Search

Žiadne kysnutie, žiadne vajcia: Tieto krehké tvarohové rožteky máte v rúre za 15 minút

Tvarohové rožteky
Tvarohové rožteky

Obsah receptu

Publikované: 8. septembra 2025, 04:00

Predstavte si, že sa ohlási návšteva a vy máte pol hodinu na to, aby ste vykúzlili niečo sladké, voňavé a domáce. Nemožné? Vôbec nie! Tento recept na tvarohové rožteky je moja tajná zbraň. Cesto je bez kysnutia, bez vajec a zamiešané za 5 minút. Kým sa rúra predhreje, rožteky už máte na plechu.

Zabudnite na zložité postupy. Toto cesto je postavené na tvarohu a masle, vďaka čomu je úžasne krehké a vláčne zároveň. Plnka zo škorice a cukru sa pri pečení jemne skaramelizuje a prevonia celý dom. Je to ten najrýchlejší spôsob, ako si dopriať pocit poctivého domáceho pečenia.

Ako urobiť rýchle tvarohové rožteky bez kysnutia?

Zmiešajte mäkký tvaroh, maslo a múku. Ako kypriaci prostriedok použite jedlú sódu aktivovanú citrónovou šťavou. Cesto krátko schlaďte, vyvaľkajte, posypte škoricovým cukrom, nakrájajte na trojuholníky a zrolujte. Pečenie trvá len 25 minút.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min (+ 30 min chladenie)
  • Čas pečenia: 25-30 min
  • Počet porcií: 16 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 120 kcal/kus
  • Trend: Rýchle pečenie / Bez kysnutia

Potrebujeme

Cesto

  • 200 g jemného mäkkého tvarohu
  • 120 g hladkej múky (+ na podsypanie)
  • 70 g zmäknutého masla
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • ½ ČL jedlej sódy

Škoricová náplň

  • 40 g kryštálového cukru
  • 1 ČL mletej škorice (alebo podľa chuti)
  • 1 PL rozpusteného masla (voliteľné, ale odporúčané)

Na dokončenie

  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte cesto. Do misy dajte zmäknuté maslo a tvaroh. Vidličkou alebo stierkou ich dobre premiešajte, aby sa spojili.
  2. V malom poháriku zmiešajte citrónovú šťavu a jedlú sódu. Zmes začne okamžite peniť.
  3. Túto penu ihneď vlejte do tvarohovej zmesi. Milujem sledovať, ako táto malá chemická reakcia neskôr v rúre urobí veľké kúzla.
  4. K zmesi preosejte hladkú múku. Rýchlo a zľahka vypracujte hladké, jemné cesto. Nezmiesiť ho príliš dlho.
  5. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte na 30 minút do chladničky. Stuhne a bude sa s ním lepšie pracovať.
  6. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie. V miske zmiešajte cukor so škoricou.
  7. Vychladené cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte do tvaru veľkého kruhu s hrúbkou asi 0,4 cm.
  8. Teraz malý trik pre lepšiu chuť: Celý povrch kruhu potrite tenkou vrstvou rozpusteného masla.
  9. Na maslo rovnomerne nasypte pripravený škoricový cukor.
  10. Radielkom alebo nožom rozrežte kruh na 16 rovnakých trojuholníkov (ako pizzu).
  11. Každý trojuholník rolujte smerom od širšej strany k špičke. Vzniknuté rožteky ukladajte na pripravený plech.
  12. Pečte v predhriatej rúre približne 25–30 minút, kým nebudú na povrchu krásne zlatisté.
  13. Hotové rožteky nechajte vychladnúť a pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Potrite cesto maslom: Tenká vrstva rozpusteného masla pred posypaním cukrom nie je nutná, ale vrelo ju odporúčam. Cukor sa na cesto lepšie prichytí a počas pečenia sa vytvorí lahodná, vláčna karamelovo-škoricová vrstva.
  2. Chladenie cesta nevynechajte: Aj keď sa ponáhľate, doprajte cestu 30 minút v chladničke. Maslo v ňom stuhne, cesto sa spevní a pri vaľkaní sa nebude lepiť a trhať.

Jednoduché variácie

  • Namiesto škoricovej plnky môžete cesto potrieť tenkou vrstvou hustého slivkového lekváru alebo mletými orechmi zmiešanými s cukrom.
  • Do cesta môžete pridať aj najemno nastrúhanú kôru z jedného bio citróna alebo pomaranča pre ešte sviežejšiu arómu.

Záver

Výsledkom sú úžasne krehké a voňavé rožteky, ktoré sú hotové za chvíľku. Sú dokonalým dôkazom toho, že na skvelý domáci koláč nepotrebujete veľa času ani zložitých surovín.

Recept vychádza z verzie od Markéty Bieleszovej, upravený a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty