Search

Zabudnite na vlašák, toto je pravý Švejkov šalát: Hotový za 10 minút

Švejkov šalát
Švejkov šalát

Obsah receptu

Publikované: 19. augusta 2025, 09:00

Aj vy máte pocit, že všetky šaláty v lahôdkach chutia rovnako? Potom je čas vrátiť sa ku koreňom. Tento Švejkov šalát je poctivá, mäsová a jemne pikantná retro klasika, ktorá strčí do vrecka všetky moderné verzie. Milujem ho, pretože je to presne tá chuť, ktorú si pamätám z detstva.

Je neuveriteľne jednoduchý a aktívna príprava vám naozaj nezaberie viac ako 10 minút. Ideálny na chlebíčky, ako sýta a rýchla večera s čerstvým pečivom alebo ako hviezda každej oslavy. Prečo sa uspokojiť s priemerom, keď si môžete pripraviť legendu?

Ako správne pripraviť Švejkov šalát?

Celé kúzlo spočíva v dokonale vyváženej zálievke a kvalitných surovinách. Základ tvorí nadrobno nakrájaná jemná saláma, cibuľa a vajíčka natvrdo. Všetko sa spojí v lahodnej omáčke z majonézy, kečupu, horčice a korenia.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas odležania: min. 1 hodina (odporúčané)
  • Počet porcií: 1 miska (cca 4–6 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/100 g
  • Trend: Rýchla večera / Retro klasika

Potrebujeme

  • 300 g jemnej salámy (napr. diétna, parížska)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice majonézy
  • 1 lyžica kečupu
  • 1 lyžička plnotučnej horčice
  • 1 lyžička octu (8 %)
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup prípravy

  1. Najprv si uvarte vajíčka natvrdo (10 minút). Ihneď ich schlaďte v studenej vode, ošúpte a nechajte úplne vychladnúť.
  2. Salámu a vychladnuté vajíčka nakrájajte na malé, rovnomerné kocky. Cibuľu nasekajte najemno.
  3. Vo väčšej mise zmiešajte nakrájanú salámu, vajíčka a cibuľu.
  4. Zmes osoľte, okoreňte a pridajte lyžičku cukru. Zľahka premiešajte.
  5. V menšej miske si pripravte zálievku. Dôkladne zmiešajte majonézu, kečup, horčicu, ocot a prelisovaný cesnak.
  6. Zálievku pridajte k salámovému základu a všetko spolu dôkladne, ale zľahka premiešajte.
  7. Na záver vmiešajte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
  8. Šalát môžete podávať ihneď, ale najlepší je, keď ho necháte aspoň hodinu odležať v chladničke.

Videorecept

Tipy

  1. Pre jemnejšiu chuť môžete nadrobno nasekanú cibuľu pred pridaním do šalátu spariť horúcou vodou a nechať dobre odkvapkať.
  2. Namiesto jemnej salámy môžete použiť aj kvalitnú šunkovú salámu alebo moravské údené.
  3. Šalát je absolútne najlepší na druhý deň, keď sa všetky chute spoja do dokonalej harmónie.

Variácie

  • S uhorkou: Pre extra chrumkavosť a sviežosť vmiešajte do šalátu 1–2 nadrobno nasekané zavárané uhorky.
  • S hráškom: Pridajte hrsť sterilizovaného hrášku pre jemnú sladkosť a farbu.
  • Pikantná verzia: Ak máte radi ostrejšie, pridajte do zálievky pár kvapiek worcestrovej omáčky alebo štipku chilli.

Záver

Podávajte ho ako základ na chlebíčky, s čerstvými rožkami alebo ako sýtu a rýchlu večeru. Dobrú chuť, ako od vojaka Švejka!

Recept vychádza z verzie od Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty