Toto je môj najobľúbenejší cukrársky trik: spojenie kupovaného lístkového cesta s poctivým domácim krémom. Tieto tortičky z lístkového cesta sú dôkazom, že na vytvorenie luxusného dezertu nemusíte v kuchyni stráviť celý deň. Stačí poznať tú správnu skratku.
Kľúčom k úspechu je vanilkový krém uvarený zo žĺtkov, ktorý je plný chuti a neobsahuje žiadne pudingy. Naučím vás ho presne tak, ako ho robia profesionáli. Tak poďme na to!
Ako pripraviť tortičky z lístkového cesta?
Z lístkového cesta vykrojte kolieska a upečte ich dochrumkava pri 200°C. Uvarte hustý vanilkový krém zo žĺtkov a mlieka. Vychladnuté kolieska striedavo vrstvite s krémom a na záver ozdobte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas pečenia: 15-20 min
- Čas chladenia: min. 2 hodiny
- Počet porcií: 7 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 575 kcal/kus
- Trend: Domáca cukráreň / Úspora času
Potrebujeme
Chrumkavé cesto
- 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (každé cca 275 g)
Poctivý vanilkový krém (Crème Pâtissière)
- 500 ml plnotučného mlieka
- 4 ks vaječných žĺtkov
- 100 g kryštálového cukru
- 40 g kukuričného škrobu
- 50 g masla
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
Cukrová poleva
- 100 g práškového cukru
- 20 g vaječného bielka (ideálne pasterizovaného)
- 1/4 ČL citrónovej šťavy
- 1/2 ČL kakaa
Postup prípravy
- Najprv uvarte krém, aby stihol vychladnúť. V miske metličkou vyšľahajte žĺtky s cukrom a kukuričným škrobom do hladkej kašičky.
- Mlieko v hrnci priveďte tesne pod bod varu.
- Asi tretinu horúceho mlieka pomaly a za stáleho šľahania prilejte k žĺtkom, aby sa temperovali a nezrazili.
- Celú zmes vráťte do hrnca so zvyšným mliekom. Na strednom ohni za stáleho miešania varte 3–4 minúty, kým krém nezhustne do konzistencie pudingu.
- Odstavte z ohňa a ihneď do horúceho krému vmiešajte maslo a vanilkový extrakt.
- Krém prelejte do čistej misy. Prikryte ho potravinovou fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu, a nechajte úplne vychladnúť.
- Teraz upečte cesto. Rúru predhrejte na 200 °C. Obe lístkové cestá rozviňte.
- Z každého cesta vykrojte pohárom alebo formičkou 11 rovnakých koliesok (spolu 22). Zvyšné odrezky nechajte na plechu.
- Kolieska aj odrezky popichajte vidličkou, aby sa pri pečení príliš nenafúkli.
- Pečte 15–20 minút dozlatista a dochrumkava. Nechajte úplne vychladnúť.
- Upečené odrezky cesta rukami alebo v mixéri rozdrvte na jemnú strúhanku.
- Nakoniec tortičky poskladajte. Pripravte si 7 koliesok ako základ. Na každé naneste vrstvu krému.
- Prikryte druhým kolieskom, opäť naneste krém a zakončite tretím kolieskom. Každá tortička má teda 3 vrstvy cesta a 2 vrstvy krému.
- Zvyšným krémom potrite aj boky každej tortičky a obaľte ich v pripravenej strúhanke z odrezkov.
- Pripravte si polevu. V miske vymiešajte práškový cukor, citrónovú šťavu a bielok dohladka. Upozornenie: Poleva obsahuje surový bielok.
- Lyžicu polevy odoberte a zmiešajte s kakaom.
- Vrch každej tortičky polejte bielou polevou. Kakaovú polevu dajte do malého vrecka, odstrihnite rožtek a na bielu polevu kreslite tenké prúžky.
- Špajdľou prejdite cez prúžky v opačných smeroch, aby ste vytvorili typický „pierkový“ vzor.
- Hotové tortičky dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Pre extra chrumkavé cesto: Pre najlepší výsledok pečte lístkové cesto naozaj zprudka. Vysoká teplota (200 °C) spôsobí, že sa voda v ceste rýchlo zmení na paru a cesto sa krásne „rozlístkuje“ a bude chrumkavé.
- Krém bez hrudiek: Kľúčový moment je temperovanie žĺtkov. Horúce mlieko do nich prilievajte naozaj pomaly a za stáleho a rýchleho šľahania. Ak by ste ho naliali naraz a rýchlo, zo žĺtkov by sa stala praženica.
Jednoduché variácie
- Karamelový krém: Namiesto vanilkového krému pripravte karamelový. Na začiatku v hrnci opatrne skaramelizujte cukor, zalejte ho horúcim mliekom (pozor, bude prskať!) a potom postupujte rovnako.
- Čerstvé ovocie: Ak sa vám nechce robiť zložitá poleva, jednoducho vrch tortičky ozdobte kopčekom krému, čerstvými malinami alebo jahodami a poprášte práškovým cukrom.
Záver
A malý kúsok francúzskej cukrárne je na svete. Podávajte dobre vychladené, aby krém dokonale stuhol a chute sa prepojili.
Pôvodný recept od Лаки рецепти … bol pre nepresnosť v surovinách a postupe upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.