Práve je piatok večer, ideálny čas plánovať víkendové posedenie s priateľmi. A presne pre tieto chvíle mám v zálohe recept na tieto fantastické cibuľové krekry. Sú chrumkavé, jemne pikantné a plné syrovej chuti. Sú oveľa lepšie a originálnejšie ako kupované čipsy a vaša návšteva bude zaručene pýtať recept.
30gnajemno strúhaného parmezánu(alebo iného tvrdého syra)
240ghladkej múky
1ČLkypriaceho prášku do pečiva
1ČLsoli
0.5ČLmletej kurkumy
Hrubozrnná soľ na posypanie(voliteľné)
Pokyny
1. Najprv si pripravte základ. Cibuľu ošúpte, nakrájajte na hrubé kusy a vložte do mixéra. Rozmixujte ju na jemnú kašu.
2. K rozmixovanej cibuli pridajte olej a nastrúhaný parmezán. Ešte raz krátko mixujte, aby vznikla hladká, emulzia.
3. Túto cibuľovú zmes prelejte do misy. Pridajte soľ a kurkumu.
4. V samostatnej nádobe zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
5. Sypkú zmes postupne pridávajte k cibuľovej zmesi a rukou alebo vareškou vypracujte mäkké, jemne lepivé cesto.
6. Cesto na pomúčenej doske vytvarujte do rovnomerného valčeka s priemerom asi 4-5 cm.
7. Teraz prichádza dôležitý krok. Valček zabaľte do potravinovej fólie a vložte ho aspoň na 30 minút do chladničky. Cesto krásne stuhne.
8. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
9. Vychladený, stuhnutý valček cesta vyberte z fólie. Ostrým nožom ho krájajte na tenké kolieska s hrúbkou asi 3-4 mm.
10. Kolieska ukladajte na pripravený plech s malými medzerami.
11. Ak chcete, môžete ich povrch jemne posypať hrubozrnnou soľou.
12. Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút, alebo kým nie sú okraje krásne zlatisté a krekry chrumkavé.
13. Po upečení ich nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Poznámky
1. Cesto musí do chladničky: Tento krok naozaj nevynechajte. Mäkké cesto sa po zamiesení zle krája. Po 30 minútach v chladničke tuk v ceste stuhne a valček sa vám bude krájať perfektne na tenké a rovnomerné kolieska.2. Nebojte sa mixéra: Ak nemáte výkonný mixér, ktorý vytvorí hladkú kašu, nevadí. Cibuľu a syr nastrúhajte na najjemnejšom strúhadle a všetko zmiešajte. Krekry budú mať o niečo rustikálnejšiu textúru.3. Skladovanie: Najlepšie sú, samozrejme, čerstvé. Ak vám zostanú, skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe. Vydržia tak chrumkavé niekoľko dní.