Spomeňme si na časy, keď naše mamy s láskou a starostlivosťou pripravovali čokoládovú tortu. Táto čokoládová torta bola vždy neoddeliteľnou a významnou súčasťou každej narodeninovej oslavy. Dnes sa vydáme na cestu spomienok a pokúsime sa oživiť túto nostalgiu. Ako? Prostredníctvom receptu na jemnú čokoládovú tortu, aká kedysi krásila stoly počas našich detských narodenín.
V tejto jemnej čokoládovej torte nájdete harmonickú kombináciu bohatej čokolády a jemnej sušienkovej kôry. A čo je najlepšie, tento recept nevyžaduje použitie masla, čím získate ľahkú, ale intenzívne čokoládovú chuť. Pridajte k tomu jemný nádych lieskových orieškov a dostanete tortu, ktorá vám pripomenie tie, ktoré sme obdivovali na rodinných oslavách.
Jemná čokoládová torta bez masla
Jemná čokoládová torta – Ingrediencie:
- 6 vajec
- 250 g hladkej múky
- 100 ml vody
- 120 ml oleja
- 280 g práškového cukru
- 40 g kakaového prášku
- 1 vrecko prášku do pečiva (16 g)
- 2 vrecká vanilkového cukru
- Štipka soli
Ingrediencie na Čokoládovú Náplň:
- 1 liter mlieka
- 200 g cukru
- 6 žĺtkov
- 80 g škrobu alebo kukuričného škrobu
- 2 vanilkové cukre (vanilkový lusk alebo vanilkový extrakt)
- 200 g kvalitnej tmavej čokolády
- Štipka soli
Postup Prípravy:
- V miske vyšľahajte bielky s práškovým a vanilkovým cukrom, kým nezískate pevný sneh. Následne pridajte žĺtky a krátko premiešajte.
- V inej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, kakaový prášok a štipku soli.
- Do vajíčkovej zmesi striedavo pridávajte suchú zmes a vodu. Po niekoľkých pridaných lyžiciach pridajte časť oleja. Miešajte vareškou, nie mixérom.
- Formu s priemerom 26 cm jemne vymažte olejom alebo maslom a vysypte múkou.
- Cesto urovnajte do formy a pečte pri teplote 160 °C asi 50 minút v závislosti od rúry.
- Po vychladnutí tortu rozrežte na 3 pláty.
Čokoládová náplň:
- V mixéri vyšľahajte žĺtky, cukor, kukuričný škrob, vanilkový cukor a štipku soli, kým nevznikne penová zmes.
- Na panvici zohrejte mlieko a keď začne vrieť, prilejte polovicu mlieka do žĺtkovej zmesi a miešajte.
- Vráťte vzniknutú hmotu späť do hrnca s ostatným mliekom a nechajte variť na silnom ohni. Neustále miešajte.
- Keď zmes zovrie, povarte ešte 30 sekúnd, odstavte z ohňa a pridajte nasekanú tmavú čokoládu. Miešajte, až kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Náplň natrite striedavo na pláty a následne aj na vrch a boky torty.
- Dobrú chuť!
Obohatenie čokoládovej náplne:
- Ak chcete pridať orieškovú chuť, vmiešajte do zmesi podľa chuti nutellu alebo inú orieškovú nátierku.
- Do plnky môžete pridať aj rum alebo pomarančovú príchuť.
- Ak máte chuť, pridajte opražené orechy alebo sušené ovocie.
- Dávajte si však pozor, aby ste nezmenili konzistenciu náplne, mala by zostať približne rovnaká.
Jemná čokoládová torta – Video recept
Na záver, táto čokoládová torta je skutočne klenotom medzi čokoládovými dobrotami. Je to ideálna kombinácia jemnej sušienky, bohatej čokoládovej náplne a nostalgických spomienok na detstvo. Či už ju pripravujete na špeciálnu príležitosť alebo len tak pre radosť, určite si zamilujete každý jeden sústo.
Súvisiace články
Čokoládová torta MONTE za 15 minút: Chuť, ktorá sa nedá opísať!
Krtková torta na plechu s banánmi a čokoládou: S týmto jednoduchým receptom sa vám vždy podarí!
Veľmi chutná domáca torta Milka: V našej rodine je najobľúbenejšia!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Moja mala kuhinja