Klasický recept na šťavnaté bravčové mäso (krkovička alebo pliecko) dusené v bohatej paprikovo-smotanovej omáčke. Podávané s cestovinami, knedľou alebo haluškami. Poctivé a chutné jedlo.
4. Zaprášte múkou, krátko (1 min) orestujte (cibuľová zápražka). Odstavte.
5. Rýchlo vmiešajte mletú papriku (len pár sekúnd!). Ihneď podlejte trochou studeného vývaru/vody, rozmiešajte dohladka.
Dusenie a dokončenie:
6. Prilejte zvyšok horúceho vývaru/vody. Pridajte bobkový list, nové korenie.
7. Vráťte mäso do omáčky. Priveďte k varu.
8. Znížte teplotu, prikryte a pomaly duste domäkka (cca 1,5 - 2 hodiny). Občas premiešajte, podľa potreby podlievajte.
9. Medzitým uvarte cestoviny "al dente" v osolenej vode. Sceďte.
10. Keď je mäso mäkké, vyberte koreniny.
11. Do horúcej omáčky pomaly zašľahajte smotanu. Krátko prevarte (2-3 min), nevarte prudko.
12. Finálne dochuťte soľou a korením.
Servírovanie:
13. Podávajte horúce s cestovinami, preliate omáčkou.
14. Ozdobte petržlenovou vňaťou (voliteľné).
Poznámky
1. Pre ešte bohatšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj na malé kocky nakrájanú údenú slaninku (cca 50-80g).2. Namiesto sladkej papriky môžete použiť aj kombináciu sladkej a pálivej papriky, ak máte radi pikantnejšie jedlá.3. Ak chcete mať omáčku úplne hladkú, môžete ju po vybratí mäsa a korenín rozmixovať tyčovým mixérom dohladka a až potom pridať smotanu.4. Namiesto bravčovej krkovičky môžete použiť aj bravčové pliecko alebo chudšie bravčové stehno (orech, šál), počítajte však s tým, že mäso zo stehna môže byť po dusení o niečo suchšie.