Search

12 najlepších receptov na letné bublaniny: Využite sezónne ovocie naplno!

letné bublaniny
letné bublaniny

Obsah receptu

Publikované: 24. júla 2025, 12:27 | Aktualizované: 7. septembra 2025, 08:18
        

12 najlepších receptov na letné bublaniny: Využite sezónne ovocie naplno!

        
       

Leto je obdobím plným šťavnatého ovocia a aké iné využitie by mohlo byť lepšie ako upiecť si lahodnú bublaninu? Pripravili sme pre vás zbierku 12 najlepších receptov na letné bublaniny, ktoré zvládne naozaj každý. Od klasických čerešňových až po exotické s mangom – vyberte si svoju obľúbenú!

   
   
       

Obsah článku:

       
               
  1. Klasická čerešňová bublanina
  2.            
  3. Marhuľová bublanina s posýpkou
  4.            
  5. Čučoriedková bublanina s tvarohom
  6.            
  7. Jahodová bublanina s vanilkovým krémom
  8.            
  9. Ríbezľová bublanina s mrveničkou
  10.            
  11. Slivková bublanina so škoricou
  12.            
  13. Broskyňová bublanina s mandľami
  14.            
  15. Malinová bublanina s bielou čokoládou
  16.            
  17. Egrešová bublanina so snehom
  18.            
  19. Miešaná letná bublanina
  20.            
  21. Melónová bublanina s mätou
  22.            
  23. Mangová bublanina s kokosom
  24.        
   
       
       

1. Klasická čerešňová bublanina

                
           
               

Príprava: 15 minút | Pečenie: 35 minút | Porcie: 8

           
       
       

Ingrediencie:

       
               
  • 500 g čerstvých čerešní
  •            
  • 200 g polohrubej múky
  •            
  • 150 g kryštálového cukru
  •            
  • 3 vajcia
  •            
  • 100 ml oleja
  •            
  • 100 ml mlieka
  •            
  • 1 prášok do pečiva
  •            
  • 1 vanilkový cukor
  •            
  • štipka soli
  •        
       

Postup:

       
               
  1. Čerešne umyjeme, odstránime kôstky a necháme odkvapkať.
  2.            
  3. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej a mlieko.
  4.            
  5. Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou, vmiešame do tekutej zmesi.
  6.            
  7. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (30×20 cm).
  8.            
  9. Na vrch rovnomerne rozložíme čerešne.
  10.            
  11. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 35 minút.
  12.        
   
       
       

2. Marhuľová bublanina s posýpkou

                
           
               

Príprava: 20 minút | Pečenie: 40 minút | Porcie: 10

           
       
       

Ingrediencie:

       
               
  • 600 g marhúľ
  •            
  • 250 g hladkej múky
  •            
  • 180 g cukru
  •            
  • 4 vajcia
  •            
  • 125 ml oleja
  •            
  • 125 ml bieleho jogurtu
  •            
  • 1 prášok do pečiva
  •            
  • Na posýpku:
  •            
  • 100 g múky
  •            
  • 80 g masla
  •            
  • 60 g cukru
  •        
       

Postup:

       
               
  1. Marhule umyjeme, prekrojíme a odstránime kôstky.
  2.            
  3. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej a jogurt.
  4.            
  5. Vmiešame múku s práškom do pečiva.
  6.            
  7. Na posýpku zmiešame múku, cukor a studené maslo, prepracujeme na mrveničku.
  8.            
  9. Cesto vylejeme na plech, poukladáme marhule a posypeme mrveničkou.
  10.            
  11. Pečieme pri 180°C približne 40 minút.
  12.        
   
       
       

3. Čučoriedková bublanina s tvarohom

                
           
               

Príprava: 25 minút | Pečenie: 45 minút | Porcie: 12

           
       
       

Ingrediencie:

       
               
  • 300 g čučoriedok
  •            
  • 250 g polohrubej múky
  •            
  • 150 g cukru
  •            
  • 3 vajcia
  •            
  • 100 ml oleja
  •            
  • 100 ml mlieka
  •            
  • 1 prášok do pečiva
  •            
  • Tvarohová vrstva:
  •            
  • 250 g tvarohu
  •            
  • 1 vajce
  •            
  • 50 g cukru
  •            
  • 1 vanilkový cukor
  •        
       

Postup:

       
               
  1. Čučoriedky umyjeme a necháme odkvapkať.
  2.            
  3. Pripravíme cesto: vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, mlieko a múku s práškom.
  4.            
  5. Tvaroh vymiešame s vajcom a cukrami.
  6.            
  7. Polovicu cesta vylejeme na plech, navrch dáme tvarohovú zmes.
  8.            
  9. Posypeme čučoriedkami a zalejeme zvyškom cesta.
  10.            
  11. Pečieme pri 175°C asi 45 minút.
  12.        
   
       
       

4. Jahodová bublanina s vanilkovým krémom

                
           
               

Príprava: 30 minút | Pečenie: 35 minút | Porcie: 10

           
       
       

Ingrediencie:

       
               
  • 400 g jahôd
  •            
  • 200 g hladkej múky
  •            
  • 130 g cukru
  •            
  • 3 vajcia
  •            
  • 100 g masla
  •            
  • 100 ml mlieka
  •            
  • 1 prášok do pečiva
  •            
  • Vanilkový krém:
  •            
  • 250 ml mlieka
  •            
  • 2 žĺtky
  •            
  • 50 g cukru
  •            
  • 20 g škrobu
  •            
  • 1 vanilkový struk
  •        
       

Postup:

       
               
  1. Najprv pripravíme vanilkový krém: žĺtky vyšľaháme s cukrom a škrobom.
  2.            
  3. Mlieko zohrejeme s vanilkou, vlejeme k žĺtkom a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
  4.            
  5. Na bublaninu: maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme vajcia, mlieko a múku s práškom.
  6.            
  7. Cesto vylejeme na plech, navrch dáme lyžičkou vanilkový krém.
  8.            
  9. Jahody pokrájame na polovice a poukladáme na vrch.
  10.            
  11. Pečieme pri 180°C približne 35 minút.
  12.        
   
       
       

5. Ríbezľová bublanina s mrveničkou

                
           
               

Príprava: 20 minút | Pečenie: 40 minút | Porcie: 8

           
       
       

Ingrediencie:

       
               
  • 300 g červených ríbezlí
  •            
  • 200 g čiernych ríbezlí
  •            
  • 250 g múky
  •            
  • 150 g cukru
  •            
  • 3 vajcia
  •            
  • 120 ml oleja
  •            
  • 120 ml kyslej smotany
  •            
  • 1 prášok do pečiva
  •            
  • Mrvenička:
  •            
  • 100 g múky
  •            
  • 80 g masla
  •            
  • 60 g hnedého cukru
  •            
  • 1 ČL škorice
  •        
       

Postup:

       
               
  1. Ríbezle oberieme zo stopiek a umyjeme.
  2.            
  3. Vajcia s cukrom vyšľaháme, pridáme olej a smotanu.
  4.            
  5. Vmiešame múku s práškom do pečiva.
  6.            
  7. Na mrveničku zmiešame všetky ingrediencie a prepracujeme prstami.
  8.            
  9. Cesto vylejeme na plech, posypeme ríbezľami a mrveničkou.
  10.            
  11. Pečieme pri 175°C asi 40 minút.
  12.        
   
       
       

6. Slivková bublanina so škoricou

                
           
               

Príprava: 15 minút | Pečenie: 35 minút | Porcie: 10

           
       
       

Ingrediencie:

       
               
  • 500 g sliviek
  •            
  • 220 g polohrubej múky
  •            
  • 140 g cukru
  •            
  • 3 vajcia
  •            
  • 100 ml oleja
  •            
  • 100 ml mlieka
  •            
  • 1 prášok do pečiva
  •            
  • 2 ČL škorice
  •            
  • práškový cukor na posypanie
  •        
       

Postup:

       
               
  1. Slivky umyjeme, prekrojíme a vykôstkujeme.
  2.            
  3. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny.
  4.            
  5. Pridáme olej, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva a škoricou.
  6.            
  7. Cesto vylejeme na vymastený plech.
  8.            
  9. Slivky poukladáme reznou stranou nahor.
  10.            
  11. Pečieme pri 180°C asi 35 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
  12.        
   
       
       

7. Broskyňová bublanina s mandľami

                
           
               

Príprava: 20 minút | Pečenie: 40 minút | Porcie: 12

           
       
       

Ingrediencie:

       
               
  • 5-6 broskýň
  •            
  • 200 g hladkej múky
  •            
  • 50 g mandľovej múky
  •            
  • 150 g cukru
  •            
  • 4 vajcia
  •            
  • 120 ml oleja
  •            
  • 100 ml mlieka
  •            
  • 1 prášok do pečiva
  •            
  • 50 g plátkov mandlí
  •            
  • mandľový extrakt
  •        
       

Postup:

       
               
  1. Broskyne sparíme, ošúpeme a nakrájame na mesiačiky.
  2.            
  3. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, mlieko a pár kvapiek mandľového extraktu.
  4.            
  5. Vmiešame obe múky s práškom do pečiva.
  6.            
  7. Cesto vylejeme na plech, poukladáme broskyne.
  8.            
  9. Posypeme mandľovými plátkami.
  10.            
  11. Pečieme pri 175°C približne 40 minút.
  12.        
   
       
       

8. Malinová bublanina s bielou čokoládou

                
           
               

Príprava: 25 minút | Pečenie: 35 minút | Porcie: 10

           
       
       

Ingrediencie:

       
               
  • 300 g malín
  •            
  • 100 g bielej čokolády
  •            
  • 220 g múky
  •            
  • 140 g cukru
  •            
  • 3 vajcia
  •            
  • 100 g masla
  •            
  • 100 ml mlieka
  •            
  • 1 prášok do pečiva
  •            
  • citrónová kôra
  •        
       

Postup:

       
               
  1. Bielu čokoládu nasekáme na kúsky.
  2.            
  3. Maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme vajcia, mlieko a citrónovú kôru.
  4.            
  5. Vmiešame múku s práškom do pečiva.
  6.            
  7. Do cesta jemne vmiešame polovicu malín a čokoládu.
  8.            
  9. Cesto vylejeme na plech, na vrch dáme zvyšné maliny.
  10.            
  11. Pečieme pri 180°C asi 35 minút.
  12.        
   
       
       

9. Egrešová bublanina so snehom

                
           
               

Príprava: 30 minút | Pečenie: 45 minút | Porcie: 12

           
       
       

Ingrediencie:

       
               
  • 400 g egrešov
  •            
  • 250 g múky
  •            
  • 150 g cukru
  •            
  • 4 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
  •            
  • 120 ml oleja
  •            
  • 120 ml mlieka
  •            
  • 1 prášok do pečiva
  •            
  • Na sneh:
  •            
  • 4 bielky
  •            
  • 100 g cukru
  •        
       

Postup:

       
               
  1. Egreše umyjeme a odstránime stopky.
  2.            
  3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, mlieko a múku s práškom.
  4.            
  5. Cesto vylejeme na plech, posypeme egrešmi.
  6.            
  7. Predpečieme 20 minút pri 180°C.
  8.            
  9. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh.
  10.            
  11. Sneh natrieme na predpečenú bublaninu a dopečieme ďalších 20-25 minút pri 160°C.
  12.        
   
       
       

10. Miešaná letná bublanina

                
           
               

Príprava: 20 minút | Pečenie: 40 minút | Porcie: 12

           
       
       

Ingrediencie:

       
               
  • 200 g jahôd
  •            
  • 200 g čučoriedok
  •            
  • 200 g malín
  •            
  • 250 g polohrubej múky
  •            
  • 160 g cukru
  •            
  • 4 vajcia
  •            
  • 125 ml oleja
  •            
  • 125 ml bieleho jogurtu
  •            
  • 1 prášok do pečiva
  •            
  • vanilkový cukor
  •        
       

Postup:

       
               
  1. Všetko ovocie umyjeme a necháme odkvapkať. Jahody nakrájame na menšie kúsky.
  2.            
  3. Vajcia vyšľaháme s oboma cukrami do peny.
  4.            
  5. Pridáme olej a jogurt, nakoniec vmiešame múku s práškom.
  6.            
  7. Do cesta jemne vmiešame polovicu ovocia.
  8.            
  9. Vylejeme na plech a na vrch dáme zvyšné ovocie.
  10.            
  11. Pečieme pri 175°C približne 40 minút.
  12.        
   
       
       

11. Melónová bublanina s mätou

                
           
               

Príprava: 25 minút | Pečenie: 30 minút | Porcie: 8

           
       
       

Ingrediencie:

       
               
  • 400 g žltého melóna
  •            
  • 200 g hladkej múky
  •            
  • 120 g cukru
  •            
  • 3 vajcia
  •            
  • 100 ml oleja
  •            
  • 80 ml mlieka
  •            
  • 1 prášok do pečiva
  •            
  • 2 PL čerstvej mäty
  •            
  • citrónová šťava
  •        
       

Postup:

       
               
  1. Melón nakrájame na kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou.
  2.            
  3. Mätu najemno nasekáme.
  4.            
  5. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej a mlieko.
  6.            
  7. Vmiešame múku s práškom do pečiva a mätu.
  8.            
  9. Cesto vylejeme na menší plech, na vrch poukladáme melón.
  10.            
  11. Pečieme pri 180°C asi 30 minút. Podávame vychladené.
  12.        
   
       
       

12. Mangová bublanina s kokosom

                
           
               

Príprava: 20 minút | Pečenie: 35 minút | Porcie: 10

           
       
       

Ingrediencie:

       
               
  • 2 zrelé mangá
  •            
  • 200 g múky
  •            
  • 50 g kokosovej múčky
  •            
  • 140 g cukru
  •            
  • 3 vajcia
  •            
  • 100 ml kokosového mlieka
  •            
  • 100 ml oleja
  •            
  • 1 prášok do pečiva
  •            
  • kokosové chipsy na posypanie
  •        
       

Postup:

       
               
  1. Mangá ošúpeme a nakrájame na kocky.
  2.            
  3. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny.
  4.            
  5. Pridáme olej a kokosové mlieko.
  6.            
  7. Vmiešame múku s práškom do pečiva a kokosovú múčku.
  8.            
  9. Cesto vylejeme na plech, poukladáme mango a posypeme kokosovými chipsami.
  10.            
  11. Pečieme pri 180°C približne 35 minút.
  12.        
   
       
       

Tipy pre dokonalú letnú bublaninu:

                
               
  • Ovocie: Používajte vždy čerstvé, zrelé ovocie. Pred použitím ho dobre osušte, aby bublanina nebola vodová.
  •            
  • Múka: Ovocie pred pridaním do cesta môžete jemne obaľiť v múke – zabránite tak jeho klesnutiu na dno.
  •            
  • Teplota: Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu pre lepšie spojenie.
  •            
  • Pečenie: Bublaninu neprepečte – je hotová, keď špáradlo zapichnuté do stredu vyjde suché.
  •            
  • Servírovanie: Najlepšie chutí vlažná s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny.
  •        
   
       
       

Vyskúšali ste niektorý z našich receptov?

       

            Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentároch! Ktorá bublanina je vaša obľúbená?              Máte vlastný overený recept? Budeme radi, ak ho s nami zdieľate.         

       

            Prajeme vám veľa radosti pri pečení a dobrú chuť! ❤️        

   

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty