Search

Fantastické cukrové donuty – nadýchané a mäkké ako z amerického filmu

Cukrové donuty obalené v cukre na tanieri.
Čerstvo usmažené a v cukre obalené domáce donuty.

Obsah receptu

Publikované: 18. júla 2025, 11:00

Túžite po dokonale mäkkých a nadýchaných donutoch, ktoré sa rozplývajú na jazyku a sú obalené v jemnom cukrovom obale? Tento fantastický recept na domáce donuty z kysnutého cesta je presne to, čo potrebujete. Sú stokrát lepšie ako tie z obchodu a ich príprava je jednoduchšia, ako by sa mohlo zdať. Upečte si doma sladkú radosť, ktorej nikto neodolá!

Základom je poctivé kysnuté cesto s maslom, vďaka ktorému sú donuty neuveriteľne jemné a vláčne. Podávajte ich ako sladké raňajky, dezert ku káve alebo ako prekvapenie na detskú oslavu.

Ako sa robia najlepšie domáce donuty?

Najprv si pripravte kvások zo sušeného droždia, teplého mlieka a cukru. Ten potom zmiešajte s múkou, soľou, vajíčkom a zmäknutým maslom a vypracujte hladké cesto. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte, vykrojte donuty, nechajte ich finálne podkysnúť a vysmažte v oleji dozlatista. Nakoniec ich obaľte v cukre.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút + kysnutie (cca 1,5 – 2,5 hodiny)
  • Čas varenia: 10 minút
  • Počet porcií: 10-12 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 220 kcal/kus

Potrebujeme

Na cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 120 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL sušeného droždia (cca 4 g)
  • 30 g kryštálového cukru
  • 30 g zmäknutého masla
  • 1 vajce
  • 1/2 ČL soli (2 g)

Na vysmážanie a obalenie

  • rastlinný olej na vysmážanie
  • kryštálový alebo práškový cukor na obaľovanie

Postup prípravy

Príprava cesta a kysnutie

  1. Najprv si pripravte kvások. Do vlažného (nie horúceho) mlieka pridajte lyžičku cukru a sušené droždie. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku, zvyšný cukor a soľ.
  3. Do sypkej zmesi pridajte vajíčko, aktívny kvások a nakoniec aj zmäknuté maslo.
  4. Ručne alebo pomocou kuchynského robota mieste cesto aspoň 5-7 minút, kým nebude hladké, elastické a nebude sa lepiť na steny misy.
  5. Misu zľahka vymastite olejom, vložte do nej cesto, prikryte potravinárskou fóliou alebo utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1-2 hodiny, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Tvarovanie a finálne kysnutie

  1. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a krátko ho premiesite, aby ste z neho dostali prebytočný vzduch.
  2. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1-1,5 cm. Pomocou pohára alebo okrúhlej formičky (s priemerom cca 8 cm) vykrajujte kolieska.
  3. V strede každého kolieska vykrojte menší otvor, napríklad pomocou vrchnáčika z fľaše alebo menšej formičky.
  4. Vytvarované donuty ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte ich utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 30 minút.

Smaženie a dokončenie

  1. Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (aspoň 3-4 cm) na teplotu približne 170-180 °C. Olej nesmie byť príliš horúci, aby sa donuty nespálili na povrchu a vo vnútri zostali surové.
  2. Vykysnuté donuty opatrne vkladajte do horúceho oleja. Smažte v menších dávkach, aby sa navzájom nedotýkali.
  3. Smažte približne 1-2 minúty z každej strany do krásnej zlatohnedej farby.
  4. Hotové donuty vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte na mriežku alebo papierové utierky, aby odkvapkal prebytočný tuk.
  5. Ešte teplé ich obaľujte v kryštálovom cukre.

Videorecept

Tipy

  1. Do kryštálového cukru na obaľovanie môžete pridať aj lyžičku škorice pre voňavejší výsledok.
  2. Namiesto cukru môžete hotové vychladnuté donuty poliať čokoládovou polevou.
  3. Z vykrojených stredov môžete usmažiť malé guľôčky, ktoré deti milujú.



Tieto domáce donuty sú dôkazom, že tie najlepšie sladké pochúťky si viete jednoducho pripraviť aj doma. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Spicy Foodz, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty