Aj vy máte pocit, že všetky šaláty v lahôdkach chutia rovnako? Potom je čas vrátiť sa ku koreňom. Tento Švejkov šalát je poctivá, mäsová a jemne pikantná retro klasika, ktorá strčí do vrecka všetky moderné verzie. Milujem ho, pretože je to presne tá chuť, ktorú si pamätám z detstva.
Je neuveriteľne jednoduchý a aktívna príprava vám naozaj nezaberie viac ako 10 minút. Ideálny na chlebíčky, ako sýta a rýchla večera s čerstvým pečivom alebo ako hviezda každej oslavy. Prečo sa uspokojiť s priemerom, keď si môžete pripraviť legendu?
Ako správne pripraviť Švejkov šalát?
Celé kúzlo spočíva v dokonale vyváženej zálievke a kvalitných surovinách. Základ tvorí nadrobno nakrájaná jemná saláma, cibuľa a vajíčka natvrdo. Všetko sa spojí v lahodnej omáčke z majonézy, kečupu, horčice a korenia.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas odležania: min. 1 hodina (odporúčané)
- Počet porcií: 1 miska (cca 4–6 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/100 g
- Trend: Rýchla večera / Retro klasika
Potrebujeme
- 300 g jemnej salámy (napr. diétna, parížska)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 vajcia
- 3 lyžice majonézy
- 1 lyžica kečupu
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- 1 lyžička octu (8 %)
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy
- Najprv si uvarte vajíčka natvrdo (10 minút). Ihneď ich schlaďte v studenej vode, ošúpte a nechajte úplne vychladnúť.
- Salámu a vychladnuté vajíčka nakrájajte na malé, rovnomerné kocky. Cibuľu nasekajte najemno.
- Vo väčšej mise zmiešajte nakrájanú salámu, vajíčka a cibuľu.
- Zmes osoľte, okoreňte a pridajte lyžičku cukru. Zľahka premiešajte.
- V menšej miske si pripravte zálievku. Dôkladne zmiešajte majonézu, kečup, horčicu, ocot a prelisovaný cesnak.
- Zálievku pridajte k salámovému základu a všetko spolu dôkladne, ale zľahka premiešajte.
- Na záver vmiešajte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
- Šalát môžete podávať ihneď, ale najlepší je, keď ho necháte aspoň hodinu odležať v chladničke.
Videorecept
Tipy
- Pre jemnejšiu chuť môžete nadrobno nasekanú cibuľu pred pridaním do šalátu spariť horúcou vodou a nechať dobre odkvapkať.
- Namiesto jemnej salámy môžete použiť aj kvalitnú šunkovú salámu alebo moravské údené.
- Šalát je absolútne najlepší na druhý deň, keď sa všetky chute spoja do dokonalej harmónie.
Variácie
- S uhorkou: Pre extra chrumkavosť a sviežosť vmiešajte do šalátu 1–2 nadrobno nasekané zavárané uhorky.
- S hráškom: Pridajte hrsť sterilizovaného hrášku pre jemnú sladkosť a farbu.
- Pikantná verzia: Ak máte radi ostrejšie, pridajte do zálievky pár kvapiek worcestrovej omáčky alebo štipku chilli.
Záver
Podávajte ho ako základ na chlebíčky, s čerstvými rožkami alebo ako sýtu a rýchlu večeru. Dobrú chuť, ako od vojaka Švejka!
Recept vychádza z verzie od Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
