Predstavte si, že sa ohlási návšteva a vy máte pol hodinu na to, aby ste vykúzlili niečo sladké, voňavé a domáce. Nemožné? Vôbec nie! Tento recept na tvarohové rožteky je moja tajná zbraň. Cesto je bez kysnutia, bez vajec a zamiešané za 5 minút. Kým sa rúra predhreje, rožteky už máte na plechu.
Zabudnite na zložité postupy. Toto cesto je postavené na tvarohu a masle, vďaka čomu je úžasne krehké a vláčne zároveň. Plnka zo škorice a cukru sa pri pečení jemne skaramelizuje a prevonia celý dom. Je to ten najrýchlejší spôsob, ako si dopriať pocit poctivého domáceho pečenia.
Ako urobiť rýchle tvarohové rožteky bez kysnutia?
Zmiešajte mäkký tvaroh, maslo a múku. Ako kypriaci prostriedok použite jedlú sódu aktivovanú citrónovou šťavou. Cesto krátko schlaďte, vyvaľkajte, posypte škoricovým cukrom, nakrájajte na trojuholníky a zrolujte. Pečenie trvá len 25 minút.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min (+ 30 min chladenie)
- Čas pečenia: 25-30 min
- Počet porcií: 16 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/kus
- Trend: Rýchle pečenie / Bez kysnutia
Potrebujeme
Cesto
- 200 g jemného mäkkého tvarohu
- 120 g hladkej múky (+ na podsypanie)
- 70 g zmäknutého masla
- 1 PL citrónovej šťavy
- ½ ČL jedlej sódy
Škoricová náplň
- 40 g kryštálového cukru
- 1 ČL mletej škorice (alebo podľa chuti)
- 1 PL rozpusteného masla (voliteľné, ale odporúčané)
Na dokončenie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Najprv si pripravte cesto. Do misy dajte zmäknuté maslo a tvaroh. Vidličkou alebo stierkou ich dobre premiešajte, aby sa spojili.
- V malom poháriku zmiešajte citrónovú šťavu a jedlú sódu. Zmes začne okamžite peniť.
- Túto penu ihneď vlejte do tvarohovej zmesi. Milujem sledovať, ako táto malá chemická reakcia neskôr v rúre urobí veľké kúzla.
- K zmesi preosejte hladkú múku. Rýchlo a zľahka vypracujte hladké, jemné cesto. Nezmiesiť ho príliš dlho.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte na 30 minút do chladničky. Stuhne a bude sa s ním lepšie pracovať.
- Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie. V miske zmiešajte cukor so škoricou.
- Vychladené cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte do tvaru veľkého kruhu s hrúbkou asi 0,4 cm.
- Teraz malý trik pre lepšiu chuť: Celý povrch kruhu potrite tenkou vrstvou rozpusteného masla.
- Na maslo rovnomerne nasypte pripravený škoricový cukor.
- Radielkom alebo nožom rozrežte kruh na 16 rovnakých trojuholníkov (ako pizzu).
- Každý trojuholník rolujte smerom od širšej strany k špičke. Vzniknuté rožteky ukladajte na pripravený plech.
- Pečte v predhriatej rúre približne 25–30 minút, kým nebudú na povrchu krásne zlatisté.
- Hotové rožteky nechajte vychladnúť a pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Potrite cesto maslom: Tenká vrstva rozpusteného masla pred posypaním cukrom nie je nutná, ale vrelo ju odporúčam. Cukor sa na cesto lepšie prichytí a počas pečenia sa vytvorí lahodná, vláčna karamelovo-škoricová vrstva.
- Chladenie cesta nevynechajte: Aj keď sa ponáhľate, doprajte cestu 30 minút v chladničke. Maslo v ňom stuhne, cesto sa spevní a pri vaľkaní sa nebude lepiť a trhať.
Jednoduché variácie
- Namiesto škoricovej plnky môžete cesto potrieť tenkou vrstvou hustého slivkového lekváru alebo mletými orechmi zmiešanými s cukrom.
- Do cesta môžete pridať aj najemno nastrúhanú kôru z jedného bio citróna alebo pomaranča pre ešte sviežejšiu arómu.
Záver
Výsledkom sú úžasne krehké a voňavé rožteky, ktoré sú hotové za chvíľku. Sú dokonalým dôkazom toho, že na skvelý domáci koláč nepotrebujete veľa času ani zložitých surovín.
Recept vychádza z verzie od Markéty Bieleszovej, upravený a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.