Search

Ako z luxusnej reštaurácie: Božské zapekané zemiaky v smotanovo-hubovej omáčke

zapekané zemiaky v smotanovo-hubovej omáčke
Zapekané zemiaky v smotanovo-hubovej omáčke

Obsah receptu

Chcete si doma pripraviť jedlo, ktoré vyzerá a chutí ako z luxusnej reštaurácie, no zvládnete ho ľavou zadnou? Tieto božské zapekané zemiaky v smotanovo-hubovej omáčke sú presne také. Efektné uloženie zemiakov “na stojato” a lahodná krémová omáčka s hubami, pórom a bylinkami vás zaručene očaria.

Tento recept musíte vyskúšať, ak milujete jemnú chuť smotanovej omáčky s hubami v kombinácii so zemiakmi. Zapekané zemiaky sú jednoduché na prípravu a poslúžia ako fantastická príloha alebo aj ako samostatný bezmäsitý hlavný chod.

  • Čas prípravy: cca 45 minút
  • Čas pečenia: cca 30-40 minút
  • Počet porcií: cca 4-6 porcií
  • Forma: Zapekacia misa (cca 20×30 cm alebo okrúhla ø26-28 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • cca 1000 g (1 kg) zemiakov (ideálne varný typ A alebo B, pevnejšie, podobnej veľkosti)
  • 1 ks póru (biela a svetlozelená časť)
  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 300 g čerstvých šampiňónov (alebo iných obľúbených húb)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 300 ml mlieka (plnotučného)
  • 200 ml smotany na šľahanie (min. 30% tuku, pre krémovejšiu chuť) alebo smotany na varenie (10-12%)
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky (na zahustenie omáčky)
  • cca 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicový)
  • cca 1 polievková lyžica masla
  • 100 g tvrdého syra (napr. Gruyère, Ementál, Čedar), nastrúhaného (voliteľné, na posypanie vrchu)

Na dochutenie:

  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • Hrsť čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)

Potrebujeme tiež:

  • Zapekacia misa (cca 20×30 cm alebo okrúhla ø26-28 cm)
  • Mandolína alebo veľmi ostrý nôž
  • Maslo na vymazanie formy

Postup prípravy

Príprava zemiakov a zeleniny:

  1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte ich na veľmi tenké plátky (ideálne hrúbka 1-2 mm). Najlepšie to ide pomocou mandolíny, ale zvládnete to aj ostrým nožom. Nakrájané plátky môžete vložiť do misy so studenou vodou, aby nezhnedli, kým pripravíte omáčku (potom ich dobre sceďte a osušte).
  2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Pór očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte. Petržlenovú vňať nasekajte najemno. Syr nastrúhajte nahrubo (ak používate).

Príprava smotanovo-hubovej omáčky:

  1. Vo väčšej hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte na strednom ohni rastlinný olej spolu s maslom. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a na kolieska nakrájaný pór. Restujte dosklovita (asi 5 minút).
  2. Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny a za občasného miešania restujte, kým huby nezmäknú a nechytia farbu (asi 5-7 minút).
  3. Pridajte nasekaný cesnak a väčšinu nasekanej petržlenovej vňate (trochu si nechajte na ozdobu). Krátko (asi 30 sekúnd) spolu premiešajte, aby sa rozvoňali.
  4. Zeleninovo-hubový základ zaprášte hladkou múkou (2 PL) a za stáleho miešania restujte ešte asi 1 minútu (vytvoríte ľahkú zápražku).
  5. Postupne, za stáleho miešania metličkou, prilievajte studené mlieko (300 ml), aby sa nevytvorili hrudky. Privedte k varu.
  6. Prilejte smotanu na šľahanie (alebo na varenie, 200 ml) a opäť priveďte k miernemu varu. Omáčku dochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a mletým muškátovým orieškom. Krátko povarte (asi 1-2 minúty), kým omáčka mierne nezhustne. Odstavte z ohňa.

Zapekanie:

  1. Rúru predhrejte na 190-200 °C (horný/dolný ohrev). Zapekaciu misu dôkladne vymažte maslom.
  2. Teraz prichádza efektné ukladanie: Na dno vymastenej misy nalejte tenkú vrstvu pripravenej omáčky. Potom začnite ukladať plátky zemiakov “na stojato” (na hranu), tesne vedľa seba, do radov alebo do kruhu (v okrúhlej forme), kým nezaplníte celú misu. Plátky by mali byť pekne usporiadané a natlačené na seba.
  3. Pripravenou smotanovo-hubovou omáčkou rovnomerne prelejte celé naukladané zemiaky tak, aby omáčka zatiekla aj medzi plátky. Mala by ich takmer zakrývať.
  4. Voliteľný krok: Ak chcete, vrch zemiakov posypte nahrubo nastrúhaným syrom.
  5. Vložte zapekaciu misu do predhriatej rúry. Pečte pri 190-200 °C približne 30 až 40 minút. Zemiaky by mali byť úplne mäkké (otestujte zapichnutím špajdle alebo noža) a omáčka by mala bublať a povrch (najmä ak ste použili syr) by mal byť pekne zlatohnedý. Čas pečenia závisí od hrúbky plátkov zemiakov a vašej rúry. Ak povrch hnedne príliš rýchlo, môžete ho prikryť alobalom.

Servírovanie:

  1. Upečené zemiaky vyberte z rúry a nechajte ich aspoň 10-15 minút mierne vychladnúť a “sadnúť si” pred krájaním a podávaním.
  2. Opatrne nakrájajte na porcie (alebo naberajte lyžicou) a servírujte teplé. Pred podávaním posypte zvyšnou nasekanou petržlenovou vňaťou.
  3. Výborne chutia ako samostatné vegetariánske hlavné jedlo so šalátom, alebo ako luxusná príloha k pečenému či grilovanému mäsu.

Videorecept

Tipy

  1. Pre tento recept sú kľúčové naozaj veľmi tenké plátky zemiakov (1-2 mm). Najlepšie sa krájajú na mandolíne. Používam pevnejšie zemiaky typu A alebo B, aby sa pri pečení úplne nerozpadli.
  2. Omáčku pripravujem klasicky – na oleji a masle orestujem cibuľu, pór a šampiňóny, pridám cesnak, bylinky, zaprášim múkou, zalejem mliekom a smotanou (pre najlepšiu chuť odporúčam tú na šľahanie) a dochutím. Muškátový oriešok dodá skvelú arómu.
  3. To ukladanie zemiakov “na stojato” do vymastenej formy je síce trochu piplavé, ale výsledok vyzerá úžasne. Plátky ukladám tesne vedľa seba do radov alebo do kruhu. Potom ich len zalejem omáčkou. Vrch môžem posypať syrom pre extra chuť a farbu.
  4. Pečiem ich pri vyššej teplote (190-200°C) asi 30-40 minút. Dôležité je skontrolovať, či sú zemiaky naozaj mäkké – jednoducho do nich pichnem špajdľou. Po upečení ich nechám chvíľu postáť, aby sa lepšie krájali. Sú fantastické ako príloha, ale my ich doma často jeme aj ako hlavné jedlo so šalátom.

S týmto receptom pripravíte božské zapekané zemiaky v smotanovo-hubovej omáčke, ktoré vyzerajú a chutia ako z luxusnej reštaurácie. Jednoduché, efektné a nesmierne chutné.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Tomasz Strzelczyk DAJ SVOJU ZÁsteru

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty