Search

Blesková večera z jednej panvice: Vyskúšajte tieto cestoviny s mäsovo-paradajkovou omáčkou.

cestoviny s mletým mäsom
cestoviny s mletým mäsom

Obsah receptu

Publikované: 13. júla 2025, 09:00

Večere z jednej panvice sú záchranou pre každú zaneprázdnenú domácnosť. Menej špinavého riadu a pritom plnohodnotné, teplé jedlo na stole – to je kombinácia, ktorú milujeme. Tento recept je presne taký! Je to fantasticky chutné a sýte jedlo, ktoré spája to najlepšie z dvoch svetov: poctivú mäsovú omáčku a obľúbené cestoviny. Všetko sa pripravuje v jednej hlbokej panvici alebo hrnci, kde sa chute krásne prepoja. Základom je voňavá omáčka z mletého mäsa, paradajok a byliniek, ktorá sa na záver zmieša s cestovinami a zapečie s poriadnou vrstvou roztopenej mozzarelly.

Hoci výsledok chutí, akoby sa omáčka varila celé hodiny, v skutočnosti máte toto jedlo na stole za chvíľku. Tajomstvo bohatej chuti spočíva v poctivom základe – cibuľku restujeme pekne do sklovita, mäso poriadne opečieme a paradajkám doprajeme aspoň chvíľku pomalého varenia, aby sa ich chuť rozvinula. Je to ideálny recept na všedný deň, keď potrebujete navariť niečo rýchle, chutné a z dostupných surovín, čo zasýti a poteší celú rodinu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas varenia: cca 35-40 minút
  • Počet porcií: 3-4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na omáčku a mäso:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 ks cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 ks veľkých zrelých paradajok (alebo 1 plechovka krájaných paradajok, 400g)
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL sušeného oregana
  • štipka chilli vločiek (voliteľné)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Na dokončenie:

  • 200 g cestovín (napr. penne, fusilli)
  • 200 g mozzarelly (vcelku alebo strúhanej)

Postup prípravy

Príprava omáčky:

  1. Najprv si pripravíme suroviny. Obe cibule a cesnak nasekáme nadrobno. Ak používame čerstvé paradajky, rozmixujeme ich v mixéri na pyré.
  2. Vo väčšej hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejeme na strednom plameni olej. Pridáme cibuľu a restujeme ju za občasného miešania asi 5 minút, kým pekne nezosklovatie a nezosladne.
  3. K cibuli pridáme mleté mäso. Zvýšime plameň a pomocou varešky ho rozbíjame na menšie kúsky. Opekáme ho, kým sa nezatiahne a nezhnedne.
  4. Keď je mäso opečené, pridáme do hrnca nasekaný cesnak a restujeme už len asi pol minúty, len aby sa rozvoňal.
  5. Následne vlejeme rozmixované (alebo konzervované) paradajky. Všetko ochutíme soľou, čiernym korením, sušeným oreganom a prípadne aj štipkou chilli vločiek pre jemnú pikantnosť.
  6. Omáčku privedieme do varu, potom plameň stíšime na minimum, hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly vrieť aspoň 20-30 minút, aby sa všetky chute krásne prepojili.

Dokončenie s cestovinami:

  1. Kým sa omáčka varí, v samostatnom hrnci si podľa návodu na obale uvaríme cestoviny v osolenej vode. Scedíme ich.
  2. Keď je omáčka hotová, ochutnáme ju a prípadne ešte dochutíme soľou alebo korením.
  3. Do hotovej omáčky v panvici vsypeme uvarené cestoviny a dobre premiešame.
  4. Vrch posypeme polovicou nastrúhanej mozzarelly, zľahka premiešame a na záver posypeme zvyškom syra.
  5. Panvicu prikryjeme pokrievkou a necháme na vypnutom, no ešte horúcom plameni postáť asi 2-3 minúty, kým sa syr úplne neroztopí a nevytvorí krásnu syrovú perinu. Ihneď podávame.

Videorecept

Tipy

  1. Ak nemám poruke pekné, zrelé paradajky, bez obáv použijem kvalitné krájané paradajky z konzervy. Omáčka z nich má často ešte hlbšiu a plnšiu chuť, čo sa hodí najmä v zime.
  2. Namiesto čisto hovädzieho mäsa rada používam aj mix hovädzieho a bravčového v pomere 1:1. Omáčka je potom o niečo jemnejšia a šťavnatejšia.
  3. To pomalé dusenie omáčky naozaj nevynechávam. Aspoň 20-30 minút je minimum, aby sa chute krásne prepojili. Ak mám viac času, nechám ju bublať aj dlhšie, bude len a len lepšia.
  4. Okrem mozzarelly je na záver skvelý aj iný syr, ktorý sa dobre topí. Niekedy vrch posypem strúhaným čedarom alebo parmezánom pre výraznejšiu a slanšiu chuť.

Toto jedlo je skvelým príkladom toho, ako sa dá z pár základných surovín pripraviť večera, ktorá poteší celú rodinu a vy pri nej nestrávite pol dňa.

Recept vychádza z verzie od Receta De 10, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty