Ako pripraviť dokonalé plnené kapustové holúbky – TOP recept

Plnené kapustové holúbky
Plnené kapustové holúbky

Obsah receptu

Pripravte si lahodné plnené kapustové holúbky podľa nášho overeného receptu. Mäsová zmes s ryžou, zabalená v kapustových listoch a pomaly dusená vo vývare, vytvára dokonalý komfortný pokrm, ktorý zahreje telo i dušu.

S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi zvládnete prípravu tohto tradičného jedla aj ako kuchársky nováčik. Dozviete sa, ako vybrať správnu kapustu, pripraviť chutnú plnku a ako dlho dusiť holúbky, aby boli mäkké a šťavnaté.

Plnené kapustové holúbky

Ingrediencie:

  • 500 g mletého bravčového mäsa (pliecko)
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (pliecko)
  • 1,3 kg kyslej kapusty (najlepšie domácej)
  • 200 g cibule
  • 80 g ryže
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička soli
  • 150 g slaniny nakrájanej na plátky
  • 300 až 400 g slaniny v kuse
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 čajové lyžičky sladkej papriky
  • 1,5 litra vývaru (alebo vody + kocka vývaru)
  • 2 bobkové listy

Postup prípravy:

  1. Príprava cibule a slaniny:
    • Cibuľu nakrájajte na jemno.
    • Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu.
    • Slaninu nakrájajte na malé kúsky a pridajte k cibuľke.
    • Smažte na strednom ohni 5-6 minút, až kým cibuľa nezmäkne a slanina sa nezačne vypražovať.
    • Nezabudnite pravidelne miešať, aby sa ingrediencie nepripálili.
  2. Príprava mäsovej zmesi:
    • V miske zmiešajte mleté hovädzie a bravčové mäso.
    • Pridajte vychladnutú zmes cibuľky a slaniny.
    • Pridajte prelisovaný cesnak, ryžu, soľ, korenie, sladkú papriku a 100 ml vývaru.
    • Všetko dôkladne premiešajte a nechajte zmes odležať aspoň 20 minút, aby sa chute prepojili.
  3. Príprava kapusty:
    • Z kyslej kapusty oddelíte 15-16 listov.
    • Ak sú listy príliš tvrdé, môžete ich krátko povariť v horúcej vode, aby zmäkli.
  4. Plnenie a balenie holúbkov:
    • Do každého kapustového listu pridajte približne 2 lyžice mäsovej zmesi.
    • Listy zabaľte podľa videa alebo štandardným spôsobom, aby náplň nevytekala.
  5. Ukladanie holúbkov do hrnca:
    • Na spodok veľkého hrnca dajte plátky slaniny a kapustové listy.
    • Na kapustové listy položte zabalené holúbky.
    • Pridajte bobkové listy a zalejte vývarom alebo horúcou vodou, aby boli holúbky čiastočne ponorené.
    • Na vrch dajte ešte pár kapustových listov.
    • Na kapustu položte tanier, ktorý jemne pritlačí závitky.
  6. Varenie:
    • Hrniec zakryte pokrievkou a varte na miernom ohni približne 2 hodiny.
  7. Podávanie:
    • Hotové holúbky podávajte teplé s čerstvým chlebom alebo zemiakmi.
    • Môžete ich tiež poliať smotanou alebo kyslou smotanou pre bohatšiu chuť.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Kapusta: Ak sú listy príliš tvrdé, namočte ich na pár minút do vriacej vody, aby zmäkli.
  • Mäso: Použite kombináciu bravčového a hovädzieho mäsa pre bohatšiu chuť.
  • Ryža: Ryžu pred pridaním do zmesi uvarte do polomäkka.
  • Doba varenia: Holúbky duste pomaly a dostatočne dlho, aby boli mäkké a plnka prepečená.
  • Podávanie: Holúbky podávajte s čerstvým chlebom, zemiakovou kašou alebo kyslou smotanou.

Plnené kapustové holúbky – Video recept:

Plnené kapustové holúbky sú klasické slovenské jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina. S naším receptom a tipmi si ich ľahko pripravíte aj doma. Nebojte sa experimentovať a pridať svoje obľúbené ingrediencie alebo koreniny. Prajeme vám dobrú chuť!

Súvisiace články:

Zapekané zemiaky s mletým mäsom a zeleninou: mleté mäso už robím len takto!

Najlepšie šošovicové fašírky: Mleté mäso nám už vôbec nechýba! Manžel si žiada už len tieto!

Najšťavnatejšie fašírky na svete: Zmiešajte mleté mäso s jogurtom a výsledok vás ohromí!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty