Snívate o dokonalej letnej bombe, ktorá vás osvieži a jej príprava je extrémne rýchla? Tento RECEPT na domáce Nutellové nanuky s banánom je presne to, čo hľadáte! Na ich základ vám postačia len 4 hlavné suroviny a samotná príprava zmesi vám nezaberie viac ako pár minút. Tento TOP dezert je taký jednoduchý, že ho zvládne naozaj každý. Zabudnite na zložité postupy a vychutnajte si krémovú dobrotu, ktorá chutí ako splnený sen malých aj veľkých maškrtníkov. Pripravte sa na explóziu chutí!
Tieto domáce nanuky sú skvelou voľbou, keď chcete potešiť rodinu alebo priateľov niečím originálnym a lahodným. Zamatovo jemný banánovo-smotanový krém s pridanou Nutellou sa po zamrazení premení na dokonalú mrazenú pochúťku. Finálna poleva z Nutelly a oleja dodá nanukom ten správny chrumkavý obal a luxusný vzhľad. Použiť môžete rôzne formičky, napríklad aj tégliky od jogurtu či fľaštičky od jogurtových nápojov.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10-15 minút (aktívna práca)
- Čas mrazenia: minimálne 4-6 hodín (ideálne cez noc)
- Počet kusov: približne 3 veľké nanuky (alebo 6-8 menších, v závislosti od veľkosti použitých formičiek)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na banánovo-Nutellovú zmes:
- 3 ks veľkých, veľmi zrelých banánov
- 200 g Nutelly (alebo iného obľúbeného lieskovoorieškového krému)
- 400 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku, dobre vychladenej)
Na Nutellovú polevu:
- 180 g Nutelly (zvyšok z 380g balenia, alebo podľa potreby)
- 30 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového, repkového alebo kokosového)
Potrebné pomôcky:
- Formičky na nanuky, čisté prázdne fľaštičky od jogurtových nápojov alebo tégliky od jogurtu
- Nanukové drievka (podľa počtu nanukov)
- Potravinárska fólia (ak formičky nemajú vlastné viečka alebo na prikrytie)
Postup prípravy
Príprava banánovo-Nutellovej zmesi:
- Veľmi zrelé banány (3 ks) ošúpte, nakrájajte ich na menšie kolieska a vložte do misy. Pomocou lyžice (alebo vidličky pre ľahšiu prácu) ich roztlačte na čo najjemnejšiu kašu.
- K roztlačeným banánom pridajte Nutellu (200 g) určenú do zmesi. Metličkou alebo elektrickým šľahačom na nízkych otáčkach obe ingrediencie krátko vyšľahajte, kým sa pekne nespoja.
- V inej čistej a suchej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (400 ml) elektrickým šľahačom na stredných/vyšších otáčkach dotuha, kým nevytvára pevné špičky. Dávajte pozor, aby ste smotanu neprešľahali.
- Odoberte pár vrchovatých lyžíc vyšľahanej smotany a zľahka ich vmiešajte do pripravenej banánovo-Nutellovej zmesi. Týmto krokom sa obe zmesi teplotne aj konzistenčne priblížia.
- Následne celú banánovo-Nutellovú zmes (už s primiešanou časťou šľahačky) opatrne prelejte k zvyšku vyšľahanej smotany. Veľmi jemne a pomaly stierkou (metódou prekladania zospodu nahor) obe hmoty spojte, kým nevznikne jednotná, nadýchaná zmes. Snažte sa pritom stratiť čo najmenej objemu zo šľahačky.
Plnenie a mrazenie nanukov:
- Pripravenú zmes prelejte do cukrárskeho vrecka (môže byť aj bez špičky) pre ľahšie plnenie formičiek, alebo ju môžete do formičiek naliať či naložiť lyžicou.
- Zmes rovnomerne nastriekajte alebo nalejte do pripravených čistých formičiek na nanuky, fľaštičiek od jogurtových nápojov alebo téglikov od jogurtu. Formičky neplňte úplne doplna, nechajte približne 1 cm voľného miesta od vrchu.
- Ak používate fľaštičky alebo tégliky, ktoré nemajú vlastné viečko s otvorom na drievko, prikryte ich vrch kúskom alobalu alebo potravinárskej fólie. Do stredu každej formičky potom opatrne zapichnite nanukové drievko.
- Naplnené formičky vložte do mrazničky a nechajte nanuky dôkladne stuhnúť minimálne 4-6 hodín, ideálne však cez noc, aby boli dokonale premrazené.
Príprava polevy a dokončenie:
- Približne 15-20 minút pred plánovaným vyberaním nanukov z mrazničky si pripravte Nutellovú polevu. V menšom hrnci na veľmi miernom ohni (alebo vo vodnom kúpeli) krátko zahrievajte zvyšnú Nutellu (180 g) spolu s rastlinným olejom (30 ml). Neustále miešajte, kým sa zmes nespojí, nezriedi a nezíska hladkú, tekutú konzistenciu vhodnú na namáčanie. Zmes nesmie vrieť.
- Hotovú Nutellovú polevu prelejte do vyššej a užšej nádoby (napríklad pohára), aby sa nanuky ľahšie a rovnomernejšie namáčali. Nechajte polevu mierne vychladnúť, aby nebola príliš horúca pri kontakte so zmrznutými nanukmi.
- Keď sú nanuky úplne zamrazené, vyberte ich z mrazničky. Ak používate fľaštičky alebo tégliky, opatrne odrežte alebo rozstrihnite dno nádobky a nanuk opatrne vytiahnite. Z nanukov odstráňte všetky zvyšky obalu. Dôležité: Pracujte veľmi rýchlo, pretože domáca zmrzlina sa topí rýchlejšie ako kupovaná.
- Každý nanuk rýchlo ponorte do pripravenej (mierne vychladnutej) Nutellovej polevy tak, aby bol celý pekne obalený. Prebytočnú polevu nechajte krátko odkvapkať.
- Obalené nanuky ihneď ukladajte na tácku alebo tanier vyložený papierom na pečenie (aby sa neprilepili) a vložte ich späť do mrazničky aspoň na 15-30 minút, aby poleva úplne stuhla.
- Akonáhle poleva na nanukoch stuhne, môžete ich ihneď servírovať, alebo ich dobre zabalené skladovať v mrazničke.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte krémovejšiu textúru a bohatšiu chuť finálnej zmrzlinovej zmesi niekedy pridám do banánovej kaše pred zmiešaním so šľahačkou aj jednu až dve polievkové lyžice hustého bieleho jogurtu gréckeho typu alebo trochu kyslej smotany.
- Ak chcem mať svoje domáce Nutellové nanuky extra chrumkavé a zaujímavé, po ich namočení do Nutellovej polevy ich ešte rýchlo (kým poleva úplne nestuhne) posypem nahrubo nasekanými a na suchej panvici jemne opraženými lieskovými orieškami, mandľami alebo farebnou cukrovou posýpkou.
- Namiesto klasických drevených nanukových drievok môžem pre deti experimentovať aj s pevnejšími farebnými plastovými lyžičkami alebo inými kreatívnymi opakovane použiteľnými držiakmi, ktoré sú samozrejme vhodné na použitie v mrazničke a bezpečné pre kontakt s potravinami.
- Pri vyberaní nanukov z plastových fľaštičiek od jogurtových nápojov alebo z téglikov si niekedy pomáham tak, že ich naozaj len na pár sekúnd ponorím do nádoby s teplou vodou (dávam však veľký pozor, aby sa voda nedostala priamo dovnútra k nanuku) – nanuky sa potom omnoho ľahšie uvoľnia z formy.
Tieto domáce nanuky z Nutelly a banánu sú skutočnou letnou bombou, ktorú pripravíte len zo štyroch hlavných surovín a za pár minút aktívneho času. Sú dokonalým osviežením, ktoré si zamilujú deti aj dospelí. Vyskúšajte tento TOP RECEPT a presvedčte sa, aké jednoduché je pripraviť si vlastné neodolateľné nanuky!
Recept je inšpirovaný verziou z Gesund und schnell, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.