Milujete chuť kokosu a jemných krémových zákuskov, ktoré sa rozplývajú na jazyku? Potom sú tieto nepečené Raffaello rezy pre vás ako stvorené! Tento dezert je oslavou všetkého, čo na obľúbených kokosových guľôčkach zbožňujeme – bohatý a zamatový krém s poriadnou dávkou kokosu, ktorý sa strieda s vrstvami maslových sušienok. A to najlepšie? Celý zákusok v sebe ukrýva fantastické prekvapenie v podobe kyslastého ríbezľového džemu, ktorý dokonale vyvažuje sladkosť krému a vytvára absolútne neodolateľný chuťový kontrast. Pripravte sa na dezert, ktorý je doslova nebom v ústach!
Hoci tento zákusok vyzerá luxusne a zložito, jeho najväčším benefitom je, že je úplne nepečený! Celá príprava spočíva len v uvarení jednoduchého pudingového krému a v následnom vrstvení, čo zvládne naozaj každý. Je to ideálny dezert na víkendové maškrtenie, rodinné oslavy, alebo kedykoľvek, keď chcete ohúriť návštevu bez toho, aby ste museli stráviť hodiny v kuchyni a zapínať rúru. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na koláč, ktorý vyzerá úžasne a chutí ešte lepšie.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas tuhnutia: Minimálne 6 hodín, ideálne cez noc v chladničke
- Počet porcií: 1 menší plech (cca 20×30 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na krém:
- 800 ml plnotučného mlieka
- 200 g kryštálového cukru
- 76 g smotanového alebo vanilkového pudingového prášku (zodpovedá 2 balíčkom)
- 4 ks vaječných žĺtkov
- 200 g zmäknutého masla
- 150 g strúhaného kokosu
Na vrstvenie:
- cca 400 g svetlých maslových sušienok (obdĺžnikového tvaru, napr. Bebe)
- 200 g hustého džemu z čiernych ríbezlí
Na posypanie:
- 50 g strúhaného kokosu
Postup prípravy
Príprava kokosového krému:
- Do väčšieho hrnca nalejeme 600 ml mlieka, pridáme kryštálový cukor a na strednom plameni začneme zahrievať.
- Vo zvyšných 200 ml studeného mlieka metličkou dohladka rozmiešame pudingové prášky a vaječné žĺtky, aby nám nevznikli hrudky.
- Keď je mlieko v hrnci horúce (ale ešte nevrie), za stáleho a intenzívneho miešania doň tenkým prúdom vlejeme pripravenú pudingovú zmes so žĺtkami.
- Na strednom plameni varíme za stáleho miešania až do zhustnutia na veľmi hustý puding. Trvá to približne 2-3 minúty.
- Uvarený puding odstavíme z ohňa. Ihneď na jeho horúci povrch pritlačíme potravinársku fóliu – zabráni to vytvoreniu nežiaducej kožky. Takto ho necháme úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- V mise kuchynského robota alebo ručným šľahačom vyšľaháme zmäknuté maslo do bledej peny. Do vyšľahaného masla postupne, po jednej lyžici, zašľahávame úplne vychladnutý puding.
- Nakoniec do hotového krému vareškou alebo na najnižších otáčkach šľahača jemne vmiešame 150 g strúhaného kokosu.
Vrstvenie a dokončenie dezertu:
- Pripravíme si formu alebo menší plech s vyššími okrajmi (ideálne s rozmermi cca 20×30 cm). Pre ľahšie vyberanie ho môžeme vyložiť papierom na pečenie.
- Na dno formy poukladáme prvú vrstvu sušienok, tesne vedľa seba.
- Na sušienky rovnomerne rozotrieme jednu tretinu pripraveného krému.
- Na krém opatrne natrieme polovicu (100 g) ríbezľového džemu.
- Na džemovú vrstvu poukladáme druhý rad sušienok. Na ne rozotrieme druhú tretinu krému a následne zvyšok džemu.
- Všetko prikryjeme treťou, finálnou vrstvou sušienok a na vrch rovnomerne rozotrieme poslednú tretinu krému.
- Na suchej panvici nasucho a za stáleho miešania opražíme 50 g kokosu dozlatista. Dávame pozor, veľmi rýchlo sa pripaľuje. Opražený kokos necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnutým opraženým kokosom husto posypeme vrch koláča. Pripravené rezy vložíme do chladničky a necháme ich tuhnúť minimálne 6 hodín, najlepšie však cez noc, aby sušienky zmäkli a chute sa dokonale prepojili.
Videorecept
Tipy
- Aby sa mi krém a džem lepšie rozotierali a nerozmazávali, niekedy si pomôžem tak, že džem pred použitím zľahka nahrejem v mikrovlnke, aby bol tekutejší. Na krém sa potom nanáša oveľa ľahšie.
- Pre verziu pre dospelých rád pridám do hotového krému (spolu s kokosom) 2-3 lyžice kvalitného kokosového likéru. Dodá to rezom fantastický exotický šmrnc.
- Ak nemám poruke ríbezľový džem, skvele sa hodí aj iný kyslastý džem, napríklad malinový alebo višňový. Práve kontrast sladkého krému a kyslého džemu je na tomto dezerte to najlepšie.
- Pre dokonalé a čisté rezy vždy používam dlhý, ostrý nôž, ktorý pred každým jedným rezom namočím do horúcej vody a utriem dosucha. Krém sa potom vôbec nelepí na čepeľ.
Tento dezert je ideálny na akúkoľvek slávnostnú príležitosť. Pred podávaním ho môžete ozdobiť čerstvým ovocím alebo guľôčkami Raffaello pre ešte luxusnejší vzhľad.
Recept je inšpirovaný verziou od Swojskie jedzonko, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.