Pripravte si lahodné plnené kapustové holúbky podľa nášho overeného receptu. Mäsová zmes s ryžou, zabalená v kapustových listoch a pomaly dusená vo vývare, vytvára dokonalý komfortný pokrm, ktorý zahreje telo i dušu.
S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi zvládnete prípravu tohto tradičného jedla aj ako kuchársky nováčik. Dozviete sa, ako vybrať správnu kapustu, pripraviť chutnú plnku a ako dlho dusiť holúbky, aby boli mäkké a šťavnaté.
Plnené kapustové holúbky
Ingrediencie:
- 500 g mletého bravčového mäsa (pliecko)
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (pliecko)
- 1,3 kg kyslej kapusty (najlepšie domácej)
- 200 g cibule
- 80 g ryže
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička soli
- 150 g slaniny nakrájanej na plátky
- 300 až 400 g slaniny v kuse
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 čajové lyžičky sladkej papriky
- 1,5 litra vývaru (alebo vody + kocka vývaru)
- 2 bobkové listy
Postup prípravy:
- Príprava cibule a slaniny:
- Cibuľu nakrájajte na jemno.
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu.
- Slaninu nakrájajte na malé kúsky a pridajte k cibuľke.
- Smažte na strednom ohni 5-6 minút, až kým cibuľa nezmäkne a slanina sa nezačne vypražovať.
- Nezabudnite pravidelne miešať, aby sa ingrediencie nepripálili.
- Príprava mäsovej zmesi:
- V miske zmiešajte mleté hovädzie a bravčové mäso.
- Pridajte vychladnutú zmes cibuľky a slaniny.
- Pridajte prelisovaný cesnak, ryžu, soľ, korenie, sladkú papriku a 100 ml vývaru.
- Všetko dôkladne premiešajte a nechajte zmes odležať aspoň 20 minút, aby sa chute prepojili.
- Príprava kapusty:
- Z kyslej kapusty oddelíte 15-16 listov.
- Ak sú listy príliš tvrdé, môžete ich krátko povariť v horúcej vode, aby zmäkli.
- Plnenie a balenie holúbkov:
- Do každého kapustového listu pridajte približne 2 lyžice mäsovej zmesi.
- Listy zabaľte podľa videa alebo štandardným spôsobom, aby náplň nevytekala.
- Ukladanie holúbkov do hrnca:
- Na spodok veľkého hrnca dajte plátky slaniny a kapustové listy.
- Na kapustové listy položte zabalené holúbky.
- Pridajte bobkové listy a zalejte vývarom alebo horúcou vodou, aby boli holúbky čiastočne ponorené.
- Na vrch dajte ešte pár kapustových listov.
- Na kapustu položte tanier, ktorý jemne pritlačí závitky.
- Varenie:
- Hrniec zakryte pokrievkou a varte na miernom ohni približne 2 hodiny.
- Podávanie:
- Hotové holúbky podávajte teplé s čerstvým chlebom alebo zemiakmi.
- Môžete ich tiež poliať smotanou alebo kyslou smotanou pre bohatšiu chuť.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Kapusta: Ak sú listy príliš tvrdé, namočte ich na pár minút do vriacej vody, aby zmäkli.
- Mäso: Použite kombináciu bravčového a hovädzieho mäsa pre bohatšiu chuť.
- Ryža: Ryžu pred pridaním do zmesi uvarte do polomäkka.
- Doba varenia: Holúbky duste pomaly a dostatočne dlho, aby boli mäkké a plnka prepečená.
- Podávanie: Holúbky podávajte s čerstvým chlebom, zemiakovou kašou alebo kyslou smotanou.
Plnené kapustové holúbky – Video recept:
Plnené kapustové holúbky sú klasické slovenské jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina. S naším receptom a tipmi si ich ľahko pripravíte aj doma. Nebojte sa experimentovať a pridať svoje obľúbené ingrediencie alebo koreniny. Prajeme vám dobrú chuť!
Súvisiace články:
Zapekané zemiaky s mletým mäsom a zeleninou: mleté mäso už robím len takto!
Najlepšie šošovicové fašírky: Mleté mäso nám už vôbec nechýba! Manžel si žiada už len tieto!
Najšťavnatejšie fašírky na svete: Zmiešajte mleté mäso s jogurtom a výsledok vás ohromí!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa