Domáce mini šišky: Tradičná pochúťka bez použitia droždia a rúry!

Domáce mini šišky

Obsah receptu

Každá rodina má svoje špeciálne recepty, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu. Tento recept na domáce mini šišky je presne taký, bez použitia droždia a rúry, zdokonalený na základe starých tradícií.

Vychutnajte si tieto lahodné domáce šišky, ktoré som sa naučil od mojej svokry. Sú ideálne na rýchly snack alebo desiatu pre deti a sú vždy veľmi populárne.

Na domáce mini šišky budeme potrebovať:

  • Pre cesto č.1:
    • 1 vajce
    • štipka soli
    • 15 ml masla
    • 40 ml mlieka
    • 150 g hladkej múky
  • Pre cesto č.2:
    • 2 vajcia
    • štipka soli
    • 3 PL kryštálového cukru
    • 30 ml masla
    • 190 g hladkej múky
  • Olej na vysmážanie

Postup prípravy:

  1. Do misky pridáme vajce, soľ a rozpustené maslo. Tieto ingrediencie dôkladne premiešame.
  2. Pridáme mlieko a múku. Pokračujeme v miešaní až kým sa všetky suroviny nespoja.
  3. Vypracujeme hladké cesto, ktoré potom prikryjeme a necháme odpočívať.
  4. Pre druhé cesto pridáme do inej misky vajcia, soľ, rozpustené maslo a cukor. Túto zmes dôkladne premiešame.
  5. K druhej zmiešanej zmesi pridáme múku a pokračujeme v miešaní až kým sa všetky suroviny nespoja.
  6. Toto cesto tiež vypracujeme na hladko, prenesieme ho do nádoby, prikryjeme a necháme odpočívať 30 minút.
  7. Prvé cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť tvarujeme do formy dlhého člna a potom rozvaľkáme na plochu s rozmermi približne 12 x 24 cm.
  8. Druhé cesto tiež rozvaľkáme na rozmery 12 x 24 cm. Na tenšie prvotné cesto nanesieme trochu vody, na to položíme druhé cesto a opäť potrieme vodou.
  9. Zostávajúcu polovicu z prvého cesta rozvaľkáme rovnakým spôsobom, následne ho položíme na vrch predchádzajúcich vrstiev cesta a opäť rozvaľkáme.
  10. Prípadné prebytky cesta odkrojíme na okrajoch, aby sme získali pravidelný obdĺžnik.
  11. Tento obdĺžnikový plát potom nakrájame na 32 malých obdĺžnikov. V strede každého obdĺžniku spojíme dva protiľahlé okraje, cesto otočíme a spojíme aj ostatné dva okraje. Podrobný postup nájdete v video návode.
  12. Do panvice pridáme olej a zohrejeme ho na strednú teplotu.
  13. Šišky opatrne položíme do panvice a smažíme ich zo všetkých strán, kým nedosiahnu zlatistú farbu.
  14. Hotové šišky potom preložíme na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby sme odtokol prebytočný olej.

Video recept:

Zdieľajte tento recept na sociálnych sieťach a pošlite ho svojim priateľom! Ak máte svoje vlastné varianty tohto receptu, neváhajte nám ich poslať. Tešíme sa na vaše nápady a fotky!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Helly’s Simple Recipe

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty