Hľadáte bleskový dezert bez pečenia? Tieto nepečené arašidové kocky sú hotové raz-dva a chutia božsky. Milujem tento recept pre jeho jednoduchosť. Pripravte si fantastické nepečené arašidové kocky a prekvapte návštevu.
Tajomstvo sa skrýva v domácom karameli, ktorý spája chrumkavé arašidy s jemným maslom. Tento rýchly recept šetrí váš čas v kuchyni. Trúfnete si ho vyskúšať ešte dnes?
Ako správne pripraviť nepečené arašidové kocky?
Najprv si pripravte karamelový základ z cukru, vody a smotany. Potom doň vmiešajte arašidy. Zmes natlačte na plech, nechajte stuhnúť a na záver polejte čokoládou. Takto vzniknú dokonalé nepečené arašidové kocky.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia: 12 min
- Počet porcií: cca 20 kociek
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/kocka
- Trend: Rýchly recept
Potrebujeme
Základ
- 160 g kryštálového cukru
- Trochu vody (80 ml)
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
- Maslo (60 g)
- A hlavne 400 g pražených nesolených arašidov
Poleva
- 200 g kvalitnej mliečnej čokolády
- Kúsok horkej čokolády na zdobenie (voliteľné)
Postup prípravy
- Do panvice dajte vodu s cukrom. Zmes následne priveďte k varu.
- Varte približne 4 minúty, kým cukor pekne neskaramelizuje do zlatista.
- Potom opatrne prilejte smotanu na šľahanie a dôkladne miešajte.
- Pokračujte vo varení ďalších 5–7 minút. Zmes by mala viditeľne zhnednúť a zhustnúť.
- Odstavte panvicu z platne. Ihneď vmiešajte maslo, kým sa úplne nerozpustí.
- Následne pridajte pražené arašidy a všetko spolu poriadne premiešajte.
- Hotovú zmes rovnomerne rozotrite na menší plech vystlaný papierom na pečenie.
- Vložte plech do chladničky. Nechajte základ stuhnúť aspoň 1 hodinu.
- Medzitým si vo vodnom kúpeli rozpustite mliečnu čokoládu na polevu.
- Polejte ňou vychladnutý arašidový základ a pekne uhlaďte povrch.
- Nechajte čokoládu schnúť približne 30 minút v chlade.
- Nakoniec nakrájajte dezert na úhľadné kocky a môžete podávať.
Videorecept
Tipy
- Pre slaný karamel pridajte do zmesi štipku hrubozrnnej soli.
- Zvyšky horkej čokolády rozpustite a ozdobte povrch kociek.
- Krájajte dezert nožom namočeným v horúcej vode pre čisté rezy.
Variácie
- Biela čokoláda: Namiesto mliečnej čokolády použite na polevu vašu obľúbenú bielu.
- Vegan verzia: Nahraďte maslo kokosovým olejom a smotanu vegánskou alternatívou.
Časté otázky
Ako dlho vydržia kocky v chladničke? Vzduchotesne uzavreté v chladničke vydržia približne týždeň. Najlepšie sú však úplne čerstvé.
Cukor sa mi pri pridaní smotany zrazil. Čo s tým? To je úplne v poriadku. Pokračujte v zahrievaní a miešaní, karamel sa opäť pekne rozpustí.
Odporúčané recepty
Záver
Výsledkom sú návykovo dobré kocky. Servírujte ich v papierových košíčkoch ku kvalitnej káve.
Recept vychádza z verzie Jednoduché a vynikajúce, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
 
								
 
								 
								 
								 
								 
								 
								