Pamätáte si tú vôňu? Horúci, sladký karamel a pražené oriešky. Tieto domáce arašidy v karameli chutia presne tak, ako tie z jarmoku, len sú ešte lepšie. Ukážem vám môj osvedčený recept, ktorý je neuveriteľne jednoduchý a lacný.
Prezradím vám jeden cukrársky trik so štipkou sódy bikarbóny. Vďaka nemu bude váš karamel krehký a nebude tvrdý ako kameň. Poďte si so mnou vyrobiť túto návykovú dobrotu, ktorá je hotová za pár minút.
Ako sa robia arašidy v karameli?
V hrnci pomaly a bez miešania rozpustite cukor na jantárový karamel. Odstavte, rýchlo vmiešajte pražené arašidy a štipku sódy bikarbóny. Zmes ihneď vylejte na naolejovaný papier a nechajte stuhnúť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas chladenia: 30 min
- Množstvo: cca 350 g
- Náročnosť: Stredná (kvôli práci s horúcim karamelom)
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/100 g
- Trend: Rýchla maškrta / Vegánske / Bezlepkové
Potrebujeme
- 200 g kryštálového cukru
- 150 g pražených nesolených arašidov
- 1/4 ČL sódy bikarbóny
- 1 štipka soli
- olej na potretie papiera na pečenie
Postup prípravy
- DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE: Práca s horúcim karamelom je nebezpečná, má teplotu okolo 170 °C a môže spôsobiť vážne popáleniny. Pracujte opatrne, sústredene a nepúšťajte k tomu deti.
- Najprv si všetko pripravte. Plech alebo dosku na krájanie vysteľte papierom na pečenie a papier zľahka potrite olejom. Pripravte si arašidy, soľ a sódu bikarbónu hneď vedľa sporáka.
- Do hrnca so širším, hrubým dnom nasypte cukor v rovnomernej vrstve.
- Položte na stredný oheň a nechajte cukor topiť. NEMIEŠAJTE! Miešanie by spôsobilo, že cukor skryštalizuje.
- Len sledujte, ako sa cukor od okrajov začína topiť a hnednúť. Ak sa topí nerovnomerne, môžete hrncom len zľahka krúžiť.
- Keď je väčšina cukru rozpustená a má krásnu jantárovú farbu, odstavte hrniec z ohňa.
- Ihneď do karamelu nasypte arašidy, štipku soli a sódu bikarbónu. Zmes začne peniť – to je v poriadku. Rýchlo a dôkladne premiešajte vareškou.
- Celú horúcu zmes okamžite vylejte na pripravený naolejovaný papier a stierkou ju rýchlo rozotrite na tenkú vrstvu.
- Nechajte ju chladnúť asi 1-2 minúty. Musí byť stále teplá, ale už mierne pevná.
- Nožom potretým olejom nakrájajte karamelovú platňu na požadované tvary (štvorce, obdĺžniky). KRÁJAJTE EŠTE TEPLÉ, po úplnom vychladnutí by sa lámala.
- Nechajte úplne vychladnúť a stuhnúť, potom nalámte na predkrájané kúsky.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo sóda bikarbóna? Štipka sódy je tajomstvo profesionálov. Keď ju pridáte do horúceho kyslého karamelu, vytvorí reakciu a uvoľní oxid uhličitý. Vzniknú tak tisíce malých bubliniek, vďaka ktorým bude výsledný produkt krehký a ľahko sa bude lámať, nie tvrdý ako skala.
- Jednoduché umytie hrnca: Hrniec od karamelu vyzerá ako katastrofa, ale čistenie je hračka. Nalejte doň vodu, priveďte ju do varu a celý stuhnutý karamel sa za pár minút sám rozpustí. Žiadne drhnutie!
Jednoduché variácie
- S inými orechmi: Namiesto arašidov môžete použiť akékoľvek obľúbené orechy – mandle, lieskovce alebo pekanové orechy fungujú fantasticky.
- Korenistá verzia: Spolu so sódou bikarbónou vmiešajte do karamelu aj štipku mletej škorice alebo kajenského korenia pre pikantný nádych. Je to úžasná kombinácia.
Záver
A chrumkavá spomienka na jarmok je hotová. Nalamte ju na kúsky a ponúknite, kým všetko nezjete sami.
Pôvodný recept od LA RUSA COCINA bol prepracovaný a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.