Milujete tú typickú chuť kokosovo-rumovej tyčinky Margot? Potom tieto krehké Margot kvietky s marcipánovým cestom a lahodnou plnkou podľa receptu Var a peč s Martinkou jednoducho musíte vyskúšať. Sú nielen nesmierne chutné, ale aj krásne na pohľad.
Ak hľadáte recept na originálne pečivo, ktoré zaujme na každej oslave alebo len tak poteší ku káve, tieto Margot kvietky sú skvelou voľbou. Kombinácia marcipánu, Margotky a čokolády je jednoducho neodolateľná a ich príprava nie je vôbec zložitá.
- Čas prípravy: 1 hodina (+ chladenie cesta a tuhnutie)
- Čas chladenia cesta: min. 30 minút
- Čas pečenia: cca 10 minút (na jeden plech)
- Počet porcií: cca 30-40 kusov (spojených kvietkov)
- Náročnosť: Stredne náročná ★★
Potrebujeme:
Cesto:
- 160 g hladkej múky (preosiatej)
- 40 g práškového cukru (preosiateho)
- 20 g kukuričného škrobu
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- Pár kvapiek mandľovej arómy (voliteľné)
- 90 g zmäknutého masla
- 2 vaječné žĺtky
- 100 g surovej marcipánovej hmoty
Margot plnka:
- 150 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
- 120 g najemno nastrúhanej čokolády Margot (cca 1 – 1,5 tyčinky)
- 1 lyžica práškového cukru (preosiateho, voliteľné, podľa sladkosti)
- 2 lyžice tuzemského rumu (izbovej teploty)
Zdobenie:
- 100 g mliečnej čokolády
- 100 g horkej čokolády (alebo len 200g jedného druhu)
- 1 lyžica rastlinného oleja (alebo kúsok Cery/masla)
- Trochu najemno nastrúhanej čokolády Margot na posypanie (cca 2 PL)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Do väčšej misy preosejte hladkú múku, práškový cukor a kukuričný škrob. Pridajte vanilkový cukor a prípadne pár kvapiek mandľovej arómy. Sypké suroviny premiešajte.
- Pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo, na menšie kúsky natrhanú alebo nahrubo nastrúhanú marcipánovú hmotu a dva vaječné žĺtky (bielky môžete použiť inde).
- Rukami začnite všetky suroviny spracovávať. Najprv sa budú drobiť, ale postupne sa spoja do hladkého, vláčneho a tvárneho cesta. Pracujte len krátko, kým sa cesto nespojí.
- Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho aspoň na 30 minút (ideálne na hodinu) odpočívať a stuhnúť do chladničky.
Tvarovanie a pečenie kvietkov:
- Rúru predhrejte na 170 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plechy (pravdepodobne budete potrebovať dva) a vysteľte ich papierom na pečenie.
- Vychladnuté cesto vyberte z chladničky. Na jemne pomúčenej pracovnej doske ho pomocou valčeka rozvaľkajte na plát hrubý približne 3 mm.
- Z rozvaľkaného cesta pomocou vykrajovačky v tvare kvietku (alebo iného obľúbeného tvaru – kolieska, srdiečka…) vykrajujte jednotlivé tvary.
- Vykrojené kvietky opatrne prenášajte a ukladajte s malými medzerami na plechy vyložené papierom na pečenie. Zvyšky cesta po vykrajovaní opäť spojte, krátko premieste, rozvaľkajte a vykrojte ďalšie tvary, kým neminiete všetko cesto.
- Vložte plech (alebo plechy) do predhriatej rúry a pečte pri 170 °C približne 10 minút. Kvietky by mali byť upečené, ale mali by zostať svetlé, len okraje môžu začať veľmi jemne zlatnúť. Dávajte pozor, aby sa nespálili.
- Upečené kvietky vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na kovovej mriežke.
Príprava plnky a spájanie:
- Kým kvietky chladnú, pripravte si plnku. V mise vyšľahajte zmäknuté maslo (150 g) s preosiatym práškovým cukrom (1 PL, ak chcete plnku sladšiu) do hladkej peny. Maslo aj rum by mali mať rovnakú izbovú teplotu, aby sa plnka nezrazila.
- Za stáleho šľahania na nižších otáčkach postupne (po lyžičkách alebo tenkým prúdom) pridávajte rum (2 PL). Šľahajte len krátko, kým sa rum nespojí s maslom.
- Do hotového maslového krému pridajte najemno nastrúhanú čokoládu Margot (120 g). Odložte si bokom asi 2 lyžice nastrúhanej Margotky na finálne zdobenie. Zvyšok Margotky už len zľahka vmiešajte stierkou alebo vareškou do krému.
- Pripravenou plnkou naplňte cukrárske vrecko s hladkou alebo ozdobnou špičkou (nie je nutné, môžete nanášať aj lyžičkou).
- Na polovicu vychladnutých kvietkov (na ich spodnú stranu) naneste primeranú vrstvu Margot plnky.
- Na plnku položte druhý (prázdny) kvietok a jemne pritlačte, aby sa zlepili a plnka sa mierne rozotrela k okrajom. Takto pospájajte všetky kvietky.
- Spojené kvietky dajte na chvíľu (aspoň 15-20 minút) stuhnúť do chladničky, aby sa s nimi lepšie manipulovalo pri zdobení čokoládou.
Dokončenie a zdobenie:
- Pripravte si čokoládovú polevu: Mliečnu a horkú čokoládu (alebo len jeden druh) nalámte na kúsky do misky vhodnej do vodného kúpeľa. Pridajte lyžicu oleja.
- Rozpustite za stáleho miešania nad parou, kým nezískate hladkú a lesklú polevu. Nechajte ju mierne vychladnúť.
- Stuhnuté zlepené kvietky vyberte z chladničky. Každý kvietok namočte približne do polovice (alebo len okrajom) do pripravenej čokoládovej polevy.
- Opatrne ukladajte namočené kvietky na mriežku alebo papier na pečenie. Kým je čokoláda ešte tekutá, posypte namočenú časť zvyšnou nastrúhanou čokoládou Margot, ktorú ste si odložili bokom.
- Nechajte čokoládovú polevu úplne stuhnúť pri izbovej teplote alebo v chlade. Hotové Margot kvietky skladujte v dobre uzatvorenej dóze v chlade.
Videorecept
Tipy
- Aby sa mi plnka z masla a rumu nezrazila, vždy dbám na to, aby mali obe suroviny naozaj rovnakú izbovú teplotu predtým, ako ich začnem spájať. Rum pridávam k vyšľahanému maslu postupne a za stáleho miešania.
- Vykrajovačku nemusíte použiť len v tvare kvietku. Z tohto cesta môžete vykrajovať akékoľvek obľúbené tvary – kolieska, srdiečka, hviezdičky. Výsledok bude stále rovnako chutný.
- Trochu nastrúhanej čokolády Margot si vždy odložím bokom pred zamiešaním do krému. Použijem ju potom na posypanie čokoládovej polevy na záver – vyzerá to pekne a zvýrazní to chuť.
- Marcipán sa mi do cesta lepšie zapracováva, keď ho najprv nahrubo nastrúham alebo nakrájam na veľmi malé kúsky. Cesto potom spracujem len rýchlo, aby zostalo krehké. Chladenie cesta je dôležité pre ľahšie vaľkanie a vykrajovanie.
Upečte si tieto originálne Margot kvietky a prekvapte svojich hostí nielen chuťou, ale aj zaujímavým vzhľadom.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Var a peč s Martinkou