Search

Zabudnite na obyčajnú fazuľovú: Táto diabolská polievka s klobásou je TOP

diabolská polievka
Diabolská polievka s klobásou

Obsah receptu

Zabudnite na obyčajnú fazuľovú polievku. Táto diabolská polievka s klobásou, zeleninou a poriadnou dávkou chilli je absolútne TOP. Je hustá, pikantná, skvele zasýti a spoľahlivo zahreje. Recept, ku ktorému sa budete radi vracať, najmä v chladnejších dňoch.

Pripravte si recept na pikantnú diabolskú polievku, ktorá vás postaví na nohy. Je skvelá ako výdatná večera alebo obed, ale aj ako netradičné pohostenie na párty, najmä ak ju podávate s chrumkavou syrovou bagetou.

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas varenia: cca 45-50 minút
  • Počet porcií: 4-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Na polievku:

  • 1 polievková lyžica bravčovej masti (alebo rastlinného oleja)
  • 2 ks pikantnej paprikovej klobásy (napr. Čabajská, Debrecínska), nakrájanej na kolieska
  • 2 ks stredne veľkých cibúľ, nakrájaných nadrobno
  • 2 ks červenej papriky (kápie), nakrájanej na kocky
  • 1 ks stredne veľkej cukety, nakrájanej na kocky
  • 5 strúčikov cesnaku, nasekaných nadrobno alebo prelisovaných
  • 2 čajové lyžičky paradajkového pretlaku (koncentrátu)
  • Sušený rozmarín podľa chuti (cca 1/2 ČL)
  • Sušený tymian podľa chuti (cca 1/2 ČL)
  • Chilli pasta ALEBO 1 ks čerstvej chilli papričky (bez semienok, najemno nasekanej), množstvo podľa chuti a pálivosti
  • 1000 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru (môže byť aj z kocky, alebo voda)
  • 1 plechovka (cca 400g) konzervovanej červenej fazule (scedenej a prepláchnutej)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na syrovú bagetu (príloha):

  • 1 ks menšej bagety
  • 50 g syra Cheddar (alebo iného tvrdého syra), nahrubo nastrúhaného
  • Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná, na ozdobu)

Postup prípravy

Príprava polievky:

  1. Vo väčšom hrnci (aspoň 3-litrovom) rozohrejte na strednom ohni bravčovú masť alebo olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita (asi 3-4 minúty).
  2. Pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a opekajte ju spolu s cibuľou asi 5 minút, kým sa klobása nerozvonia a nepustí trochu tuku a farby.
  3. Do hrnca pridajte paradajkový pretlak a krátko ho orestujte (asi 1 minútu).
  4. Pridajte nasekaný cesnak, sušený rozmarín a tymian. Pridajte tiež na kocky nakrájanú červenú papriku a cuketu. Všetko spolu premiešajte a pridajte chilli pastu alebo nasekanú čerstvú chilli papričku podľa vašej chuti. Krátko spolu restujte (asi 2-3 minúty).
  5. Zalejte horúcim hovädzím alebo zeleninovým vývarom (alebo vodou). Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Priveďte do varu.
  6. Znížte teplotu, hrniec čiastočne prikryte pokrievkou a nechajte polievku pomaly variť (mierne bublať) približne 20 minút, kým zelenina mierne nezmäkne.
  7. Potom do polievky pridajte scedenú a prepláchnutú červenú fazuľu. Premiešajte a nechajte spolu prehriať ešte asi 5 minút.
  8. Hotovú polievku ochutnajte a prípadne ešte dolaďte soľou, korením alebo chilli podľa vašej chuti.

Príprava syrovej bagety:

  1. Kým sa polievka varí alebo tesne pred jej dokončením, pripravte si prílohu. Rúru predhrejte na 220 °C (ideálne s funkciou grilu, ak máte).
  2. Bagetu nakrájajte na plátky hrubé asi 1-1,5 cm. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Každý plátok bagety posypte nahrubo nastrúhaným syrom Cheddar.
  4. Vložte plech do rúry predhriatej na 220 °C a krátko zapečte (približne 5-10 minút, podľa rúry a požadovanej farby), kým sa syr neroztopí a okraje bagety nezačnú zlatnúť. Sledujte ich pozorne, aby sa nespálili.
  5. Upečenú syrovú bagetu vyberte z rúry a môžete ju posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Servírovanie:

  1. Horúcu diabolskú polievku nalejte do misiek alebo hlbokých tanierov.
  2. Podávajte ihneď spolu s pripravenou chrumkavou syrovou bagetou. Polievku môžete na tanieri ešte ozdobiť kolieskami čerstvej cibule alebo nasekanou chilli papričkou pre extra pikantnosť.

Videorecept

Tipy

  1. Základom chuti tejto polievky je kvalitná pikantná papriková klobása. Ja najradšej používam Čabajskú alebo Debrecínsku. Opečiem ju na začiatku spolu s cibuľou na masti alebo oleji, aby pustila chuť a vôňu do základu.
  2. Množstvo chilli pasty alebo čerstvej chilli papričky si naozaj prispôsobte podľa seba. Začnite radšej s menším množstvom a ak máte radi veľmi pikantné, môžete na záver pridať viac, alebo si každý môže dochutiť priamo na tanieri. Bylinky ako rozmarín a tymian sa k mäsu a zelenine výborne hodia.
  3. Fazuľu z konzervy pridávam až na posledných 5 minút varenia, len aby sa prehriala a nerozvarila sa na kašu. Vždy ju predtým dobre scedím a prepláchnem studenou vodou.
  4. Tá syrová bageta ako príloha je úplne geniálna. Jednoducho nakrájam bagetu, posypem strúhaným Cheddarom (alebo iným syrom, čo mám doma) a krátko zapečiem v horúcej rúre do chrumkava. Posypaná petržlenovou vňaťou vyzerá aj chutí skvele k pikantnej polievke.

Tak zabudnite na obyčajnú fazuľovú a uvarte si túto fantastickú diabolskú polievku s klobásou. Tento TOP recept vás zaručene zahreje a postaví na nohy.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty