Máte plnú záhradu egrešov a premýšľate, ako si ich sladkokyslú chuť uchovať na celý rok? Tento geniálne jednoduchý recept je presne to, čo hľadáte! Pripravíme si fantastickú dobrotu, ktorá je niekde na polceste medzi hustým kompótom a redším džemom – nazvime ho “džemokompót”. Je dostatočne hustý, aby ste si ho mohli natrieť na čerstvý chlieb s maslom, a zároveň dosť tekutý, aby poslúžil ako božská omáčka na palacinky, lievance, k vanilkovej zmrzline alebo do bieleho jogurtu. A to najlepšie? Na túto celoročnú zásobu leta vám stačia len 3 základné suroviny!
Zabudnite na zložité a mätúce postupy. Tento recept sme upravili tak, aby bol maximálne jednoduchý, prehľadný a bezpečný. Celé kúzlo spočíva v uvarení ovocia, jeho rozmixovaní a následnom krátkom povarení s cukrom do požadovanej hustoty. S naším návodom zvládnete prípravu ľavou zadnou a výsledkom bude niekoľko pohárov čistej radosti, ktorá vám spríjemní aj tie najsychravejšie zimné dni.
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas varenia: cca 40-50 minút
- Počet porcií: cca 6-7 stredne veľkých pohárov (približne 2,5 – 3 litre)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 3 kg egrešov (čerstvých, zrelých)
- 300 g kryštálového cukru (alebo podľa chuti a kyslosti egrešov)
- 250 ml vody
Postup prípravy
Príprava a varenie egrešov
- Najprv si pripravíme egreše, čo je najpracnejšia časť. Dôkladne ich umyjeme a poctivo z nich odstránime stopky a aj zvyšky okvetia (“fúziky”).
- Očistené egreše vložíme do veľkého hrnca s hrubým dnom. Zalejeme ich 250 ml vody.
- Hrniec prikryjeme pokrievkou, privedieme k varu a na strednom plameni varíme približne 15-20 minút. Občas premiešame. Egreše by mali byť po tomto čase úplne mäkké a popraskané.
- Hrniec odstavíme z tepla. Pomocou ponorného tyčového mixéra opatrne rozmixujeme horúcu egrešovú zmes priamo v hrnci. Mixujeme do konzistencie, ktorá sa vám páči – buď úplne dohladka, alebo môžete nechať malé kúsky pre zaujímavejšiu štruktúru.
Dokončenie a plnenie do pohárov
- Hrniec vrátime na sporák. Do rozmixovanej zmesi nasypeme cukor a metličkou miešame, kým sa úplne nerozpustí.
- Zmes opäť privedieme do varu, potom znížime plameň a za občasného miešania varíme odokryté ďalších 20-30 minút. Džemokompót postupne zhustne. Čím dlhšie ho budete variť, tým bude hustejší. Nezabudnite ho miešať častejšie, najmä ku koncu, aby sa neprichytil o dno hrnca.
- Kým sa kompót varí, pripravíme si čisté a vysterilizované zaváracie poháre a viečka.
- Keď má kompót požadovanú hustotu, odstavíme ho z tepla. Ihneď ho plníme do pripravených horúcich pohárov, takmer úplne po okraj.
- Okraje pohárov dôkladne utrieme čistou utierkou, aby na nich nezostali žiadne zvyšky. Ihneď ich pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami.
- Dôležité: Horúce a pevne uzavreté poháre okamžite otočíme hore dnom (na viečko). V tejto polohe ich necháme stáť 5 až 10 minút. Teplo pomôže vysterilizovať viečko a vytvorí sa lepší podtlak, ktorý zaručí trvanlivosť.
- Po 10 minútach poháre otočíme späť a necháme ich voľne vychladnúť pri izbovej teplote (môžete ich prikryť dekou, aby chladli pomalšie). Po vychladnutí skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Videorecept
Tipy
- Ak chcem mať výsledný produkt hustejší a podobnejší klasickému džemu, varím ho na záver o 10-15 minút dlhšie, alebo doň spolu s cukrom pridám lyžičku citrusového pektínu.
- Pre zaujímavejšiu a vianočnejšiu arómu niekedy do džemu pri varení s cukrom pridám aj kúsok celej škorice alebo pár hviezdičiek badiánu. Pred plnením do pohárov ich samozrejme vždy vyberiem.
- Tento egrešový džemokompót je fantastický nielen na raňajkové pečivo, ale aj ako teplá omáčka k vanilkovej zmrzline, do bieleho jogurtu alebo ako výborná náplň do palaciniek a lievancov.
- Správne uzavretý a uskladnený na tmavom a chladnom mieste vydrží tento poklad celú zimu. Po otvorení ho však vždy skladujem v chladničke a snažím sa ho spotrebovať do niekoľkých týždňov.
Vychutnajte si kúsok leta v pohári! Príprava vlastných zaváranín je radosť a výsledok, ktorý poteší vás aj vašich blízkych, stojí za to.
Recept je inšpirovaný verziou od УХ ТЫ,КУХНЯ, no zásadne sme ho upravili, aby bol prehľadný, bezpečný a jednoduchší na prípravu.