Pečené bravčové karé so zemiakmi je absolútna klasika, ktorá nikdy nesklame. Tento recept z jedného pekáča spája dokonale mäkké a šťavnaté mäso s lahodnou cibuľovo-horčicovou šťavou a navrchu upečenými chrumkavými zemiakmi. Ide o výdatné a pritom jednoduché hlavné jedlo, ideálne na nedeľný obed.
Tento osvedčený postup je vylepšený o dvojfázové pečenie, ktoré je tajomstvom úspechu. Prvá fáza pečenia pod alobalom zabezpečí, že sa karé bude pomaly dusiť a zostane neuveriteľne šťavnaté, zatiaľ čo druhá, odokrytá fáza, dodá zemiakom na povrchu neodolateľnú zlatistú farbu.
Ako upiecť šťavnaté bravčové karé?
Plátky bravčového karé osoľte, okoreňte a potrite horčicou. Vložte ich do pekáča s cibuľou, podlejte vodou a prikryte. Pečte pri 190 °C, kým mäso nezmäkne. Následne naň navrstvite ochutené zemiaky, pekáč odokryte a dopečte pri vyššej teplote dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: cca 1 hodina 10 minút
- Počet porcií: 3
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 600 kcal/porcia
Potrebujeme
Mäso a základ
- 500 g bravčového karé bez kosti, nakrájaného na 1-1,5 cm hrubé plátky
- 2 ks väčšej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL plnotučnej horčice
- 5 guličiek borievky (jalovca)
- 1 PL mletej sladkej papriky
- 1 PL rastlinného oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- cca 200 ml horúcej vody alebo vývaru
Zemiaková vrstva
- 5 ks stredne veľkých zemiakov
- 1 PL rastlinného oleja
- 1 ČL drvenej rasce
- soľ
Postup prípravy
Príprava surovín a pekáča
- Rúru si predhrejte na 190 °C. Pripravte si zapekaciu misu alebo hlbší pekáč.
- Plátky bravčového karé z oboch strán osoľte, okoreňte a dôkladne potrite horčicou.
- Cibuľu nakrájajte na hrubšie polmesiačiky a cesnak na tenké plátky. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na plátky hrubé približne 0,5 cm.
- Pripravené plátky zemiakov v miske zmiešajte s lyžicou oleja, soľou a rascou.
Vrstvenie a pečenie
- Dno pekáča potrite olejom. Rovnomerne naň rozložte nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku.
- Na cibuľovú vrstvu poukladajte ochutené plátky bravčového karé. Pridajte guličky borievky.
- Všetko zalejte horúcou vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso ponorené približne do polovice. Na záver povrch mäsa rovnomerne poprášte mletou sladkou paprikou.
- Pekáč dôkladne prikryte alobalom alebo pokrievkou. Vložte do predhriatej rúry a pečte 45-50 minút.
- Po tomto čase pekáč vyberte z rúry a odokryte. Zvýšte teplotu rúry na 210 °C.
- Na predpečené mäso rovnomerne navrstvite ochutené plátky zemiakov.
- Vráťte už odokryté do rúry a pečte ďalších 20-25 minút, alebo kým nie sú zemiaky na povrchu krásne zlatisté a chrumkavé.
Dokončenie a servírovanie
- Hotové jedlo vyberte z rúry a nechajte ho pred krájaním aspoň 5 minút odpočinúť.
- Podávajte plátok mäsa preliaty výborným výpekom z dna pekáča spolu s porciou upečených zemiakov.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte lepšiu chuť môžete plátky karé pred vložením do pekáča z oboch strán sprudka opiecť na panvici.
- Spolu s cibuľou môžete na dno pekáča pridať aj na kolieska nakrájanú mrkvu alebo petržlen.
- Ak máte radi pikantné, pridajte k mäsu okrem sladkej papriky aj štipku pálivej.
Prajeme vám dobrú chuť a príjemné chvíle pri tomto klasickom, no vždy fantastickom obede.
Recept vychádza z inšpirácie od Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.