Túžite po tradičnej slovenskej pochúťke s moderným nádychom? Tieto chrumkavé zemiakové pagáčiky plnené šunkou a syrom sú presne to, čo hľadáte. Jednoduchá príprava, lahodná chuť a vôňa domova zaručená!
Objavte dokonalú kombináciu chrumkavého zemiakového cesta, slanej šunky a roztopeného syra v týchto neodolateľných pagáčikoch. Ideálne ako hlavné jedlo, chuťovka k pivu alebo súčasť piknikového menu.
Zemiakové pagáčiky plnené šunkou a syrom
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov uvarených v šupke
- 300 g hladkej múky (alebo podľa potreby, aby bolo cesto vláčne, nie tuhé)
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 vajce
- Cibuľa
- 200 – 300 g šunky
- 150 – 200 g strúhaného syra
- Olej na vysmážanie
- Kyslá smotana na podávanie
- Petržlenová vňať alebo zelená cibuľka na ozdobenie
Postup prípravy:
- Príprava cesta: Uvarené zemiaky očistíme, pretlačíme ako na kašu alebo nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme múku tak, aby cesto nebolo príliš riedke ani príliš tuhé. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie a vajce. Všetko dobre premiešame.
- Tvarovanie a plnenie: Z cesta vytvoríme valček a pokrájame na 2,5 cm hrubé kúsky. Z každého kúska vytvoríme gulôčky, ktoré následne rozvaľkáme. Naplníme šunkou a strúhaným syrom, potom vytvarujeme do pagáčikov.
- Vysmážanie: Pagáčiky pomaly vysmážame na oleji z oboch strán dozlatova.
- Príprava plnky: Ošúpanú cibuľu nakrájame a speníme na oleji. Pridáme nastrúhaný alebo nakrájaný syr.
- Podávanie: Hotové pagáčiky podávame s kyslou smotanou, posypané nakrájanou petržlenovou vňaťou alebo zelenou cibuľkou.
Tipy:
- Experimentujte s rôznymi druhmi syra – údený, niva alebo mozzarella dodajú pagáčikom nový rozmer.
- Pridajte do plnky nasekanú jarnú cibuľku alebo pažítku pre sviežu chuť.
Tieto zemiakové pagáčiky so šunkou a syrom sú dôkazom, že aj z jednoduchých surovín sa dá vyčarovať výnimočné jedlo. Potešte seba a svojich blízkych touto tradičnou pochúťkou, ktorá v sebe nesie lásku a teplo domova.
Súvisiace články:
Výborné pagáčiky z taveného syra: Recept od babičky Stanky
Najlepšie veľkonočné pohostenie u nás sú pagáčiky z kyslej smotany: Sú chutné a úplne jednoduché!
Mäkkučké pagáčiky z kyslej smotany nielen na Veľkú noc: Skúste tieto, sú nenormálne dobré!
Tento článok pre vás s láskou napísala babka Stanka ❤️