroviny rovnomerne rozložili v ceste.

Smaženie placiek:

  1. Smaženie: Na nepriľnavej panvici rozohrejte na strednom plameni malé množstvo oleja (stačí panvicu len zľahka potrieť). Pomocou naberačky alebo väčšej lyžice nalejte na panvicu primerané množstvo cesta (cca 3 polievkové lyžice na jednu placku) a vytvarujte okrúhlu placku požadovanej veľkosti a hrúbky.
  2. Pečenie pod pokrievkou: Placku prikryte pokrievkou a smažte na strednom až miernom plameni približne 2–3 minúty z jednej strany, kým povrch nezačne tuhnúť a okraje nie sú zlatisté. Potom placku opatrne obráťte (môžete si pomôcť špachtľou) a dosmažte aj z druhej strany ďalšie 2–3 minúty dozlatista (už bez pokrievky alebo s pokrievkou).
  3. Opakovanie: Postup opakujte so zvyšným cestom, pričom pred každou ďalšou plackou panvicu podľa potreby opäť zľahka potrite olejom. Hotové placky môžete ukladať na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby sa odsial prebytočný tuk, alebo ich udržiavať teplé v mierne vyhriatej rúre.
  4. Podávanie: Podávajte teplé, samotné alebo s obľúbeným dipom (cesnakový, bylinkový) či lyžicou kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.

Videorecept

Tipy

  1. Hustota cesta: Správna hustota cesta je kľúčová. Ak je príliš riedke, placky sa budú trhať, ak príliš husté, budú tuhé. Konzistenciu upravujte postupným pridávaním múky alebo kefíru. Malo by lenivo stekať z lyžice.
  2. Výber salámy a syra: Použite kvalitnú suchšiu salámu, ktorá sa dobre strúha alebo krája a nie je príliš mastná. Rovnako aj syr by mal byť tvrdší a dobre sa strúhať. Experimentovať môžete aj s údeným syrom alebo jemne pikantnou salámou.
  3. Variácie chuti: Do cesta môžete pridať aj iné bylinky (petržlenovú vňať, pažítku), nasekanú papriku (kapiu) alebo dokonca trochu najemno nastrúhanej mrkvy pre zaujímavejšiu chuť a farbu. Namiesto kajenského korenia môžete použiť údenú papriku.
  4. Smaženie: Smažte radšej na strednom až miernejšom plameni, aby sa placky stihli prepiecť aj vo vnútri a povrch sa nespálil, najmä kvôli syru v ceste. Použitie pokrievky v prvej fáze pomôže lepšiemu prepečeniu.

Odporúčame

Tieto fantastické salámové slané placky z kefíru sú skvelým dôkazom toho, že aj z bežných surovín sa dá vytvoriť niečo nové, chutné a zaujímavé. Určite si ich zamilujete pre ich vláčnosť, pikantnú chuť a jednoduchú prípravu!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Essen Rezepte, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

Páčil sa vám recept?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 z 5 – 0 hlasov

Páčil sa vám recept?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 z 5 – 0 hlasov

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty

/* Skrytie hodnotenia, odporúčaní a spätných odkazov */ .entry-content .sharedaddy, .entry-content .rating-stars, .entry-content .post-navigation, .entry-content .related-posts, .entry-content .comments-area, .entry-content iframe, .entry-content .wp-block-embed, .entry-content .post-tags, .entry-content .post-meta { display: none !important; }