Snívate o lahodnej zmrzline, ktorú si môžete dopriať bez výčitiek svedomia? Potom je tento RECEPT na zdravú domácu zmrzlinu z mrazeného ovocia presne pre vás! Pripravíte ju neuveriteľne jednoducho len z troch základných ingrediencií – sladkých banánov, sviežich jahôd a kvalitného kakaa. Výsledkom je osviežujúca, krémová a chuťovo rozmanitá pochúťka, ktorá neobsahuje pridanú smotanu ani rafinovaný cukor. Je to jednoducho MŇAM a skvelá voľba pre deti aj dospelých!
Táto trojfarebná zmrzlina, často označovaná aj ako “nice cream”, je dôkazom, že maškrtiť sa dá aj zdravo. Každá vrstva ponúka inú ovocnú či čokoládovú explóziu chutí. Jej príprava je blesková (ak nerátame čas mrazenia ovocia) a zvládne ju naozaj každý. Je ideálna na horúce letné dni, ako ľahký dezert po obede, alebo kedykoľvek, keď dostanete chuť na niečo sladké a osviežujúce.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20-25 minút (aktívna práca na prípravu a mixovanie)
- Čas mrazenia ovocia: minimálne 4-6 hodín (ideálne cez noc)
- Čas finálneho mrazenia zmrzliny: niekoľko hodín (najlepšie cez noc, minimálne 2-3 hodiny pre spevnenie)
- Počet porcií: 1 väčšia dávka (cca 1,5 – 2 litre zmrzliny, zodpovedá približne 6-8 porciám)
- Náročnosť: Jednoduchá (vyžaduje výkonný mixér alebo food processor)
Potrebujeme
- 9 ks stredne veľkých, dobre zrelých banánov
- 350 g čerstvých jahôd (umytých a očistených od stopiek)
- 2 PL kvalitného nesladeného kakaového prášku
Postup prípravy
Príprava a mrazenie ovocia:
- Dobre zrelé banány ošúpeme a nakrájame ich na kolieska hrubé približne 1-2 cm. Nakrájané banány rozložíme v jednej vrstve na tácku alebo tanier vyložený papierom na pečenie (aby sa nezlepili) a vložíme ich do mrazničky.
- Jahody umyjeme, odstránime z nich zelené časti (stopky) a podľa veľkosti ich nakrájame na menšie kúsky (menšie jahody môžeme nechať celé). Jahody taktiež rozložíme na tácku vyloženú papierom na pečenie a dáme mraziť.
- Ovocie je potrebné nechať v mrazničke dôkladne zamraziť, ideálne aspoň 4-6 hodín, alebo najlepšie cez noc, aby bolo úplne tvrdé. Čím lepšie je ovocie zmrazené, tým krémovejšia bude výsledná zmrzlina. Po úplnom zmrazení môžeme kúsky ovocia presypať do mraziacich vreciek alebo uzatvárateľných nádob pre lepšie skladovanie.
Mixovanie jednotlivých vrstiev zmrzliny:
- Keď je ovocie dokonale zmrazené, pripravíme si prvú vrstvu. Približne jednu tretinu z celkového množstva mrazených banánov (t.j. kúsky z cca 3 banánov) vložíme do nádoby výkonného mixéra alebo food processora. Mixujeme na vysokých otáčkach, kým nevznikne hladká, krémová hmota konzistenciou pripomínajúca jemnú zmrzlinu. Občas môže byť potrebné mixér zastaviť a hmotu na stenách zotrieť stierkou smerom k nožom.
- Vzniknutú čisto banánovú zmrzlinovú hmotu ihneď preložíme do vhodnej mrazuvzdornej nádoby (napr. obdĺžnikovej formy na chlebíček, misy s objemom cca 1,5-2 litre) a lyžicou alebo stierkou ju rozotrieme tak, aby pokryla približne jednu tretinu dna nádoby.
- Následne do čistého mixéra (nie je nutné ho umývať medzi jednotlivými vrstvami) vložíme všetky pripravené mrazené jahody a druhú tretinu mrazených banánov (opäť kúsky z cca 3 banánov).
- Zmes opäť mixujeme na vysokých otáčkach dohladka, kým nevznikne krásne ružová, krémová jahodovo-banánová zmrzlina. Túto hmotu opatrne rozotrieme v nádobe vedľa čisto banánovej hmoty, čím pokryjeme ďalšiu tretinu dna.
- Nakoniec do mixéra vložíme zvyšnú tretinu mrazených banánov (kúsky z posledných 3 banánov) spolu s preosiatym kakaovým práškom.
- Všetko spolu opäť dôkladne rozmixujeme dohladka, kým nevznikne tmavá, krémová kakaovo-banánová zmrzlina. Túto hmotu rozotrieme do zvyšnej časti nádoby vedľa ostatných dvoch hmôt. Týmto spôsobom vytvoríme atraktívnu trojfarebnú zmrzlinu. Jednotlivé farebné časti môžeme na povrchu aj zľahka premiešať špajdľou alebo rúčkou lyžičky pre vytvorenie mramorového efektu.
Finálne mrazenie a podávanie:
- Nádobu so zmrzlinou prikryjeme potravinárskou fóliou (priloženou priamo na povrch zmrzliny, aby sa zabránilo tvorbe ľadových kryštálikov) alebo viečkom a vložíme ju do mrazničky stuhnúť na niekoľko hodín, najlepšie cez noc (minimálne však 2-3 hodiny, aby bola dostatočne pevná na naberanie).
- Pred servírovaním vyberieme zmrzlinu z mrazničky a necháme ju približne 10-15 minút postáť pri izbovej teplote, aby mierne povolila a dala sa ľahšie naberať.
- Zmrzlinu podávame v obľúbených miskách alebo pohároch. Môžeme ju dozdobiť čerstvým ovocím, lístkami mäty alebo posypať kúskami čokolády či orechov.
Videorecept
Tipy
- Pre extra krémovú konzistenciu a ľahšie mixovanie, najmä ak nemáte extrémne výkonný mixér, môžete ku každej dávke mrazeného ovocia pri mixovaní pridať 1-2 polievkové lyžice mlieka (klasického alebo rastlinného), prípadne trošku bieleho jogurtu. Konzistencia však bude o niečo mäkšia.
- Ak chcete zmrzlinu prirodzene sladšiu, uistite sa, že používate naozaj dobre zrelé, až prezreté banány (s hnedými škvrnkami na šupke) – tie sú najsladšie a najaromatickejšie. Ak by sa vám zdala zmrzlina málo sladká, môžete do ktorejkoľvek ovocnej zmesi pred mixovaním pridať lyžičku medu, javorového sirupu alebo iného obľúbeného prírodného sladidla.
- Namiesto jahôd môžete bez problémov použiť aj iné obľúbené mrazené ovocie, ako sú maliny, čučoriedky, černice, mango, ananás či broskyne, a vytvárať tak stále nové a zaujímavé chuťové kombinácie tejto zdravej zmrzliny.
- Pre krajší vizuálny efekt pri servírovaní sa snažte naberať zmrzlinu tak, aby v každej porcii boli pekne viditeľné všetky tri farebné vrstvy. Môžete tiež jednotlivé vrstvy ukladať do nádoby nie vedľa seba, ale na seba, čím vznikne vrstvená zmrzlina.
Táto domáca zmrzlina z mrazeného ovocia je skvelým spôsobom, ako si dopriať sladkú maškrtu plnú vitamínov a bez zbytočných prísad. Je to jednoduchý, zdravý a neuveriteľne chutný dezert, ktorý si určite obľúbite!
Recept je inšpirovaný verziou z Gesund und schnell, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.