Search

Ako si otvoriť cukráreň vo vlastnej kuchyni? Kúpte si lístkové cesto a uvarte tento jeden dokonalý vanilkový krém.

tortičky z lístkového cesta
tortičky z lístkového cesta

Obsah receptu

Publikované: 11. septembra 2025, 10:30

Toto je môj najobľúbenejší cukrársky trik: spojenie kupovaného lístkového cesta s poctivým domácim krémom. Tieto tortičky z lístkového cesta sú dôkazom, že na vytvorenie luxusného dezertu nemusíte v kuchyni stráviť celý deň. Stačí poznať tú správnu skratku.

Kľúčom k úspechu je vanilkový krém uvarený zo žĺtkov, ktorý je plný chuti a neobsahuje žiadne pudingy. Naučím vás ho presne tak, ako ho robia profesionáli. Tak poďme na to!

Ako pripraviť tortičky z lístkového cesta?

Z lístkového cesta vykrojte kolieska a upečte ich dochrumkava pri 200°C. Uvarte hustý vanilkový krém zo žĺtkov a mlieka. Vychladnuté kolieska striedavo vrstvite s krémom a na záver ozdobte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas pečenia: 15-20 min
  • Čas chladenia: min. 2 hodiny
  • Počet porcií: 7 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 575 kcal/kus
  • Trend: Domáca cukráreň / Úspora času

Potrebujeme

Chrumkavé cesto

  • 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (každé cca 275 g)

Poctivý vanilkový krém (Crème Pâtissière)

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 4 ks vaječných žĺtkov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 50 g masla
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu

Cukrová poleva

  • 100 g práškového cukru
  • 20 g vaječného bielka (ideálne pasterizovaného)
  • 1/4 ČL citrónovej šťavy
  • 1/2 ČL kakaa

Postup prípravy

  1. Najprv uvarte krém, aby stihol vychladnúť. V miske metličkou vyšľahajte žĺtky s cukrom a kukuričným škrobom do hladkej kašičky.
  2. Mlieko v hrnci priveďte tesne pod bod varu.
  3. Asi tretinu horúceho mlieka pomaly a za stáleho šľahania prilejte k žĺtkom, aby sa temperovali a nezrazili.
  4. Celú zmes vráťte do hrnca so zvyšným mliekom. Na strednom ohni za stáleho miešania varte 3–4 minúty, kým krém nezhustne do konzistencie pudingu.
  5. Odstavte z ohňa a ihneď do horúceho krému vmiešajte maslo a vanilkový extrakt.
  6. Krém prelejte do čistej misy. Prikryte ho potravinovou fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu, a nechajte úplne vychladnúť.
  7. Teraz upečte cesto. Rúru predhrejte na 200 °C. Obe lístkové cestá rozviňte.
  8. Z každého cesta vykrojte pohárom alebo formičkou 11 rovnakých koliesok (spolu 22). Zvyšné odrezky nechajte na plechu.
  9. Kolieska aj odrezky popichajte vidličkou, aby sa pri pečení príliš nenafúkli.
  10. Pečte 15–20 minút dozlatista a dochrumkava. Nechajte úplne vychladnúť.
  11. Upečené odrezky cesta rukami alebo v mixéri rozdrvte na jemnú strúhanku.
  12. Nakoniec tortičky poskladajte. Pripravte si 7 koliesok ako základ. Na každé naneste vrstvu krému.
  13. Prikryte druhým kolieskom, opäť naneste krém a zakončite tretím kolieskom. Každá tortička má teda 3 vrstvy cesta a 2 vrstvy krému.
  14. Zvyšným krémom potrite aj boky každej tortičky a obaľte ich v pripravenej strúhanke z odrezkov.
  15. Pripravte si polevu. V miske vymiešajte práškový cukor, citrónovú šťavu a bielok dohladka. Upozornenie: Poleva obsahuje surový bielok.
  16. Lyžicu polevy odoberte a zmiešajte s kakaom.
  17. Vrch každej tortičky polejte bielou polevou. Kakaovú polevu dajte do malého vrecka, odstrihnite rožtek a na bielu polevu kreslite tenké prúžky.
  18. Špajdľou prejdite cez prúžky v opačných smeroch, aby ste vytvorili typický „pierkový“ vzor.
  19. Hotové tortičky dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Pre extra chrumkavé cesto: Pre najlepší výsledok pečte lístkové cesto naozaj zprudka. Vysoká teplota (200 °C) spôsobí, že sa voda v ceste rýchlo zmení na paru a cesto sa krásne „rozlístkuje“ a bude chrumkavé.
  2. Krém bez hrudiek: Kľúčový moment je temperovanie žĺtkov. Horúce mlieko do nich prilievajte naozaj pomaly a za stáleho a rýchleho šľahania. Ak by ste ho naliali naraz a rýchlo, zo žĺtkov by sa stala praženica.

Jednoduché variácie

  • Karamelový krém: Namiesto vanilkového krému pripravte karamelový. Na začiatku v hrnci opatrne skaramelizujte cukor, zalejte ho horúcim mliekom (pozor, bude prskať!) a potom postupujte rovnako.
  • Čerstvé ovocie: Ak sa vám nechce robiť zložitá poleva, jednoducho vrch tortičky ozdobte kopčekom krému, čerstvými malinami alebo jahodami a poprášte práškovým cukrom.

Záver

A malý kúsok francúzskej cukrárne je na svete. Podávajte dobre vychladené, aby krém dokonale stuhol a chute sa prepojili.

Pôvodný recept od Лаки рецепти … bol pre nepresnosť v surovinách a postupe upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty