Jemná čokoládová torta: Klasická torta, akú nám robievali naše mamy na narodeniny

čokoládová torta
čokoládová torta

Obsah receptu

Spomeňme si na časy, keď naše mamy s láskou a starostlivosťou pripravovali čokoládovú tortu. Táto čokoládová torta bola vždy neoddeliteľnou a významnou súčasťou každej narodeninovej oslavy. Dnes sa vydáme na cestu spomienok a pokúsime sa oživiť túto nostalgiu. Ako? Prostredníctvom receptu na jemnú čokoládovú tortu, aká kedysi krásila stoly počas našich detských narodenín.

V tejto jemnej čokoládovej torte nájdete harmonickú kombináciu bohatej čokolády a jemnej sušienkovej kôry. A čo je najlepšie, tento recept nevyžaduje použitie masla, čím získate ľahkú, ale intenzívne čokoládovú chuť. Pridajte k tomu jemný nádych lieskových orieškov a dostanete tortu, ktorá vám pripomenie tie, ktoré sme obdivovali na rodinných oslavách.

Jemná čokoládová torta bez masla

Jemná čokoládová tortaIngrediencie:

  • 6 vajec
  • 250 g hladkej múky
  • 100 ml vody
  • 120 ml oleja
  • 280 g práškového cukru
  • 40 g kakaového prášku
  • 1 vrecko prášku do pečiva (16 g)
  • 2 vrecká vanilkového cukru
  • Štipka soli

Ingrediencie na Čokoládovú Náplň:

  • 1 liter mlieka
  • 200 g cukru
  • 6 žĺtkov
  • 80 g škrobu alebo kukuričného škrobu
  • 2 vanilkové cukre (vanilkový lusk alebo vanilkový extrakt)
  • 200 g kvalitnej tmavej čokolády
  • Štipka soli

Postup Prípravy:

  1. V miske vyšľahajte bielky s práškovým a vanilkovým cukrom, kým nezískate pevný sneh. Následne pridajte žĺtky a krátko premiešajte.
  2. V inej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, kakaový prášok a štipku soli.
  3. Do vajíčkovej zmesi striedavo pridávajte suchú zmes a vodu. Po niekoľkých pridaných lyžiciach pridajte časť oleja. Miešajte vareškou, nie mixérom.
  4. Formu s priemerom 26 cm jemne vymažte olejom alebo maslom a vysypte múkou.
  5. Cesto urovnajte do formy a pečte pri teplote 160 °C asi 50 minút v závislosti od rúry.
  6. Po vychladnutí tortu rozrežte na 3 pláty.

Čokoládová náplň:

  1. V mixéri vyšľahajte žĺtky, cukor, kukuričný škrob, vanilkový cukor a štipku soli, kým nevznikne penová zmes.
  2. Na panvici zohrejte mlieko a keď začne vrieť, prilejte polovicu mlieka do žĺtkovej zmesi a miešajte.
  3. Vráťte vzniknutú hmotu späť do hrnca s ostatným mliekom a nechajte variť na silnom ohni. Neustále miešajte.
  4. Keď zmes zovrie, povarte ešte 30 sekúnd, odstavte z ohňa a pridajte nasekanú tmavú čokoládu. Miešajte, až kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
  5. Náplň natrite striedavo na pláty a následne aj na vrch a boky torty.
  6. Dobrú chuť!

Obohatenie čokoládovej náplne:

  1. Ak chcete pridať orieškovú chuť, vmiešajte do zmesi podľa chuti nutellu alebo inú orieškovú nátierku.
  2. Do plnky môžete pridať aj rum alebo pomarančovú príchuť.
  3. Ak máte chuť, pridajte opražené orechy alebo sušené ovocie.
  4. Dávajte si však pozor, aby ste nezmenili konzistenciu náplne, mala by zostať približne rovnaká.

Jemná čokoládová torta – Video recept

Na záver, táto čokoládová torta je skutočne klenotom medzi čokoládovými dobrotami. Je to ideálna kombinácia jemnej sušienky, bohatej čokoládovej náplne a nostalgických spomienok na detstvo. Či už ju pripravujete na špeciálnu príležitosť alebo len tak pre radosť, určite si zamilujete každý jeden sústo.

Súvisiace články

Čokoládová torta MONTE za 15 minút: Chuť, ktorá sa nedá opísať!

Krtková torta na plechu s banánmi a čokoládou: S týmto jednoduchým receptom sa vám vždy podarí!

Veľmi chutná domáca torta Milka: V našej rodine je najobľúbenejšia!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Moja mala kuhinja

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty