Search

Víkendová chuťovka k vínu: Upečte si chrumkavé cibuľové krekry

cibuľové krekry
cibuľové krekry

Obsah receptu

Práve je piatok večer, ideálny čas plánovať víkendové posedenie s priateľmi alebo len takú domácu pohodu pri filme. A presne pre tieto chvíle mám v zálohe recept na tieto fantastické cibuľové krekry. Sú chrumkavé, jemne pikantné a plné syrovej chuti. Sú oveľa lepšie a originálnejšie ako kupované čipsy a vaša návšteva bude zaručene pýtať recept.

Tajomstvo, ako sa s cestom jednoducho pracuje a ako sú krekry krásne chrumkavé, spočíva v jednom kroku navyše – krátkom schladení cesta. Nebojte sa toho, je to naozaj jednoduché a výsledok stojí za to.

Ako pripraviť najlepšie cibuľové krekry?

V mixéri rozmixujete cibuľu, olej a syr na hladkú pastu. Tú potom zmiešate s múkou a koreninami, aby ste vytvorili cesto. Z cesta vytvarujete valček, necháte ho stuhnúť v chladničke, nakrájate na tenké kolieska a upečiete dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút (+ 30 minút chladenie)
  • Čas pečenia/varenia: 20 minút
  • Počet porcií: cca 45 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 40 kcal/kus
  • Trend: Slané pečenie / Párty jedlo

Potrebujeme

  • 150 g cibule
  • 80 ml rastlinného oleja
  • 30 g najemno strúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
  • 240 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL soli
  • ½ ČL mletej kurkumy
  • Hrubozrnná soľ na posypanie (voliteľné)

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte základ. Cibuľu ošúpte, nakrájajte na hrubé kusy a vložte do mixéra. Rozmixujte ju na jemnú kašu.
  2. K rozmixovanej cibuli pridajte olej a nastrúhaný parmezán. Ešte raz krátko mixujte, aby vznikla hladká, emulzia.
  3. Túto cibuľovú zmes prelejte do misy. Pridajte soľ a kurkumu.
  4. V samostatnej nádobe zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
  5. Sypkú zmes postupne pridávajte k cibuľovej zmesi a rukou alebo vareškou vypracujte mäkké, jemne lepivé cesto.
  6. Cesto na pomúčenej doske vytvarujte do rovnomerného valčeka s priemerom asi 4-5 cm.
  7. Teraz prichádza dôležitý krok. Valček zabaľte do potravinovej fólie a vložte ho aspoň na 30 minút do chladničky. Cesto krásne stuhne.
  8. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
  9. Vychladený, stuhnutý valček cesta vyberte z fólie. Ostrým nožom ho krájajte na tenké kolieska s hrúbkou asi 3-4 mm.
  10. Kolieska ukladajte na pripravený plech s malými medzerami.
  11. Ak chcete, môžete ich povrch jemne posypať hrubozrnnou soľou.
  12. Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút, alebo kým nie sú okraje krásne zlatisté a krekry chrumkavé.
  13. Po upečení ich nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

Videorecept

Tipy

  1. Cesto musí do chladničky: Tento krok naozaj nevynechajte. Mäkké cesto sa po zamiesení zle krája. Po 30 minútach v chladničke tuk v ceste stuhne a valček sa vám bude krájať perfektne na tenké a rovnomerné kolieska.
  2. Nebojte sa mixéra: Ak nemáte výkonný mixér, ktorý vytvorí hladkú kašu, nevadí. Cibuľu a syr nastrúhajte na najjemnejšom strúhadle a všetko zmiešajte. Krekry budú mať o niečo rustikálnejšiu textúru.
  3. Skladovanie: Najlepšie sú, samozrejme, čerstvé. Ak vám zostanú, skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe. Vydržia tak chrumkavé niekoľko dní.

Variácie

  • Do cesta môžete pridať aj iné koreniny, napríklad štipku údenej papriky, drvenú rascu alebo sušený tymian.
  • Pre pikantnú verziu pridajte do cesta štipku mletého chilli alebo kajenského korenia.

Časté otázky

Moje cesto je po zamiesení príliš lepkavé. Čo s ním? Je to v poriadku. Cesto má byť mäkké. Ak sa s ním naozaj nedá pracovať, pridajte lyžicu múky. Hlavne ho však dajte poriadne vychladiť, vtedy spevnie.

Ako dlho vydržia krekry chrumkavé? Ak ich po úplnom vychladnutí uložíte do vzduchotesnej dózy, vydržia chrumkavé aj 3-4 dni.

Záver

Výsledkom je návyková slaná pochúťka, ktorá je oveľa lepšia a originálnejšia ako kupované zemiakové lupienky. Podávajte ich samotné k vínu, pivu alebo s obľúbeným dipom či nátierkou.

Recept vychádza z verzie od Наташа Шакинко, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
[google_news]

Podobné recepty