Existujú jedlá, ktoré patria medzi nestarnúce klasiky a vždy potešia svojou poctivou chuťou. Bravčové na paprike so smotanou je presne jedným z nich! Tento recept vás prevedie prípravou šťavnatých kúskov bravčového mäsa (ideálne z krkovičky alebo pliecka), ktoré sa pomaly dusia v lahodnej paprikovo-smotanovej omáčke. Je to jedlo, ktoré si zamilujete pre jeho jednoduchosť, bohatú chuť a jemnú textúru mäsa, ktoré sa doslova rozpadá na jazyku.
Základom je kvalitné mäso, ktoré sa najprv opečie pre zachovanie šťavnatosti, a potom sa dusí na cibuľovom základe s pridaním mletej sladkej papriky, ktorá dodá omáčke krásnu farbu a charakteristickú chuť. Zahustenie múkou a zjemnenie smotanou na záver vytvorí dokonalú krémovú konzistenciu. Toto jedlo je ideálne na nedeľný obed alebo kedykoľvek, keď máte chuť na niečo naozaj sýte a chutné. Podávajte ho s cestovinami, haluškami alebo parenou knedľou.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas dusenia: cca 1,5 – 2 hodiny
- Počet porcií: 4-5
- Náročnosť: Jednoduchá až stredná
Potrebujeme
- 700 g bravčovej krkovičky (alebo pliecka, stehna), očistenej
- Soľ (podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- cca 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja (alebo bravčovej masti)
- 1 veľká cibuľa (alebo 2 stredné)
- (Voliteľné) 1-2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1-2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1 vrchovatá polievková lyžica kvalitnej mletej sladkej papriky
- 1 ks bobkový list
- 3-4 guličky nového korenia
- (Voliteľné) 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
- cca 750 ml horúceho mäsového alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 30%) alebo smotany na varenie (12%)
- (Na servírovanie) Cestoviny (cca 300-400 g), parená knedľa alebo halušky
- (Na ozdobu – voliteľné) Čerstvá petržlenová vňať
Postup prípravy
Príprava mäsa a základu:
- Bravčovú krkovičku (alebo inú zvolenú časť) umyte, osušte papierovými utierkami a nakrájajte na väčšie kocky (cca 2-3 cm). Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak (ak používate) ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno.
- Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici so silnejším dnom rozohrejte polovicu pripraveného oleja (alebo masti) na stredne silnom ohni.
- Pridajte na kocky nakrájané mäso (ideálne je opekať ho v menších dávkach, aby sa panvica príliš neochladila a mäso sa naozaj opieklo, nie dusilo). Mäso sprudka opečte zo všetkých strán dozlatista, aby sa zatiahlo.
- Opečené mäso osoľte, okoreňte čerstvo mletým čiernym korením a vyberte ho z hrnca dierovanou lyžicou. Odložte bokom na tanier.
- Do výpeku v hrnci pridajte zvyšný olej (ak je potrebné). Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a na strednom ohni ju restujte dosklovita alebo dozlatista (trvá to približne 5-7 minút). Dávajte pozor, aby sa nespálila.
- (Ak používate cesnak a rascu, pridajte ich teraz k orestovanej cibuli a krátko, asi pol minúty, spolu restujte, kým sa nerozvonia.)
- Orestovanú cibuľu zaprášte 1-2 lyžicami hladkej múky a za stáleho miešania vytvorte svetlú cibuľovú zápražku (restujte približne 1 minútu).
- Odstavte hrniec z ohňa (alebo veľmi stíšte plameň). Rýchlo vmiešajte vrchovatú lyžicu mletej sladkej papriky. Dôležité: Paprika sa smie restovať len veľmi krátko (pár sekúnd), inak by zhorkla!
- Ihneď podlejte trochou studeného alebo vlažného vývaru (alebo vody) a metličkou dôkladne rozmiešajte, aby v zápražke nevznikli hrudky.
Dusenie a dokončenie:
- Postupne prilejte zvyšok horúceho vývaru (alebo vody) a dobre premiešajte. Pridajte bobkový list a guličky nového korenia.
- Do pripravenej paprikovej omáčky vráťte opečené kúsky mäsa aj so šťavou, ktorú prípadne pustili na tanieri. Mäso by malo byť takmer celé ponorené v tekutine.
- Priveďte omáčku do varu. Potom znížte teplotu na minimum, aby obsah hrnca len veľmi jemne bublal. Prikryte hrniec pokrievkou.
- Pomaly duste, kým nie je mäso úplne mäkké a krehké, čo zvyčajne trvá približne 1,5 až 2 hodiny. Čas dusenia závisí od typu a kvality použitého mäsa. Počas dusenia občas premiešajte a skontrolujte množstvo tekutiny. Ak sa omáčka príliš odparuje a mäso ešte nie je mäkké, podlejte trochou horúceho vývaru alebo vody.
- Kým sa mäso dusí, uvarte si prílohu – cestoviny (alebo knedľu, halušky) podľa návodu na obale v osolenej vode “al dente”. Sceďte.
- Keď je mäso mäkké, vyberte z omáčky bobkový list a guličky nového korenia.
- Do horúcej (ale už nie prudko vriacej) omáčky pomaly zašľahajte metličkou smotanu na šľahanie (alebo smotanu na varenie). Ak chcete, aby sa smotana nezrazila, môžete ju najprv rozmiešať s trochou horúcej omáčky v samostatnej miske a potom túto zmes vliať späť do hrnca.
- Nechajte omáčku so smotanou už len krátko prejsť varom (cca 2-3 minúty), aby sa chute spojili a omáčka jemne zhustla. Už nevarte prudko.
- Na záver omáčku ochutnajte a podľa potreby finálne dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Ak je omáčka príliš hustá, môžete ju zriediť trochou horúceho vývaru alebo mlieka.
Servírovanie:
- Bravčové na paprike so smotanou podávajte horúce, preliate cez uvarené cestoviny, knedľu alebo halušky.
- Na tanieri môžete jedlo ozdobiť čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou pre krajší vzhľad a sviežu chuť.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte bohatšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj na malé kocky nakrájanú údenú slaninku (cca 50-80g).
- Namiesto sladkej papriky môžete použiť aj kombináciu sladkej a pálivej papriky, ak máte radi pikantnejšie jedlá.
- Ak chcete mať omáčku úplne hladkú, môžete ju po vybratí mäsa a korenín rozmixovať tyčovým mixérom dohladka a až potom pridať smotanu.
- Namiesto bravčovej krkovičky môžete použiť aj bravčové pliecko alebo chudšie bravčové stehno (orech, šál), počítajte však s tým, že mäso zo stehna môže byť po dusení o niečo suchšie.

Bravčové na paprike so smotanou je skutočná klasika, ktorú si určite zamilujete. Je to jedlo, ktoré zahreje na tele aj na duši.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.