Túžite po dokonale mäkkých a nadýchaných donutoch, ktoré sa rozplývajú na jazyku a sú obalené v jemnom cukrovom obale? Tento fantastický recept na domáce donuty z kysnutého cesta je presne to, čo potrebujete. Sú stokrát lepšie ako tie z obchodu a ich príprava je jednoduchšia, ako by sa mohlo zdať. Upečte si doma sladkú radosť, ktorej nikto neodolá!
1. Najprv si pripravte kvások. Do vlažného (nie horúceho) mlieka pridajte lyžičku cukru a sušené droždie. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
2. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku, zvyšný cukor a soľ.
3. Do sypkej zmesi pridajte vajíčko, aktívny kvások a nakoniec aj zmäknuté maslo.
4. Ručne alebo pomocou kuchynského robota mieste cesto aspoň 5-7 minút, kým nebude hladké, elastické a nebude sa lepiť na steny misy.
5. Misu zľahka vymastite olejom, vložte do nej cesto, prikryte potravinárskou fóliou alebo utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1-2 hodiny, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a finálne kysnutie:
6. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a krátko ho premiesite, aby ste z neho dostali prebytočný vzduch.
7. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1-1,5 cm. Pomocou pohára alebo okrúhlej formičky (s priemerom cca 8 cm) vykrajujte kolieska.
8. V strede každého kolieska vykrojte menší otvor, napríklad pomocou vrchnáčika z fľaše alebo menšej formičky.
9. Vytvarované donuty ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte ich utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 30 minút.
Smaženie a dokončenie:
10. Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (aspoň 3-4 cm) na teplotu približne 170-180 °C. Olej nesmie byť príliš horúci, aby sa donuty nespálili na povrchu a vo vnútri zostali surové.
11. Vykysnuté donuty opatrne vkladajte do horúceho oleja. Smažte v menších dávkach, aby sa navzájom nedotýkali.
12. Smažte približne 1-2 minúty z každej strany do krásnej zlatohnedej farby.
13. Hotové donuty vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte na mriežku alebo papierové utierky, aby odkvapkal prebytočný tuk.
14. Ešte teplé ich obaľujte v kryštálovom cukre.
Poznámky
1. Do kryštálového cukru na obaľovanie môžete pridať aj lyžičku škorice pre voňavejší výsledok.2. Namiesto cukru môžete hotové vychladnuté donuty poliať čokoládovou polevou.3. Z vykrojených stredov môžete usmažiť malé guľôčky, ktoré deti milujú.