Zabudnite na drahé maslo a zložité miesenie. Tieto cukrové sušienky z jogurtového cesta sú mojím tajným esom v rukáve, keď príde nečakaná chuť na sladké. Sú neuveriteľne krehké, voňavé po citróne a na jazyku sa doslova rozplývajú.
Ideálne k nedeľnej káve alebo ako rýchla záchrana pre návštevu. Stoja len pár centov, no chutia ako z luxusnej pekárne. Máte doma jedno vajíčko a téglik jogurtu?
Rýchly prehľad
- Čo to je: Lacné, extra krehké čajové pečivo bez použitia masla.
- Tajný trik: Cukrová krusta zavalcovaná priamo do cesta pre extra chrumkavosť.
- Cena/Čas: Plech plný dobrôt doslova za “pár drobných”.
- Čas prípravy: 10 min (+ 30 min chladenie)
- Čas pečenia: 15 – 20 minút
- Počet porcií: cca 30 kusov
- Náročnosť: Veľmi ľahká (zvládnu aj deti)
- Kalórie: cca 65 kcal/kus
- Trend: Ekonomické pečenie
Potrebujeme
- 1 ks vajce (veľkosť M)
- 1 PL kryštálového cukru (do cesta)
- 100 g bieleho jogurtu (cca 1/3 hrnčeka, hustý je lepší)
- 60 ml rastlinného oleja (1/4 hrnčeka, slnečnicový alebo repkový)
- Kôra z 1/2 citróna (len žltá časť)
- 270 g hladkej múky (cca 2 a 1/4 hrnčeka)
- 1 ČL prášku do pečiva
- Štipka soli
- Kryštálový cukor na posypanie (cca 3 PL)
Postup prípravy
- V miske metličkou poriadne vymiešajte vajíčko s 1 lyžicou cukru, jogurtom, olejom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
- Do tekutej zmesi pridajte múku, prášok do pečiva a štipku soli.
- Najprv varechou a potom rukou rýchlo vypracujte hladké, nelepivé cesto.
- Cesto vložte do misky alebo zabaľte a dajte na 30 minút stuhnúť do chladničky (bude sa s ním lepšie pracovať).
- Rúru predhrejte na 175 °C.
- Na pomúčenej doske cesto zľahka rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou asi 5 – 7 mm.
- Celý povrch cesta rovnomerne posypte kryštálovým cukrom.
- Prejdite po ceste valčekom ešte raz – takto cukor jemne “zatlačíte” dovnútra, aby pri pečení neopadal.
- Radielkom alebo nožom nakrájajte plát na malé štvorčeky (cca 3×3 cm).
- Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 15 – 20 minút, kým nechytia krásnu zlatistú farbu.
Videorecept
Tipy na záver
- Jogurt použite ideálne hustý (gréckeho typu), cesto bude vláčnejšie a lepšie sa s ním pracuje.
- Nebojte sa citrónovej kôry, práve ona v kombinácii s jogurtom dodáva sušienkam ten svieži “šmrnc”.
Variácie
- Škoricové: Namiesto citróna pridajte do cesta štipku škorice a vrch posypte škoricovým cukrom.
- Pomarančové: Vymeňte citrónovú kôru za pomarančovú pre vianočnejšiu arómu.
Časté otázky (FAQ)
Môžem použiť maslo namiesto oleja?
Áno, môžete použiť rovnaké množstvo rozpusteného masla. S olejom sú však sušienky lacnejšie a paradoxne vydržia dlhšie krehké.
Ako dlho vydržia čerstvé?
V uzatvorenej dóze sú vynikajúce aj týždeň. Časom príjemne zmäknú, ale cukrová kôrka ostane chrumkavá.
Tieto sušienky sú najlepšie ešte vlažné, ale skvele poslúžia aj ako trvanlivá zásoba ku káve na celý týždeň.
Recept od Cookie Corner pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Obed za 15 minút: Tieto cestoviny s tuniakom a fazuľou sú hit, stoja pár drobných
- Krehké a drobivé maslové sušienky – jednoduché a pripravené za chvíľu
- Krehučké smotanové tyčinky na Veľkú noc: Ľahučké a drobivé koláčiky pripravené za 20 minút!
- Recept na drobancovú polievku, ako ju varila moja mama: Stačia zemiaky, múka a vajíčko
- Vianočné vanilkové rožky: Moje najobľúbenejšie jemné vianočné pečivo!
